Público
Público

CAS PALAU La decisió del PDeCAT de protegir CDC en el judici del cas Palau indigna ERC i l'Ajuntament de Barcelona

Ada Colau envia una carta al president Puigdemont instant-lo a convocar una nova reunió del Consorci del Palau de la Música per rectificar la decisió de no acusar l'antiga Convergència de cobrar comissions de Ferrovial.

El Palau de la Música Catalana.

públic

La decisió de la Generalitat, a través del Departament de Cultura, d'evitar que el Consorci del Palau de la Música acusés CDC en el judici per l'espoli de la institució ha indignat l'Ajuntament de Barcelona i ERC, el soci del PDECat a Junts pel Sí i, com a tal, a l'executiu autonòmic. El pols amb ERC pot reproduir-se en la reunió d'aquest dimarts del govern català.

La situació ha arribat a l'extrem que el govern municipal de la capital catalana, que vol que s'arribi fins al fons del cas, ha posat el dimecres com a límit perquè la Generalitat rectifiqui la decisió de no acusar CDC en el judici del cas Palau, segons ha anunciat Jaume Asens, tinent d'alcaldia de Drets de Ciutadania del consistori. Aquell dia, les parts han d'elevar a definitives les seves conclusions. Per a Asens, el PDECat ha de decidir si tria "defensar els interessos d'un partit o els d'un país".

Hores més tard, s'ha conegut que l'alcaldessa, Ada Colau, ha enviat una carta al president Puigdemont instant-lo a convocar per aquest mateix dimarts una nova reunió del Consorci del Palau, per modificar la decisió. Segons la missiva, avançada pel diari Ara, com a a representants de l'administració pública tenen "el deure de col·laborar al màxim amb l'esclariment complet dels fets perpetrats en el conegut cas Palau" i fer la corresponent "exigència de totes les responsabilitats que se'n derivin". Per a Colau, ara és un moment clau per replantejar l'estratègia jurídica de la Generalitat" i "donar compliment a les exigències de justícia i regeneració democràtica" dels ciutadans.

El passat divendres, el Consorci del Palau de la Música, que agrupa les administracions públiques que aporten fons a la institució, va decidir que els advocats de l'acusació no acusessin directament CDC, el partit que ha estat succeït pel PDECat, de cobrar 6,6 milions d'euros en comissions de Ferrovial a canvi d'adjudicacions d'obra pública. La decisió la va prendre el comitè executiu del consorci, després que els tres representants de la Generalitat -el conseller de Cultura, Santi Vila, el president Carles Puigdemont, i el secretari general de Cultura, Pau Villòria- votessin en contra de la proposta dels dos representants de l'Ajuntament de Barcelona d'acusar directament CDC.

ERC, a través de la seva secretària general, Marta Rovira, ha mostrat la seva indignació, ja que la seva número dos ha assenyalat que el "Departament de Cultura s'ho hauria de repensar". "ERC pensa que s'ha d'anar fins al final, com hem dit sempre", ha afegit Rovira a Twitter. El cap dels serveis jurídics del consistori barceloní, Joan Llinares, ha explicat que l'argument que va fer servir el representant de Cultura durant la reunió de divendres passat va ser que el consorci "no es considerava víctima" dels delictes pels quals s'acusa els exresponsables del Palau -Fèlix Millet i Jordi Montull-, Ferrovial i CDC. 

Pel que fa al PDECat, el conseller de Cultura, Sant Vila, ha atribuït als serveis jurídics de la Generalitat i no a una decisió política el vot en contra que el Consorci del Palau exerceixi l'acusació contra l'antiga CDC. Segons Vila, "no s'està posant en perill de cap manera la recuperació d'un sol euro de la fundació del Palau de la Música" i ha recordat que "hi ha una reclamació de 30 milions, que inclou la quantitat econòmica que a l'Ajuntament de Barcelona també li preocupa".

"En aquests moments defensem esperar que hi hagi una sentència ferma, prevista previsiblement en poques setmanes, i seguir actuant en conseqüència per eradicar aquestes males pràctiques", ha afegit.

El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha qualificat d ' "injustificat, incomprensible i preocupant" l'actitud de la Generalitat i ha demanat una explicació per l' "absència de representants de l'Estat" en l'esmentada reunió.

I el líder d'Podem, Albano Dante Fachin, ha apreciat una "connivència històrica" ​​entre el Govern i l'Estat en el cas Palau, que posa de manifest la seva opinió el "etern pacte" entre la dreta espanyola i catalana per "tapar-se mútuament" els casos de presumpta corrupció.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?