Público
Público

DRETS HUMANS En marxa cap a Melilla la caravana per reclamar que es posi fi al maltractament d'immigrants

Vuit autobusos amb activistes d'arreu l'Estat espanyol viatgen cap a la Frontera Sud per denunciar la desprotecció que pateixen els menors no acompanyats, l'explotació laboral de les portadores a la frontera i la pràctica de devolucions en calent de persones migrants. 

Assemblea de participants a la caravana, reunits al poliesportiu San Pablo de Sevilla

PÚBLIC

Unes quatre centes persones d'arreu l'Estat s'han concentrat aquest diumenge al vespre davant del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) d'Algesires, "per denunciar vulneracions de drets humans a la Frontera Sud". Formen part de la caravana Obrim Fronteres, que viatja cap a Melilla per protestar contra "l'incompliment per part de l'Estat Espanyol i la UE "dels seus compromisos d'acollida a persones refugiades", i posar de manifest la desprotecció que pateixen els menors no acompanyats, l'explotació laboral de les portadores a la frontera i la pràctica de devolucions en calent de persones migrants.

Entre les 19 i les 20 hores s'han manifestat amb crits de solidaritat amb les persones privades de llibertat al CIE, de protesta pel tractament que reben les persones que aconsegueixen saltar els enreixats fronteres i reclamant el tancament de tots els centres com aquest.

Protesta dels participants a la marxa 'Obrim fronteres' davant el CIE d'Algesires

El CIE d'Algesires utilitza un immoble que havia estat una presó i el ministeri de l'Interior ha anunciat que té previst construir un de nou en aquesta mateixa localitat, contra la qual cosa també han protestat els participants a la marxa.

La Caravana, constituida per 8 autobusos, i preparada per col·lectius de diferents ciutats, va arribar dissabte a Sevilla i va ser rebuda davant el Parlament pels participants d'Andalusia, amb els que van realitzar una marxa per carrers de la ciutat, que es va tancar amb un acte revindicatiu a l'Alameda d'Hèrcules.

Acte públic a l'Alameda d'Hèrcules de Sevilla dels participants a la caravana cap a la Frontera Sud

Portaveus de les diferents delegacions i de les organitzacions locals van assenyalar la militarització de les fronteres i el conjunt de polítiques europees en relació a les persones migrants com a causes directes de la mort de milers de persones al Mediterrani.

Fonts de la delegació catalana, en la que participa mig centenar de persones, van denunciar la política de deportacions de l'Estat espanyol i van demanar solidaritat amb les onze persones expulsades aquest dissabte d'un vol de la companyia Vueling per haver intentat aturar la deportació d'un ciutadà que es trobava emmanillat dins l'avió, acompanyat de dos policies.

Durant el matí de dissabte, va tenir lloc a Madrid, davant del Congrés dels Diputats, un acte de comiat dels participants a la caravana, el que van prendre la paraula representants de l'Associació de Sense Papers de Madrid i de la pñlataforma basca Gasteiz Irekia.

Concentració de comiat dels participants a la caravana davant el Congrés dels Diputats

La ruta portarà la Caravana fins a Algesires i Tarifa, on pretenen denunciar les indignes i inhumanes condicions de vida dels interns i internes del CIE d'Algesires-Tarifa. La caravana ‘Obrint Fronteres’ arribarà a Màlaga el dilluns 17, des d'on creuarà l'estret fins a arribar a Melilla. A la ciutat autònoma es concentraran les seves activitats reivindicatives fins al 21 de juliol, quan començaran el viatge de tornada, que inclourà una aturada a Almeria, per denunciar la situació de les persones migrants que treballen als hivernacles.