Público
Público

El dret a l'autodeterminació, la gran qüestió de fons que manté allunyats els governs català i espanyol

Torra reitera que només negociaran els pressupostos de l'Estat si s'aborda aquesta qüestió, mentre que Carmen Calvo diu directament que "no podem acceptar que existeixi" aquest dret.

Torra durant l'entrevista a Catalunya Ràdio.

PÚBLIC

El dret a l'autodeterminació de Catalunya, és a dir, que els catalans puguin decidir lliurement quin estatus polític volen per al Principat i quina ha de ser la relació amb l'Estat espanyol, es manté com el principal element que impossibilita progressos en les converses entre els executius de Quim Torra i Pedro Sánchez. Així s'ha tornat a posar de manifest aquest dilluns al matí, a través de les declaracions que han fet el mateix Torra i la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, en sengles entrevistes radiofòniques.

A Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat ha refermat la voluntat de diàleg del seu govern, però alhora que no pensen avançar en la negociació dels pressupostos de l'Estat sense una proposta que concreti el dret a l'autodeterminació. A la mateixa hora, Calvo manifestava a RNE que "no podem acceptar que existeix el dret a l'autodeterminació d'un territori". La distància, per tant, és sideral en aquesta qüestió, a banda de la política de mà dura cap a l'independentisme que exigeix el triumvirat de la dreta extrema espanyola (PP, Cs i Vox) i una part important del PSOE.

En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Torra ha reiterat que les converses sobre els pressupostos de l'Estat no tiraran endavant si no es donen tres condicions: "Concreció del relator internacional, dret a l'autodeterminació de Catalunya, i jo recordo que Esquerra Republicana, i a mi em va semblar molt bé, va demanar també la fi de la repressió. (...) Aquests són els mínims per poder tramitar aquests pressupostos, que queden molt lluny del que nosaltres aspirem. No podem renunciar a això perquè renunciaríem a ser qui som".

Sobre el dret a l'autodeterminació, Torra ha afegit que "No tramitarem els pressupostos si en el paper que se'ns presenta no hi ha l'exercici del dret d'autodeterminació (···) Volem discutir a partir de l'exercici del dret d'autodeterminació de Catalunya. En aquests vuit mesos mai hem sabut quina és la proposta que té el Govern espanyol pels catalans". A banda, Torra ha afirmat que Sánchez pateix una pinça entre l'extrema dreta i el "vell i ranci PSOE", que s'ha posat de manifest amb la polèmica desfermada per la figura del relator.

A RNE, Carmen Calvo ha mostrat la nul·la predisposició del Govern espanyol a abordar les demandes polítiques de la majoria de la societat catalana. En l'entrevista ha assegurat aquest que l'executiu de Pedro Sánchez seguirà dialogant amb la Generalitat, defensant que no hi ha cap altre "mètode", però rebutjant que el "punt de partida" sigui la reivindicació del principi d'autodeterminació. "El pla del diàleg mai s'acaba per a un Govern com aquest, en totes les direccions possibles, tampoc està sotmès al fet que tinguem Pressupostos. El tema de Catalunya és complex, llarg en el temps i enquistat", ha defensat.

Amb tot, Calvo ha recalcat que l'independentisme ha d'entendre que per avançar en la solució s'ha de cenyir al marc constitucional. "No podem acceptar que hi ha el dret a l'autodeterminació d'un territori, no existeix en cap democràcia ni en la nostra. Si aquest és el punt de partida per parlar és impossible", ha defensat.

Finalment, pel que fa als contactes amb ERC i PDeCAT de cara a la tramitació dels Pressupostos al Congrés, ha admès que continua la comunicació amb les dues formacions. "És evident que demanarem als grups parlamentaris que deixin debatre uns pressupostos", ha assegurat, instant els partits a "defensar Espanya" permetent el debat pressupostari al Congrés. "Li demanarem a tots els partits que els donin suport, inclosos els partits independentistes. És veritat que a Catalunya cal seguir treballant per trobar un encaix dins de la Constitució, tothom ho sap", ha afegit, demanant a l'independentisme que "giri" la seva posició perquè, ha avisat, el Govern espanyol se cenyirà "estrictament" a la defensa de la legalitat constitucional.