Público
Público

Dones pageses alcen la veu contra un sector "dimensionat a la mida de l'home"

Només una de cada quatre explotacions agràries està en mans de dones i l'ocupació femenina ronda el 20%

19-11-2022
Dues treballadores de l'Era a l'Escola Agrària de Manresa. Mar Martí / ACN

El sector agrari segueix sent un dels menys paritaris: només una de cada quatre explotacions agràries està en mans de dones i l'ocupació femenina al sector ronda el 20%. Entitats com Dones del Món Rural treballen per donar visibilitat a la seva feina i aconseguir la igualtat. "Fins que no hi hagi una nena a l'escola que digui que de gran vol ser pagesa no haurem aconseguit els nostres objectius", admet una de les sòcies, Anna Maria Duocastella.

A Olius (Solsonès), hi ha una de les poques granges de porcs ecològics de Catalunya. Es tracta del projecte Dpagès, que van engegar l'any 2014 la Marta Borràs i el Martín Ezpelta. És un dels pocs exemples de lideratge femení al món rural, un sector encara molt masculinitzat. La Marta explica que el fet d'haver iniciat el seu projecte "des de zero" ha fet que no s'hagin perpetuat dinàmiques més masculinitzades. "Jo i el meu company sempre ens hem sentit igual. Jo contesto els correus, dono el meu contacte, i mai m'he sentit discriminada", argumenta.

Tot i que la xifra de dones que lideren explotacions agràries ha anat millorant en els darrers anys, a l'Escola Agrària de Manresa es pregunten si els rols han canviat. "Hi ha realment un canvi o simplement les dones entren al mateix sistema i model que hi ha hagut fins ara?", es qüestiona la professora Marta Arce. Precisament, el centre ha programat un curs per reflexionar sobre la visió de gènere en la gestió d'empreses i projectes agraris, i explica que els homes i les dones tenen maneres de fer "diferents" i creu que "costa fer aquests canvis si no hi ha una reflexió prèvia".

Associacions en defensa de la igualtat al món rural

Davant aquesta situació de desigualtat al camp, hi ha associacions que lluiten per fer que el sector agrari sigui més paritari. Un exemple és Dones del Món Rural, que va néixer l'any 2018 amb l'objectiu de donar visibilitat a la seva feina, defensar els interessos i necessitats de les dones i millorar la igualtat d'oportunitats del sector.

Una de les sòcies és Anna Maria Duocastella, pagesa de la comarca del Bages. Explica que la dona en el món de la pagesia "ha fet i està fent un paper molt important" i considera que "cada cop hi ha més dones que es decideixen a donar la cara". "Ara les dones estan molt més formades, visibilitzades i també acompanyades", celebra Duocastella, que creu que és important que hi hagi dones referents al sector agrari.

Un sector dimensionat a l’home

La majoria de treballadors de l'associació l'Era de Manresa, que es dedica a donar suport a la producció agrària ecològica, són dones. Una de les seves impulsores, la Xènia Torres, explica que les dones tenen una "manera de relacionar-se i entendre's diferent i uns 'tempos' a l'hora de prendre les decisions molt més inclusius i respectuosos". "A les dones ens han educat en un sistema en què hem de ser atentes, receptives, saber dialogar i gestionar moltes coses alhora i tot això quan ho apliques a la gestió d'una empresa és veritat que hi ha un tarannà diferent del de l'home", relata Torres.

"Totes les eines del camp estan pensades perquè les facin servir els homes"

Aquesta treballadora agrària critica que "tot el sector agrari està dimensionat a la mida de l'home". "Totes les eines del camp estan pensades perquè les facin servir els homes. Des de la més senzilla, com és una bici-aixada o un motocultor, estan pensades perquè les utilitzin persones altes i amb les mans amples". Per això, creu, no és qüestió de força que les dones no puguin fer segons quines feines del camp, ja que "si tot estigués fet a la mida de la dona podríem ser complementaris i gestionar les mateixes coses".

Lideratge més prudent i menys agressiu

Precisament, aquest dissabte se celebra el Dia Internacional de la Dona Emprenedora, una data instaurada per sensibilitzar sobre els obstacles i les dificultats que tenen les dones que volen emprendre. Marc Bernadich, responsable d'emprenedoria del Campus Manresa de la UVic-UCC, explica que malgrat que la "bretxa està reduint", a dia d'avui la dona emprèn menys que l'home.

La dona "emprèn més per necessitat que per oportunitat, moltes vegades ho fa perquè no té més remei"

Tot i que a la fase inicial de l'emprenedoria les dades són igualitàries entre homes i dones, "a la fase de concreció del negoci, es perden dones pel camí". Això demostra, segons l'expert, "que en aquesta elevada taxa d'abandonament hi té a veure l'entorn, és a dir, les lleis, les normes i l'estructura imperant que està afectant negativament a la dona".

Bernadich creu que la dona "emprèn més per necessitat que per oportunitat". És a dir, "moltes vegades la dona emprèn perquè no té més remei". Finalment, l'expert assenyala que la dona quan lidera un negoci és "més prudent i menys agressiva". "Quan una dona té un càrrec important de gestió, en l'única cosa objectiva en què ens podem fixar, els números, veiem que actua amb més prudència que els homes", conclou.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?