Público
Público

Eleccions europees El Suprem creu que Puigdemont pot presentar-se a les europees però deixa la decisió en mans del jutjat de Madrid

El Tribunal estén la seva conclusió als exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí, que amb l'expresident ocupaven els tres primers llocs de la candidatura de JxCat, i deixa clar que la competència correspon als tribunals del Contenciós-Administratiu. Li ordena que prengui una decisió "immediatament". 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Toni Comín, Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, Carles Puigdemont, Xavier Trias i Beatriz Talegón en roda de premsa per donar a conèixer la substitució de candidats de JxCat al Parlament Europeu vetats per la Junta Electoral Central. EFE / Laura Pérez-Cejuela

El Tribunal Suprem ha ordenat als jutjats del Contenciós-Administratiu de Madrid que siguin ells els que resolguin immediatament si l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pot concórrer a les eleccions europees, tot i que els recorda que en l'afectat "no concorre causa de inelegibilitat".

Una decisió que el Suprem estén als exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí i en què deixa clar que la competència per conèixer sobre els recursos dels tres polítics contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) que els va excloure de la llista de JxCat correspon als tribunals del Contenciós-Administratiu. Els tres dirigents exiliats encapçalaven la candidatura de Junts per Catalunya per a les europees i, temporalment, van ser rellevats per l'advocat Gonzalo Boye, l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Bea Talegón

Per unanimitat, el Suprem ha ordenat als jutjats competents de Madrid que resolguin immediatament aquests recursos, "tenint en compte que segons el parer d'aquesta Sala, no hi concorre causa d'inelegibilitat". L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja havia assegurat amb antelació que recorreria al Tribunal de Justícia de la Unió Europea o al Tribunal Europeu de Drets Humans si el Tribunal Suprem  no li permetia presentar-se a les eleccions europees.

La decisió de la JEC va arribar després d'una denúncia de Ciutadans i PP. La doctrina de l'organisme electoral, però, va ser posada en qüestió el mateix divendres per la Fiscalia de Madrid, que va dictaminar que vulnerava els drets de Puigdemont, Comín i Ponsatí i que els tres havien de poder concórrer als comicis, ja que mantenien el seu dret a ser elegits electoralment. El mateix divendres, centenars de persones van concentrar-se a la delegació del Govern espanyol a Barcelona i a les subdelegacions de Girona, Lleida i Tarragona en protesta per la decisió de la JEC. 

Un intent d'alterar el procés electoral

El propi president Puigdemont ha comparegut davant els mitjans de comunicació per valorar positivament la decisió del Suprem, encara pendent de confirmació per part d'un jutjat de Madrid. Ha afirmat que "és impropi d'una democràcia haver d'estar lluitant pel que és obvi" i ha donat gairebé per fet que Ponsatí, Comín i ell mateix seran definitivament candidats al Parlament Europeu.

Ha denunciat la decisió de la Junta Electoral com un "intent vergonyós d'alterar el procés electoral" i ha instat la ciutadania no només a votar sinó a fer-ho en favor de les "opcions de qui defensa la democràcia i les llibertats elementals".

Ha reconegut que en un determinat moment van arribar a pensar que la seva llista perillava i ha manifestat el seu "agraïment immens" a Xavier Trias, Gonzalo Boye i Beatruz Talegón pel fet de substituir-los provisionalment en la candidatura i pel "pas al costat" que faran si es confirma la decisió del Suprem.