Público
Público

Educació descarta un reinici de curs telemàtic i les escoles reobriran dilluns

El director general de Centres Públics d'Educació, Josep González Cambray, assegura que "l'escola és segura" i certifica que amb "màxima prudència però dilluns les escoles obriran". El dia 11 també començaran els cribratges massius al professorat.

Vista de un aula vacía de la Escola l'Estel de Barcelona.
Vista d'un aula buida de l'Escola l'Estel de Barcelona. Quique García / EFE

PÚBLIC

Les escoles catalanes reobriran després de les vacances de Nadal aquest dilluns 11 de gener, tal com preveia el Govern que va marcar aquesta data en el desplegament del pla per fer front a la pandèmia. Així ho ha assegurat Josep González Cambray, director general de Centres Públics, en una entrevista al programa Els Matins de Catalunya Ràdio. El Departament d'Educació ja va endarrerir a aquesta data la reobertura de les escoles però descarta la petició d'ajornar la reobertura presencial de les classes que han fet alguns científics.

"Els beneficis de les escoles obertes superen els riscos"

Cambray ha defensat que estan convençuts que les escoles han de continuar obertes després de l'experiència del primer trimestre i, sobretot, durant el pic de la segona onada a l'octubre en què només es van arribar a confinar el 5% dels grups. "Els beneficis de les escoles obertes superen els riscos" ha assegurat. Cambray ha afegit: "Les escoles són segures, quatre de cada cinc alumnes han anat cada dia des de que ha començat el curs. La conducta del virus en infants ha pujat molt menys que a la comunitat".

El director general de centres públics ha respost a la carta que aquest dimarts han fet pública una vintena d'experts demanant al govern endarrerir la tornada presencial a les escoles recordant que "els experts també ens deien no obrir el setembre i l'experiència ha estat un èxit". I finalment ha certificat la reobertura de les escoles: "màxima prudència però dilluns les escoles obriran".

Cribratges massius a les escoles la primera quinzena

D'altra banda, el Departament d'Educació farà cribratges massius a tots els professionals dels centres a partir del dia 11 i fins al 29 de gener.  Seran PCR que es faran els mateixos professionals amb kits d'automostres, i que començaran el dia de la represa de les classes i no abans com havia demanat el col·lectiu Tornem, perquè és el dia que els docents seran als centres educatius.

Segons González Cambray és una mesura addicional per fer les escoles "encara més segures". Segons ha explicat, aquesta setmana ja es començarà a enviar tota la informació als centres, conjuntament amb el departament de Salut.

Els cribratges començaran a tot el territori però no a tots els centres alhora. La primera setmana es preveu que es facin en un 45%, la segona en un 35% i la tercera en un 20%.  Amb aquesta estratègia es preveu substituir els mestres i professors que surtin positiu en les proves PCR.