Público
Público

DESNONAMENTS Un home se suïcida quan l'anaven a desnonar a Barcelona

S'ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis, al barri de Sants. El jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials "perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament"

3.	Dos agents dels Mossos d’Esquadra, d’esquena, miren cap als membres de la PAH concentrats per evitar un desnonament previst al carrer Borràs, a Nou Barris, el 4 de noviembre de 2020.
3. Dos agents dels Mossos d’Esquadra, d’esquena, miren cap als membres de la PAH concentrats per evitar un desnonament previst al carrer Borràs, a Nou Barris, el 4 de noviembre de 2020. Blanca Blay / ACN

Un home de 58 anys s'ha suïcidat aquest dilluns just quan anava a ser desnonat de casa seva, al barri de Sants de Barcelona. L'home s'ha tret la vida quan la comitiva judicial ha arribat al pis. Els ha obert la porta, ha dit "un moment" i s'ha tirat pel pati interior del bloc, segons ha avançat El País. L'home estava sol i el jutge havia desestimat l'informe de vulnerabilitat dels serveis socials perquè no complia els requisits per suspendre el desallotjament, segons han informat fonts judicials i municipals. La comitiva anava sense agents dels Mossos d'Esquadra, perquè no es preveia cap complicació.

El procediment el portava el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona, que havia desestimat recentment un informe de Serveis Socials que demanava frenar l’expulsió perquè considerava que "no recollia informació que acredités la vulnerabilitat d’acord a les exigències del reial decret" de l’Estat, tal com detalla Tot Barcelona. L'home havia estat demandat per l'impaganet del lloguer  pel propietari de l'immoble, un particular. En el moment de presentar la demanda, l'inquilí portava sense pagar des del mes de juny del 2020 (es tractava d'un contracte subscrit el 2018). Quan es va registrar la demanda, el mes de febrer passat, l'inquilí va sol·licitar justícia gratuïta, motiu pel qual es va paralitzar la tramitació de la demanda fins que se li va assignar un lletrat.

Quan des del jutjat es va entregar a l'inquilí la fitxa perquè indiqués si necessitava ajuda dels serveis socials, aquest no la va complimentar. Això implicava que el jutjat no tenia autorització per traslladar als serveis socials informació sobre el procediment. El jutjat va facilitar al demandat la informació de com podia accedir directament als serveis socials. La primera data fixada per al desnonament va quedar suspesa derivada de la sol·licitud i tramitació de la justícia gratuïta. La segona data fixada (primera efectiva) estava assenyalada per aquest dilluns.

Per a l'Ajuntament, la moratòria protegia el veí

L'Ajuntament de Barcelona manté que la moratòria de desnonaments vigent protegia el veí de Sants que es va suïcidar. La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha explicat aquest dimarts que desconeixen els motius pels quals el jutjat entén que les circumstàncies recollides en l'informe dels serveis socials per acreditar la vulnerabilitat de l'home no són les que regula el reial decret. Segons Martín, que no ha volgut entrar en detalls sobre la situació del veí, l'informe és "molt clar". Per això, critica que l'actuació del jutjat no ha estat "acurada" i demana una aplicació "garantista" de la norma per protegir les persones vulnerables. Per a Martín, cal una "reflexió profunda a nivell judicial" perquè el que ha passat és "injustificable".

La regidora ha admès que un dels motius pels quals el jutjat podria haver desestimat la petició de moratòria feta per l'advocada d'ofici podria ser, per exemple, que la propietat fos vulnerable. En tot cas, Martín ha remarcat que no ho saben ni han pogut fer-hi res perquè no coneixen els motius en què es basa el jutjat i ha insistit en criticar l'actuació judicial.

Segons ha remarcat, és "fals" que la vulnerabilitat de l'inquilí no quedés acreditada en l'informe dels serveis socials municipals, un informe tipus que especifica vulnerabilitat econòmica i social, situació d'atur i el cobrament d'una prestació. De fet, l'Ajuntament, ha dit, va trucar divendres el jutjat de forma proactiva per conèixer en detall els motius pels quals no s'aplicava la moratòria però davant de les peticions es va trobar un "mur".

Davant del silenci de la justícia i l'ordre de desnonament, tres persones de la unitat antidesnonaments es va presentar dilluns a la porta per intentar mediar amb la comitiva judicial, però ja era massa tard. "Estem davant d'una actuació que no ha estat acurada i el jutjat no ha estat garantista", ha lamentat Martín en una atenció als mitjans. El jutjat, ha afegit, ha de prioritzar la situació de vulnerabilitat. La regidora creu que és "totalment injustificable" la decisió del jutge i la considera un "gravíssim error".