Público
Público

Els bombers protesten contra el 155

Bombers de la Generalitat, de Barcelona i de l'Aeroport efectuen una acció sorpresa a Montjuïc contra la intervenció de l'autogovern.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Bombers, en la seva acció de protesta a Montjuïc. /M. DELÀS

Uns 150 bombers s'han reunit aquest dilluns al matí a Barcelona, al fossar de Montjuïc, per protestar contra la intervenció de l'administració catalana per part del Govern espanyol, en virtud de l'article 155 de la Constitució. Entre els manifestants hi havia membres dels cossos de bombers de la Generalitat, de Barcelona i de l'aeroport del Prat. 

S'han desplaçat a primera hora fins les immediacions del castell, amb la seva roba de treball, jaquetes i cascos grogs i negres, preparats per fer un llaç humà de solidaritat amb els presos polítics.

Eloi Badia, portaveu dels bombers, ha explicat a Públic que, amb aquesta protesta, volen reforçar la mobilització contra la intervenció de l'administració de la Generalitat, que inclou el seu propi cos, que ara depèn de Madrid. També busquen cridar l'atenció pel fet que la Guàrdia Civil ha demanat informes per algunes accions reivindicatives de bombers o fins i tot sobre algun servei. "Som un cos molt visible", ha resumit, visibilitat que els ha fet possible actuar com a servei d'ordre, com a barrera de seguretat a algunes manifestacions.

Recorda Badia, però,  que quan es manifesten ho fan títol individual, fora d'hores de treball, evidentment, perquè "quan estan de guàrdia només estan pendents de necessitats del servei.

En l'acte s'ha llegit un manifest en què es deia que la data triada per la protesta no és casual: el 20 de novembre, el dia que va morir Franco al llit. En aquest sentit, el manifest ha afirmat que "Espanya continua en la incapacitat d'assumir el passat". "La monarquia ja havia estat expulsada", han recordat, i el dictador la va restaurar per garantir el manteniment de la repressió. "Tenim memòria", han dit. I "creieem en l'autèntica democràcia", han proclamat, després de denunciar el dèficit democràtic que segons ells pateix l'Estat espanyol. "Vivim en autonomia intervinguda i ocupada", "aquesta democràcia és una farsa", "se'ns impedeix votar democràticament, s'empresona governants", han assenyalat.

També tenia contingut simbòlic el lloc de l'acció: el mateix on va ser afusellat el president Lluís Companys el 1940.

"Els bombers hem estat històricament al costat del poble", han proclamat, al mateix temps que recordaven la repressió que van patir molts dels seus membres per part del règim franquista i la seva voluntat de vetllar per la seguretat de la ciutadania. "Continuarem lluitant per fer dels  bombers una estructura d'Estat eficient", han assegurat.

Tot i ser una acció sorpresa i que gairebé només s'havia avisat als mitjans de comunicació, la protesta ha congregat prop d'un centenar de persones, que han manifestat el seu agraïment als bombers i han cridat amb ells lemes en favor de la República, demanant "llibertat per als presos" polítics i "presó per a M. Rajoy".