Público
Público

ELECCIONS A ANDALUSIA El sobiranisme català lamenta que la dreta hagi tret profit de l'"A por ellos"

Carles Puigdemont posa l'accent en la felicitació de la dirigent ultradretana francesa; Marine Le Pen, pel resultat obtingut per Vox a les eleccions andaluses, i interpel·la el PSOE per a que reflexioni sobre qui s'ha beneficiat del suport que van donar a la cultura de l'"A por ellos".

El president de Vox, Santiago Abascal, i el candidat a la presidència de la Junta de Andalusia, Francisco Serrano, després de conèixer els resultats de les eleccions al Parlament d'Andalusia. EFE/Rafa Alcaide

públic

Representants de les forces sobiranistes catalanes no han dissimulat la seva tristesa per la irrupció de l'extrema dreta al Parlament d'Andalusia i pel fet que PP, Cs i Vox hagin aconseguit la majoria absoluta a la cambra.

Aquests tres partits havien omplert la campanya electoral de missatges contra Catalunya i de proclames contra l'independentisme. De fet, aquest mateix diumenge, després de conèixer els resultats, han tornat a parlar a Sevilla de Quim Torra i d'Oriol Junqueras i a atacar el govern de Pedro Sànchez per una suposada aliança del PSOE amb partits independentistes.

El diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà ha reaccionat de manera ben explícita i ha lamentat que l'extrema dreta hagi tret profit de la catalanofòbia.

El seu company de partit i de grup parlamentari al Congrés, Gabriel Rufián, ha manifestat la seva decepció dient que s'ha tret a Franco del Valle de los Caídos i s'ha ficat al la Junta d'Andalusia.

Poca estona més tard el mateix Rufián ha recordat que ja havien advertit sobre l'abast del crit "A por ellos" i del perill que l'extrema dreta passés per sobre de l'esquerra espanyola.  

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha donat resposta a la piulada de Rufián  assegurant que efectivament passarien "per sobre d'aquest tipus i contra aquells que vulguin atemptar contra Espanya i l'ordre constitucional".

El president exiliat, Carles Puigdemont, que aquest diumenge s'ha reunit a Bèlgica amb representants de la resta de forces independentistes, ha posat l'accent en la felicitació de la dirigent ultradretana francesa; Marine Le Pen, pel resultat obtingut per Vox, i ha interpel·lat el PSOE per a que reflexioni sobre qui s'ha beneficiat del suport que van donar a la cultura de  l'"A por ellos".

La portaveu de Catalunya en Comú Podem al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, la seva decepció pel resultat obtingut per l'extrema dreta i ha cridat a respondre amb "democràcia, feminisme i fraternitat",

La CUP també ha reaccionat afirmant que "davant el feixisme i la intolerància, la solidaritat segueix sent la tendresa dels pobles i la gent treballadora".