Público
Público
Únete a nosotros

La direcció de Podem es desmarca de la construcció del partit dels Comuns si no hi ha canvis

La formació lila consultarà les seves bases abans de prendre una decisió definitiva, però considera que no s'està facilitant la participació de la militància.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Noelia Bail i Ruth Moreta a la roda de premsa. EUROPA PRESS

La fundació del nou partit d'esquerres que pretén englobar l'espai dels Comuns es complica. Podem ha anunciat aquest dilluns que la direcció de la formació lila ara mateix seria partidària de no seguir participant en la construcció del futur partit, amb l'argument que no s'està facilitant la participació de la seva militància. En una roda de premsa, que teòricament havia de protagonitzar el líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, però en la que finalment han concorregut les dirigents Ruth Moreta i Noelia Bail, la formació lila ha explicat que, en qualsevol cas, serà la seva militància la que decidirà si el partit continua implicat en la construcció del nou subjecte polític dels Comuns o se'n desvincula.

Que la direcció del futur partit estigui encapçalada per Xavier Domènech és ben vist per la cúpula de Podem, però en canvi no genera el mateix suport la idea que al capdavant del subjecte polític hi hagi una llista de 30 persones triades teòricament per "consens" entre totes les formacions implicades en el procés. En aquest sentit, Podem vol fer valer el pes de la seva militància, formada per més de 50.000 inscrits.

Segons han explicat Moreta, secretària d'Organització de Podem, i Bail, secretària de Feminismes i Coordinació Interna, "ara no es donen les condicions perquè Podem continuï participant de la construcció del nou subjecte polític", perquè no es garanteix "la màxima participació" [de les bases] per culpa d'elements com la necessitat de validar-se presencialment per poder votar telemàticament i perquè "no s'ha acceptat l'únic codi ètic que s'ha presentat i que ha estat proposat per Podem".

De moment la previsió és que votin sobre la construcció del futur partit les persones que estan registrades a la plataforma "Un país en comú", i no en el cens de militants que tenen les quatre formacions que pretenen confluir, és a dir, ICV, EUiA, Barcelona en Comú i Podem. Per inscriure-s'hi, primer cal registrar-se telemàticament i després validar el registre presencialment. En aquest àmbit, el que vol Podem, segons ha expressat Moreta, és que les bases de Podem pugui votar directament al web del partit i no hagin de registrar-se al portal de la plataforma, ja que això suposa una "trava" per aconseguir la màxima participació.

Dimecres, Podem enviarà a les bases la informació i el calendari del procés per decidir si continua participant a la construcció del futur partit, que haurà d'enllestir-se abans del 20 de març. De moment, però, ha insistit que la direcció farà campanya pel no.

Paral·lelament, ICV, un altre dels actors implicats en la construcció del subjecte polític, ha demanat treballar per fundar el partit a través de "la cooperació" i no de la «competició», en paraules del seu coordinador nacional, David Cid. "Estem en un moment fundacional i és molt important que tinguem una dinàmica de treball compartit", ha insistit.