Público
Público

CURS ESCOLAR - RADICALITZACIO La Generalitat revisa la detecció de radicalització islàmica a les escoles

La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, ha presentat les dades del curs escolar que començarìa el proper 12 de setmbre, amb 5.514 places noves de docents i 7.200 alumnes més que el curs anterior.

Clara Ponsatí, consellera d'Ensenyament, en la presentació del curs escolar. FOTO: Departament d'Ensenyament.

públic i agències

La conselleria d'Ensenyament està revisant "possibles millores" en el protocol de detecció de la radicalització islamista a les escoles i ampliarà la formació en aquest àmbit, fins ara només per a directors dels centres, als professors, ha dit aquest divendres la consellera, Clara Ponsatí.

Ponsatí: "Aquests fets dramàtics han sacsejat la nostra comunitat educativa"

La consellera, que ha presentat les dades del curs escolar que començarà el proper 12 de setembre, ha explicat que el seu Departament ja ha preparat materials per a "donar suport a les escoles" en com abordar els atemptats des de les aules en l'inici del nou curs per facilitar als docents "la discussió i la reflexió" sobre els recents atacs amb els alumnes.

Segons Ponsatí, el programa de detecció de la radicalització funciona des de fa un any però, en el context dels atemptats que han succeït aquest estiu, el departament "està avaluant els possibles canvis" que es podrien establir per millorar aquest sistema. Durant aquest passat any s'han format en aquest àmbit tots els directors dels centres públics i concertats de Catalunya, en el marc del programa de detecció de radicalització, formació que ara es vol estendre als professors dels centres, ha explicat Ponsatí.

"Aquests fets dramàtics han sacsejat la nostra comunitat educativa", ha afirmat Ponsatí, de manera que el Departament "ha hagut de reflexionar sobre el protocol", juntament amb els Mossos d'Esquadra, per estudiar la introducció de noves accions "que responguin des l'escola a aquesta realitat que tant ens afecta".

També ha anunciat que la setmana vinent es reuniran el Departament i la junta de directors, als quals es demanarà una valoració sobre l'assumpte en diversos àmbits, com l'enfocament que han de prendre els professors per explicar els atemptats als nens, la reflexió interna del claustre sobre l'assumpte o la forma treballar el problema del jihadisme i els atacs terroristes a les aules.

Creix la plantilla de mestres

Pel que fa al nou curs escolar a Catalunya, començarà el proper 12 de setembre amb 5.514 places noves de docents, un increment de la plantilla que situa en 71.175 les places de mestres pel nou curs: 4.714 són places noves i l’equivalent de 800 destinades a la millora de les substitucions. Ponsatí ha ressaltat que aquesta assignació de recursos addicionals tenen per objectiu millorar l’equitat i qualitat del sistema, amb esment especial a la incidència en els centres amb major complexitat.

S’incrementa també la xifra d’alumnat, amb una previsió d’1.562.780 alumnes matriculats, fet que suposa un increment de 2.700 respecte el curs anterior. De fet, en la majoria d’etapes hi ha menys alumnes,  excepte a l’educació secundària obligatòria, que creix en més de 18.000 alumnes. Per altra banda, la majoria d'alumnes han estat inscrits a centres públics, tant pel que fa als ensenyaments obligatoris com postobligatoris.