Público
Público

Eleccions 21D Catalunya en Comú: "no ens definirem en l'eix del sí o del no"

Els Comuns confirmen Xavier Domènech com a candidat al 21D, que afronten esquivant l'eix a favor o en contra de la independència. Conviden Podem Catalunya a participar-hi, a l'espera del que decideixi dimarts aquesta formació. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Elisenda Alamany, Xavier Domènech, Ada Colau i Pablo Iglesias, en un acte de Catalunya en Comú a Santa Coloma de Gramenet, la passada Diada / EFE Alejandro García

Catalunya en Comú enfronta les eleccions del proper 21 de desembre fugint de la política de blocs, sense participar de la llista unitària que es planteja part de l'independentisme. El partit de Xavier Domènech vol deixar enrere el conflicte català, en el qual no té interès a prendre part, i centrar-se en les seves propostes transversals i socials. Tot i que als comuns se'ls ha pressionat per què hi prenguessin posició, la formació aposta per seguir sense decantar-se en l'eix a favor o en contra la independència de Catalunya.

La Coordinadora Nacional del partit del comuns s'ha reunit per ratificar la decisió del partit de concórrer a les eleccions del 21 de desembre. L'òrgan ha estès la mà al grup de Podem Catalunya per presentar-s'hi en una coalició encapçalada per Xavier Domènech sota el nom En Comú Podem - Catalunya En Comú. Aquesta coalició s'haurà de ratificar properament pels inscrits de les dues formacions. Així doncs, el partit descarta formar part d'una llista unitària sobiranista amb ERC, PDeCAT, la CUP i altres formacions independentistes.


La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, ha explicat, després de la reunió de la Coordinadora Nacional del partit, que per als comuns "les llistes unitàries despolititzen el conflicte a Catalunya" i que "Catalunya no es mereix més plebiscits, cal passar pàgina d'aquestes polítiques". Tot i així, Alamany ha destacat que hi haurà punts en comú amb els partits independentistes, com l'exigència de llibertat dels presos polítics o la rotunda voluntat de l'anul·lació de l'article 155. A la vegada, no queden descartats els pactes postelectorals amb aquestes formacions.

Des de Catalunya en Comú també s'ha volgut posar èmfasi en la necessitat de trobar consensos i àmplies majories des de la diversitat. Per als comuns, doncs, la decisió de no formar part d'una llista unitària busca retornar la política catalana a la normalitat i situar-hi l'agenda social al centre. Per això el partit no es posicionarà a favor o en contra de la independència de Catalunya: "No ens definirem en l'eix del sí o del no perquè creiem que forma part del problema. Si repetíssim aquesta dualitat voldria dir que no hem après res dels últims dos anys", afirma Alamany.

Tot i així, Alamany sí que ha destacat que el partit no dóna suport a la via unilateral i ha citat Joan Tardà, d'ERC, dient que "no hi ha prou múscul ni estructures d'estat per a una DUI". En aquest sentit, la portaveu dels comuns ha celebrat que el partit republicà no renunciï a un referèndum pactat.

Prudència per a unes eleccions no normals

Des de Catalunya en Comú s'ha volgut deixar clar en tot moment que les eleccions del 21 de desembre no seran unes eleccions "normals" i que creuen que "tractar-les com a tal, com fan alguns partits polítics, és d'una gran irresponsabilitat". Amb aquesta màxima i fent referència a les notícies recents sobre el president Puigdemont i els consellers que l'acompanyen a Brussel·les, Alamany ha explicat que els comuns es prenen les properes eleccions "amb molta prudència i atenció als esdeveniments que aniran venint".

"No es tracta d'unes eleccions normals perquè no han estat convocades per la única autoritat que nosaltres considerem legítima, que és la que ha escollit el poble de Catalunya", ha destacat la portaveu. No obstant, ha reconegut que es tracta d'una gran oportunitat per demostrar que a Catalunya hi ha la voluntat de "defensar la nostra sobirania" i donar menys força a partits com Ciutadans o el Partit Popular.

Per als comuns és cabdal "eixamplar la base dels partits sobiranistes", trobant-ne els punts en comú i "construint ponts" per crear un procés constituent que englobi la majoria de persones possible. "Catalunya s'ha de moure mes enllà dels simbolismes i dels gests d'afirmació nacional", ha sentenciat Alamany.

Les prioritats de Catalunya en Comú de cara al desembre han quedat doncs ben clares: d'una banda, la llibertat dels que han assegurat que són "presos polítics víctimes de la persecució d'idees" i de l'altra la recuperació de les institucions catalanes abolides amb l'article 155. "Aquests són els primers objectius que hem d'assolir, i ho hem de fer a través d'àmplies majories".

"El bo i millor de cada partit"

Els comuns estan decidits a crear una llista, juntament amb Podem Catalunya, que representi la diversitat i pluralitat de les dues formacions amb "el bo i millor de cada partit". De moment però, només en coneixem qui l'encapçala -Xavier Domènech-, la resta forma part d'un debat intern que encara es troba en procés. El que sí que és segur és que cadascun dels candidats passaran per una validació democràtica i que la llista serà votada en assemblea.

Respecte al líder de la candidatura, Xavier Domènech, la portaveu del partit ha assegurat que es tracta de la proposta que "millor representa el catalanisme polític i la voluntat de donar veu a la pluralitat" que té la formació.