Público
Público

Eleccions 10 de novembre El CIS preveu un triomf d'ERC a Catalunya el 10-N, amb millors resultats que a l'abril

Les mostres de l'enquesta van recollir-se abans que el Tribunal Suprem emetès la sentència del judici del Procés. A l'Estat s'imposaria amb claredat el PSOE, superant els 123 escons actuals. Al Principat, Esquerra passaria de 15 a entre 16 i 18 escons, mentre que el PSC pujaria a 13 o 14. En Comú Podem milloraria els set diputats actuals, la CUP entraria amb un o dos, el PP s'estancaria en un, el Cs cauria molt i Vox no aconseguiria representació. 

El candidat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián celebra la victòria del seu partit a Catalunya després de les eleccions generals del 28-A. EFE/Alberto Estévez

ERC s’imposarà a Catalunya a les eleccions espanyoles del 10 de novembre, amb un resultat fins i tot millor que l’obtingut als comicis del 28 d’abril, quan va obtenir 15 diputats. Ara, els republicans se situarien en una forquilla que va dels 16 als 18 escons, per damunt del PSC, que en sumaria entre 13 i 14 i també pujaria amb relació als 12 assolits a la primavera. Si més no, aquesta és la projecció que fa el macrobaròmetre electoral del Centre d’Investigacions Sociòlogiques (CIS).

L’enquesta preveu una victòria a l’estat pel PSOE, amb un resultat -entre 133 i 150 escons- notablement millor que el de l’abril, que li podria permetre sumar la majoria absoluta tant amb Unidas Podemos (37-45 escons), com amb Cs (27-35). El PP es quedaria entre 74 i 81 escons, mentre que Vox perdria força i obtindria entre 17 i 21 diputats, quan ara en té 24.

Les mostres de l’enquesta van obtenir-se entre el 21 de setembre i el 13 d’octubre, és a dir, abans que el Tribunal Suprem anunciés la sentència del judici del Procés i les conseqüents mobilitzacions de rebuig a Catalunya. De fet, els sondejos que diversos mitjans han publicat amb posterioritat a la sentència són sensiblement diferents del que ofereix el CIS, amb un resultats molt inferiors del PSOE -que estaria al voltant dels 123 diputats que té actualment o, fins i tot, per sota- i de Cs, que cauria per sota dels 20, quan ara en suma 57; i una millora del PP, que s’aproparia als 100 escons, o Vox, que pugnaria amb Unidas Podemos per la tercera posició.

En el cas de Catalunya, el CIS preveu que ERC seria la força més votada a les quatre províncies, mentre que a l’abril el PSC va imposar-se a Barcelona, amb nou diputats, pels vuit dels republicans. Ara, el pronòstic dona a ERC entre 9 i 10 escons a Barcelona, mentre que els socialistes es mantindrien en els nou. Les grans notícies en clau catalana serien la caiguda de Cs, que passaria de 5 a només 2 diputats; que el PP s’estancaria en un únic sol representant; que Vox perdria el que té i que la CUP entraria al Congrés amb un o dos representants, els dos per Barcelona. En Comú Podem milloraria els 7 escons actuals per tenir-ne 8 o 9, mentre que JxCat cauria dels 7 que té a només entre 4 i 6. La candidatura encapçalada per Laura Borràs no tindria garantit els escons a Lleida i Tarragona, on ara té representació.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?