Público
Público

Eleccions 28 d'abril 83 anys després, ERC guanya unes eleccions generals a Catalunya

Aconsegueix 15 diputats i supera per tres el PSC. Ha estat l'opció més votada a Tarragona, Lleida i Girona i la segona a Barcelona. Ha sumat més del doble de vots (i d'escons) que JxCat. 

El candidats d'ERC Gabriel Rufián i Joan Josep Nuet abraçant-se a l'Estació del Nord. EFE / ALBERTO ESTÉVEZ

Més de vuit dècades després -amb el parèntesi de 40 anys de dictadura inclòs- ERC s'ha imposat a unes eleccions generals a Catalunya. Aquest cop, la formació presidida per Oriol Junqueras -empresonat des del 2 de novembre de 2017- ha confirmat les enquestes i s'ha imposat amb claredat a les urnes, amb 15 diputats diputats, tres més que el PSC. A mesura que s'ha anat coneixent l'escrutini, càrrecs i simpatitzants del partit s'han apropat al pavelló de l'Estació del Nord per celebrar un triomf que no arribava des del 16 de febrer de 1936, durant la II República. Ara bé, l'eufòria -continguda en un partit que no deixa de tenir el seu president, Oriol Junqueras, i altres dirigents com Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa a la presó- no ha esclatat fins que els resultats eren gairebé definitius i, sobretot, ha comparegut la cúpula de la formació.

El número dos de la candidatura al Congrés, Gabriel Rufián, ha dedicat la victòria als presos polítics -«heu guanyat aquestes eleccions als vostres carcellers»- i ha proclamat que «Catalunya no només no desperta el feixisme, sinó que el destrueix». La secretaria general del partit i exiliada a Suïssa, Marta Rovira, ha celebrat que «avui també ha guanyat la independència» i ha destacat l'increment de set punts de suport -del 32 al 39% que han assolit entre ERC, JxCat i el Front Republicà-. En un missatge clarament adreçat als partidaris de les llistes unitàries independentistes, Rovira ha afirmat que «l'independentisme creix quan busca sumar en la diversitat», és a dir, amb candidatures separades.

Finalment, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia Pere Aragonès, ha manifestat que "Pedro Sánchez ha guanyat a Espanya, però Oriol Junqueras ha guanyat a Catalunya", de manera que «l'únic camí és encetar un diàleg per trobar una sortida política al conflicte i l'única sortida és votar en un referèndum d'autodeterminació». Aragonès també ha reclamat l'absolució de «tots els presos polítics» i el «retorn dels exiliats».

Esquerra ha sumat 15 diputats, tres més que el PSC, i ha obtingut gairebé un de quatre vots emesos a Catalunya. En total, el partit ha obtingut poc més d'un milió de vots i n'ha guanyat 370.000 amb relació al 2016. Ha estat l'opció més votada a Tarragona, Lleida i Girona, mentre que a Barcelona s'ha quedat a un diputat i dos punts del PSC. A més a més, ERC ha superat amb escreix l'altre gran opció independentista, JxCat, que ha tret set diputats i menys de la meitat de vots que els partit de Junqueras.

Els republicans s'han imposat en la majoria de municipis catalans, començant per la capital, Barcelona. També a Lleida, Tarragona, Manresa, Sant Cugat del Vallès, etc... però no han pogut superar el PSC en nombroses ciutats metropolitanes, com Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, o en les capitals vallesanes: Sabadell i Terrassa. Per primer cop, ERC serà la principal força catalana al Senat, amb 10 representants, tres per Girona, tres per Tarragona, tres per Lleida i un per Barcelona, el també pres polític Raül Romeva.

JxCat aguanta, però rep la meitat de suport que ERC

A diferència del que va passar a les eleccions al Parlament del 21 de desembre de 2017, aquest cop no hi ha hagut remuntada final de Junts per Catalunya i ERC s'ha convertit, amb diferència, en la primera força de l'independentisme. Un resultat que es pot interpretar com l'aval a l'estratègia d'Oriol Junqueras, que aposta pel referèndum i la via del diàleg, deixar enrere l'estratègia unilateral i, sobretot, per fer créixer els partidaris de la independència. JxCat, amb tot, ha superat uns pronòstics que el situaven a la meitat dels vuit diputats que va obtenir CDC el 2016 i ha resistit amb set escons. En total, la candidatura encapçalada per Jordi Sànchez ha sumat set diputats, i gairebé 500.000 vots. Els diputats es reparteixen per Barcelona (3), Girona (2), Lleida (1) i Tarragona (1). A més a més, el partit ha sumat dos senadors.

La número dos de la llista per Barcelona, Laura Borràs, ha assegurat que JxCat «ha resistit» i ha celebrat que l'independentisme ha avançat: «el país ha fet un molt bon resultat». L'expresident català Carles Puigdemont ha celebrat que la formació ha tret uns resultats millors del que auguraven la majoria d'enquestes.

Per acabar en l'àmbit independentista, el Front Republicà -l'aliança de Som Alternativa, Poble Lliure i Pirates- no ha aconseguit entrar al Congrés. La llista encapçalada per Albano Dante Fachin ha sumat 112.000 vots, el 2,73% del total i s'ha quedat a tres dècimes d'aconseguir representació per Barcelona.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?