Público
Público

"Els catalans no som iguals davant la llei que la resta de ciutadans de l'estat"

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha anunciat que la Generalitat presentarà recurs a la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar de forma cautelar la reforma del Parlament

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull. EFE/Andreu Dalmau

públic

En l'última roda de premsa posterior al Consell Executiu abans de les vacances, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha anunciat que la Generalitat, "en defensa de les institucions catalanes", recorrerà la decisió del Tribunal Constitucional d'anul·lar la reforma del Parlament. "La suspensió del reglament és una indecència des del punt de vista polític i jurídic perquè ve a dir que els catalans no som iguals davant la llei que la resta de ciutadans de l'estat", ha dit Turull.

Turull: "El TC podria tenir la seva seu a La Moncloa i compartir consell de ministres"

El conseller ha assenyalat que "tots els parlaments poden tenir mecanismes de lectura única, però si això ho fan representants de Catalunya, no es pot fer; això forma part de la persecució ideològica a les institucions catalanes". Ha concretat que 14 de les 17 comunitats autònomes i l'estat central "poden tramitar coses per lectura única i a nosaltres no se’ns deixa fer". 

"Si es pensa que abaixarem els braços i ho deixarem estar, van tan equivocats que serà un nou error del govern de l’estat i del seu braç executor que és el Tribunal Constitucional; el TC podria tenir la seva seu a La Moncloa i compartir consell de ministres", ha dit. 

Turull també ha fet menció al paper de la Guàrdia Civil en els interrogatoris a càrrecs del Govern per actes preparatius del referèndum. "La Guàrdia Civil faria més feina a l’aeroport que no pas a la caserna de Travessera de Gràcia”, ha dit, i ha criticat que la delegació del govern central "estigui de vacances" mentre a l'aeroport del Prat el conflicte laboral d'Eulen està perjudicant tant els usuaris. En aquest sentit, ha demanat a Aena "que es posi les piles".

El Govern condemna les accions d'Arran

A la pregunta de si la Generalitat condemna l'acció d'Arran contra un bus turístic dijous passat per denunciar el turisme massiu, Turull ha expressat que el Govern "condemna sense matissos aquest tipus d'accions" i ha afegit que "s'engegaran les vies jurídiques de personació en la causa". "Demanem que es replantegin aquest tipus d'accions, que són totalment condemnables", ha dit en al·lussió a la organització juvenil vinculada a la CUP.

Respecte al posicionament de la CUP i les declaracions de Mireia Boya, que ha evitat condemnar l'acció d'Arran assegurant que des del govern català també s'exerceix la violència, Turull ha dit que "si consideren que hi ha violència, amb més violència no s'arregla, posem política per solucionar les coses".

Finalment, Turull ha assegurat que "s’intenta barrejar l'acció d'Arran amb el procés i és malintencionat, això de l’autobús no té res a veure amb el procés. El procés ha emmirallat el món perquè es absolutament pacífic. Són dues coses que no tenen res a veure".