Del Pirineu de Jacint Verdaguer als mites sobre els inuit: arrenca el 41è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló
El certamen exhibirà a partir d'aquest divendres i durant dues setmanes els millors films del gènere i dues estrenes mundials. Fins a 45 projeccions opten al premi Flor de Neu d'Or
Torelló (Osona) està a punt de convertir-se de nou en l'epicentre del cinema de muntanya. Des d'aquest divendres i durant dues setmanes, fins al dia 26, el Teatre Cirvianum i el Cinema el Casal acolliran la 41a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, un certamen que exhibirà els millors films del gènere i dues estrenes mundials. Enguany, s'exhibiran 45 films que opten al premi Flor de Neu d'Or, entre els quals destaca Canigó 1883, d'Albert Naudín, que narra l'aventura de Jacint Verdaguer al Pirineu i que arribarà als cinemes a principis del 2024.
El tret de sortida al festival el donarà l'espectacle multidisciplinari Groenlàndia: La Terra Verda, de l'humorista Godai Garcia, que pretén desmuntar els mites de la cultura inuit. "Els inuit no se saluden fent-se un petó amb el nas ni tampoc tenen 100 paraules per definir el color blanc", diu l'antropòleg Francesc Bailón. Tampoc és cert que se cedeixin les dones quan els homes van a caçar, ja que ho fan només en moments molt determinats, sempre amb consentiment. "Hi ha moltes històries que creen una idea impròpia de la seva realitat", lamenta l'expert.
"M'atreviria a dir que és per vendre més", afirma Bailón sobre la gran quantitat de mites que s'han anat creant al llarg del temps sobre la cultura inuit. "Per exemple, en la pel·lícula Los dientes del diablo, d'Anthony Quinn, moltes de les coses que s'hi expliquen no són certes, però criden l'atenció", assenyala. De fet, afegeix que en el seu moment el film va ser una manera de donar a conèixer els inuit, "però d'una manera distorsionada".
A més de la intervenció de Bailón, l'espectacle també comptarà amb l'explorador polar Ramón Larramendi, la música en directe de la cantautora Carla Serrat, un recital de poesia amb Josep Pedrals i Raquel Santanera, una mostra de live painting a càrrec de les artistes torellonenques Ari Miró i Eli Soler.
Tanmateix, hi haurà desenes d'activitats paral·leles en diversos punts de la capital de la Vall del Ges que tindran com a principals protagonistes Groenlàndia i la cultura inuit. Des d'aquest divendres i fins el 26 de novembre, el Teatre Cirvianum de Torelló acull l'exposició fotogràfica i d'objectes Viatge a la terra dels inuit, que recull l'experiència i vivències dels més de 20 anys de Francesc Bailón a l'Àrtic.
Films de fins a 23 països diferents
Enguany, un total de 136 pel·lícules de 23 països diferents s'han inscrit per formar part del 41è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. A banda dels territoris més habituals, l'organització ha rebut muntatges del Kurdistan, Corea del Sud o Andorra. Segons ha apuntat Salarich, es tracta de l'edició en què s'han rebut més pel·lícules. "Això demostra com el cinema de muntanya i d'aventura es recupera amb bona salut després de la pandèmia", ha explicat.
Finalment, seran 45 les produccions que es projectaran durant els deu dies del festival a les dues pantalles grans del certamen i optaran a endur-se el màxim reconeixement, la Flor de Neu d'Or. Enguany, França és el país que concentra més nombre de films a competició, seguit d'Espanya, Estats Units i el Canadà. També es projectaran documentals d'Eslovàquia o Iran, entre d'altres.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..