Público
Público

ELECCIÓ DE NOVA LÍDER Noelia Bail, nova secretària general de Podem Catalunya 

L'elecció de la nova líder es realitza amb un nombre de votants més alt que el que es va registrar en passades convocatòries per triar secretari general. 7.422 inscrits han participat aquest cop en la votació per via telemàtica. Bail haurà d'encarar, entre altres, el repte de mantenir l'estabilitat de relacions amb la resta de forces de l'espai dels 'comuns' i la coordinació amb la direcció estatal de Podemos.

Noelia Bail en reunió de Podem / Arxiu

marià de delàs

Podem Catalunya té nova secretària general. Noelia Bail ha estat la persona escollida per substituir Xavier Domènech al capdavant d'aquesta formació política vinculada a Podemos i a l'espai dels "comuns".

2.305 inscrits (32,04% dels votants) s'han pronunciat a favor de qui havia estat responsable de Feminismes i Coordinació Interna en aquest partit, en un procés d'elecció per via telemàtica convocat exclusivament per triar nou líder. 

Jaume Durall, que es perfilava com el candidat amb més expectatives per succeir a Domènech, ha quedat en segon lloc, amb 2.286 vots, 19 menys que Bail. Isabel Belmonte ha obtingut 1.460, Rafael García, 548, i Francisco José Herrador, 350.

En declaracions a Públic, Noelia Bail ha valorat el resultat com una dada molt positiva, tenint en compte que "Durall era el favorit i que així ho havien expressat d'una o una altra manera diferents càrrecs orgànics".

La nova secretària general ha remarcat en les mateixes declaracions que ella "no pertany a cap família política", que cal posar fi a les "lluites internes" i que ara el que cal és "preparar-se per les eleccions municipals" de l'any que ve, "amb altres forces germanes".  "Tothom que vulgui treballar en favor dels ajuntaments del canvi pot comptar amb mí", ha afegit.

Bail ha expressat a més la seva voluntat de prestar atenció als cercles de Podem, que en la seva opinió havien quedat molt oblidats.

En total han votat  7.422 inscrits, d'un cens de 60.080 persones, tot i que la xifra d’inscrits i inscrites actives (les que han participat d’algun procés de votació en el darrer any) és de 33.435.

Un "record de participació" en unes eleccions a la secretaria general, assenyalen fonts de l'organització, ja que es tracta, segons aquestes xifres, del procés d'elecció interna que ha comptat amb un nombre més alt de votants. Xavier Domènech va resultar elegit en una convocatòria a la qual van participar 6.809 persones. En l'elecció d'Albano Dante Fachín van votar 6.297 persones i en la que va resultar elegida Gemma Ubasart, 6.511.

Amb l'elecció de Bail culmina el procés per omplir el buit deixat per Xavier Domènech a l'espai dels 'comuns' tant a Podem Catalunya, com a Catalunya en Comú, on exercia el càrrec de coordinador general, com en la presidència del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem.

Jessica Albiach, el va substituir en aquest darrer càrrec i un grup de tres persones, format per Ada Colau, Ramon Arnabat i Candela López van assumir col·legiadament la responsabilitat de la Coordinació General de Catalunya en Comú.

Bail és llicenciada en ciències polítiques i en dret per la UPF, i màster en polítiques d’igualtat de gènere. És membre del Consell Ciutadà de Podem, i quan  Albano Dante Fachin era secretari general va ocupar la Secretaria de Feminismes i Coordinació Interna.