Público
Público

JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA Els advocats de Cuixart i Sànchez demanaran la revocació de l'ordre d'empresonament

La Comissió de Defensa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona condemna la "instrumentalització del sistema judicial" per resoldre els conflictes polítics.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, president de l'ANC, mostren les paperetes a Plaça Universitat de Barcelona

Els defensors de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, respectivament, recorreran davant la Sala Penal de l'Audiència Nacional la decisió de la jutge Carmen Lamela d'enviar-los a presó i qüestionaran que aquesta sigui competent per investigar-los.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, els advocats de Sánchez i Cuixart estan ultimant els recursos que tenen previst presentar aquesta mateixa setmana per reclamar a l'Audiència Nacional que revoqui la presó preventiva que la jutge instructora va dictar ahir, en el marc de la causa en que els investiga per sedició.

Els advocats han optat per presentar un recurs d'apel·lació dirigit directament a la Sala Penal de l'Audiència Nacional, integrada per diversos magistrats, en comptes de sol·licitar-li abans a la instructora que revoqui la seva pròpia decisió d'empresonar als líders de les entitats independentistes .

Els recursos plantejaran que no hi ha base jurídica per mantenir a la presó provisional a tots dos encausats, en donar per descartat que destrueixin proves i que tornin a delinquir, els dos supòsits en què es va basar Carmen Lamela per dictar presó provisional per a Sánchez i Cuixart.

Així mateix, en els seus recursos, els advocats volen que la Sala Penal de l'Audiència Nacional es pronunciï sobre si aquest tribunal és competent per enjudiciar el delicte de sedició, després que Lamela rebutgés la declinatòria de competència que li van presentar els advocats de Cuixart i Sánchez la setmana passada.

La jutge va desestimar la petició dels advocats, que sol·licitaven que remetés el cas als jutjats d'instrucció de Barcelona per considerar que són aquests els competents, en un acte en què ha subratllat que les concentracions del 20 de setembre davant la conselleria d'Economia i durant la jornada de l'1-O no van ser "aïllats", sinó que formaven part d'un full de ruta per a la independència en què l'ANC i Òmnium juguen un "paper essencial".

Per decretar la presó per Sánchez i Cuixart, la magistrada de l'Audiència Nacional va considerar que hi havia un "risc de reiteració delictiva" i assenyalava que actuen "dins d'un grup organitzat de persones", a més d'una "alta probabilitat" que els investigats puguin "ocultar, alterar o destruir fonts de prova".

La jutge assigna a Sánchez i Cuixart el paper de "promotors i directors" de les concentracions davant de la seu del Departament d'Economia, atès que es van mantenir al capdavant de les mateixes "durant tot el dia, portant la iniciativa en una pretesa negociació amb els guàrdies civils, encoratjant i dirigint l'acció dels congregats, incitant-los a romandre en el lloc i impartint ordres".​

Els advocats, que aquest dimarts han pogut parlar amb Sànchez i Cuixart, han assenyalat que es troben "forts, serens i convençuts del paper que els pertoca jugar", segons ha explicat el número dos de l'ANC, Agustí Alcoverro. Les entitats sobiranistes no descarten que puguin passar alguns mesos empresonats, ha dit el mateix Alcoverro. Si això fos aixi, ha afegit, la seva actuació "aniria en la linia prevista pels dirigents privats de llibertat".

Instrumentalització de la justicia

La Comissió de Defensa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona ha condemnat la "instrumentalització del sistema judicial" per resoldre els conflictes polítics, perquè, segons aquest organisme, suposa una "clara erosió de la legitimitat de les institucions i de la qualitat democràtica en general".

La Comissió, que agrupa lletrats de Barcelona compromesos amb els drets individuals, ha emès avui un comunicat en què manté que l'acte pel qual ahir l'Audiència Nacional va enviar a la presó els líders de les entitats sobiranistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart " no s'ajusta a dret i vulnera drets fonamentals ".

Per als advocats de la Comissió, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha construït "un nou tipus diferent dels supòsits legals", en investigar la querella de la Fiscalia per sedició malgrat que en els fets que s'indaguen no hi va haver violència.

També qüestionen els lletrats que l'Audiència Nacional sigui competent per investigar el delicte de sedició, el que creuen que entra en "contradicció oberta" amb la doctrina del Tribunal Suprem (TS).

Els advocats consideren que Lamela també ha vulnerat la pròpia doctrina del ple de la Sala Penal de l'Audiència Nacional, que, asseguren, al desembre de 2008 va entendre que el delicte de rebel·lió no és competència d'aquest tribunal.