Público
Público

REFERÈNDUM A CATALUNYA El dret d'autodeterminació des d'òptiques diferents de l'esquerra

Un debat intens i amb fort respecte intel·lectual entre Pau Llonch, activista de l'esquerra independentista, i Manolo Monereo, diputat d'Units Podem, al programa La Klau Crítica, de Públic i Crític

Moment del debat entre Pau Llonch i Manolo Monereo

GUILLEM AMATLLER

El diputat d'Units Podem Manolo Monereo i l'activista de l'esquerra independentista Pau Llonch van debatre aquest dimarts al programa "La Klau Crítica", moderat per Sergi Picazo, sobre el que avui es troba com tema principal de l'agenda política.  Van posar de manifest les seves diferències. El diputat d'Units Podem per Còrdova va  començar afirmant que no hi haurà referèndum l'1 d'Octubre.

"Em sorprèn molt que pensis així, l'1 d'Octubre serà una finestra d'oportunitat" li va respondre Pau Llonch. El debat va viure pocs moments d'acord i va evidenciar la llunyania en què es troben avui les posicions entre Podemos i l'independentisme d'esquerres. "L'Estat no permetrà que es posin les urnes, ho impedirà" va dir Monereo. Malgrat tot, va matisar que"aquest no és el meu desig, sinó el que crec que passarà" va dir.

Segons el diputat andalús, l'independentisme estaria cometent l'error de menysprear la capacitat de l'Estat d'impedir que es posin urnes. "Pensar que un referèndum unilateral és una possibilitat real en un país com el nostre és impensable. Per una raó molt senzilla: es parla de l'Estat Espanyol com si fos sobirà i no ho és, forma part d'una Europa que li va a la contrara." Per Monereo, el veritablement urgent és marxar d'una Unió Europea que ha situat els països del sud en una posició de desigualtat I sense sobirania.

Pau Llonch, per la seva banda, es va mostrar molt crític amb la posició dels Comuns entorn la qüestió catalana. "Només defenseu l'autodeterminació en termes teòrics. Però quan cal defensar-la a la pràctica no hi doneu suport" va lamentar. A més, va remarcar que "el dret a l'autodeterminació no està subjecte a una eventual majoria espanyola i que té validesa per sí mateix”.

També va criticar que des d'altres parts de l'Estat no hi hagi prou suport al dret a l'autodeterminació. "Nosaltres el defensem a tot arreu" va contestar Monereo. "A totes parts d'Espanya fem sempre el mateix discurs favorable a un referèndum. Ara bé, s'haurà de pactar, no?"

Un dels moments de major debat va ser ja a les acaballes del programa. Sergi Picazo, moderador del programa, va preguntat per la relació entre l'antiga Convergència, el procés i la CUP. "Si ho mirem en termes electorals, el PDCAT no arribaria al 15% dels vots i 'alta burgesia està en contra del procés , que està format per una base popular" va assegurar Pau Llonch.

Monereo no es va mostrar, en canvi, tan optimista. "La realitat és que el president de la Generalitat forma part del partit que va compondre el règim polític a la Catalunya de Convergència. I és evident que no ho hauria pogut fer sense el suport de la CUP, que les seves raons tindrà per fer-ho, però que en última instància li està donant suport" va afirmar.

El col·loqui va tenir fases en què es debatia sobre aspectes de caràcter més teòric, com el concepte de Pàtria. Llonch va assegurar que és un terme "sempre en disputa" i va citat Xavier Domènech, qui relaciona pàtria amb fraternitat. Monereo, al seu torn, va explicar que des de el seu punt de vista la transició i com es va portar a terme han implicat greus problemes a la societat actual "entre ells, el de Catalunya".

Respecte a l'1-O, Manolo Monereo va remarcar que es tracta del "final d'un cicle que donarà pas a un altre". En paraules seves, "estem en un moment que es mou entre el canvi i la restauració i on és evident que la restauració està recuperant posicions. "Caldria que els sobiranistes com nosaltres i els independentistes ens uníssim en un Procés Constituent" va dir. Llonch li va respondre que el projecte federalista no l'ha demanat una gran part de la societat catalana i que aquesta el que reclama és un referèndum per independitzar-se.

El debat va mantenir mantenir en tot moment un fort respecte intel·lectual entre els dos participants i, malgrat les diferències, tots dos es van abraçar en acabar el col·loqui, tot citant-se per un proper contacte.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?