Público
Público

Els partits sobiranistes exigeixen explicacions al Govern espanyol sobre la relació del CNI amb l’imam de Ripoll

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu predecessor, Carles Puigdemont, tuitegen que “per respecte a les víctimes” l’executiu estatal hauria de donar totes les explicacions pertinents després de l’exclusiva de ‘Público’. Gabriel Rufián (ERC) anuncia que demanaran una comissió d’investigació per aclarir el cas. ERC i JxCat registren una sol·licitud de compareixença al Congrés de Pedro Sánchez i els ministres Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska. Ada Colau i Núria Marín també demanen explicacions. 

L'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, segons la imatge difosa per la Policia.

PÚBLIC

La revelació de Público que l’imam de Ripoll, el cervell de la matança de les Rambles de l’agost de 2017, va ser confident del CNI fins el dia abans de l’atemptat ha generat les primeres reaccions polítiques. Entre els que s’han pronunciat hi ha el president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu predecessor al càrrec, Carles Puigdemont. Ambdós coincideixen a exigir explicacions al Govern espanyol per aquests fets. En concret, Torra ha tuitejat que “és un escàndol gravíssim. Exigim explicacions al govern espanyol i que s'assumeixin les més altes responsabilitats. El silenci imposat pels partits del 155 és intolerable. Dos anys després de l'atemptat, les víctimes i tota la ciutadania mereixen respecte i tota la informació”.

Puigdemont, de la seva banda, ha comentat que “recordo que els partits del 155 es van posar d'acord a bloquejar la investigació parlamentària. És el "no és no" del PSOE a Catalunya el que els fa tancar files i tapar l'escàndol? Urgeixen unes explicacions que fa quasi dos anys que esperem. Sobretot pel respecte a les víctimes”. Posterior s'ha pronunciat el Govern de la Generalitat, després de la reunió setmanal del Consell Executiu. En la roda de premsa posterior, la portaveu, Meritxell Budó, ha exigit al govern espanyol "màxima transparència, explicacions i assumir responsabiiltats"

Quim Forn, que era el conseller d’Interior en el moment de l’atemptat i que està empresonat des del 2 de novembre de 2017 arran del procés contra l’1-O, ha manifestat que “cal exigir una investigació a fons, depurar responsabilitats polítiques, i també en els mitjans de comunicació que difonien les tesis del ministerio del Interior sense contrastar”.

També hi ha hagut reaccions per part de dirigents d’ERC. El líder del grup republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha compartit la informació de Público afegint-hi “Rajoy a la platja i Soraya Saénz de Santamaría en un consell d’administració i Quim Forn a la presó i Trapero en un jutjat. Demanarem una Comissió d’Investigació i la compareixença de la Ministra desde ja”. La diputada al Parlament Montserrat Fornells considera que “tot plegat [és] molt greu!”, per afegir que “molts no han volgut comparèixer al Parlament, a la comissió d’investigació sobre els atemptats”.

De fet, aquest mateix matí ERC i JxCat han registrat una sol·licitud al Congrés perquè hi compareguin el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, així com els ministres de Defensa i Interior, Margarita Robles i Fernando Grande-Marlaska, respectivament, per aclarir la qüestió. En paraules de la diputada de JxCat Laura Borràs, cal "llum i taquígrafs" i obrir una investigació per "l'extrema gravetat" del que s'ha conegut. 

Colau i Marín també demanen explicacions

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, també han demanat explicacions. En una entrevista a Rac 1, Colau ha manifestat que  "si el CNI va destruir les proves que demostren la relació amb Es Satty [l'imam de Ripoll] és gravíssim. Podria ser des d’incompetència a mala gestió. No ho sabem. Per tant, no puc fer hipòtesis sobre això". I ha afegit que "cada cop que surt una d’aquestes notícies, això preocupa molt les víctimes. I l’Estat les hauria de cuidar més. Hauria de donar explicacions i informar-les perquè no se n’assabentin per les informacions dels mitjans".  Catalunya en Comú també ha demanat explicacions. 

Marín, també alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, ha assegurat en una entrevista a TV3 que "s'ha d'explicar molt bé tot això. La ciutadania mereixem una explicació i estem molt sobtats pel contingut de la notícia". I ha afegit que és un tema prou important perquè hi hagi la "màxima transparència possible".