Público
Público

UN PAÍS EN COMÚ Els Comuns convoquen votació oberta per decidir si el seu nom incorpora la marca 'Podem'

La primera trobada del màxim òrgan de decisió del nou espai se centra en aspectes organitzatius i ajorna el debat sobre el posicionament en relació al referèndum, tot i que hi ha veus que el reclamen com a prioritat

Primera reunió de la Coordinadora d'Un País en Comú

El nou espai dels Comuns ha decidit en la primera reunió dels seus màxim òrgans de decisió transitoris, tant l'Executiva com la Coordinadora Nacional, obrir el cens a tota la ciutadania per decidir el nom del partit. Per tant, la decisió sobre el nom del nou espai no la prendran només els que actualment es troben inscrits a la plataforma d'Un País en Comú, que es el nom amb el que encara s'identifica. Qualsevol altra persona podrà inscriure's al nou subjecte per participar-hi. Així ho ha explicat Elisenda Alamany, portaveu del partit, durant la primera trobada de la Coordinadora Nacional, que ha aplegat a les prop de 150 persones que formen parts dels òrgans a les sales de la Nau Bostik de Barcelona.

Transparència, radicalitat democràtica i implicació de la gent”, ha argumentat Alamany per justificar la decisió de tornar a obrir el cens a totes les persones que ho desitgin.

Però l'elecció es farà entre dos noms. El primer consens d'aquesta trobada ha estat decidir dues possibles denominacions: En Comú Podem (com ja es diu el grup parlamentari dels Comuns al Congrés i també liderat per Xavier Domènech) o Catalunya en Comú, d'entre les cinc propostes que estaven sobre la taula.

“Eren les dues opcions que poden ser les més disputades i les que ens permeten fer un debat en condicions”. “Són dues marques prou potents per poder encapçalar el país que volem liderar amb aquest subjecte polític”, ha argumentat. Alamany, que no ha explicitat quin dels noms agrada més als membres dels òrgans de decisió transitoris, però sí que ha assegurat que l'Executiva, encapçalada per Domènech i formada per 33 persones, no es posicionarà a favor d'un nom o un altre.

El procés de votació serà del 17 al 20 de maig de forma telemàtica, i es donaran a conèixer els resultats el dia 22.

Elisenda Alamany

Elisenda Alamany, portaveu d'Un País en Comú

Sobre la decisió d'incloure la marca Podem a un dels possibles noms, i atès que la direcció de Podem Catalunya no participa en el nou subjecte, Elisenda Alamany ha declarat: “Tenim agenda pròpia, un projecte consolidat i no triarem mai una opció que legalment no sigui possible”. Es dedueix, d'aquesta manera, que el nou espai ha comprovat que no existeix impediment jurídic per utilitzar la marca 'En Comú Podem', contràriament al que ha assegurat aquest matí Albano Dante Fachin, secretari general de Podem, en declaracions a Radio4.

A banda de la decisió sobre el nom del partit, les persones que formen part dels òrgans de decisió transitoris han discutit sobre un primer “informe polític” que, segons Alamany, “posa les bases de les polítiques públiques” que els agradaria canviar. De tota manera, com ha reconegut, és un document molt genèric que s'haurà d'anar concretant en pròximes trobades tant de l'Executiva, que es reuneix cada 15 dies, com de la Coordinadora, que ho fa cada 3 mesos.

El referèndum: una discussió de prioritats

Aquest document polític que durant el matí de dissabte ha valorat la Coordinadora Nacional, segons fonts del mateix òrgan, sí que fa referència a la discussió del referèndum, però davant un escenari post-referèndum no vinculant i davant uns nous comicis. Allò que han exigit diverses persones durant la discussió ha estat dibuixar escenaris previs al referèndum, i no només de cara a una possible contesa electoral.

“Hi ha peticions de definir amb més precisió el tema del referèndum”, han explicat fonts de la Coordinadora a Públic, per acordar una posició de l'espai. Per això s'ha proposat una sessió monogràfica o reunió extraordinària sobre la qüestió del referèndum.

Alamany, no obstant això,  ha explicat als mitjans  que al nou espai primer cal consensuar el model organitzatiu, del qual durant la jornada d'aquest dissabte discuteixen l'estructura, i després abordar el referèndum. “Per afrontar debats de gran profunditat com el referèndum primer necessitem estar ben estructurats i organitzats”, ha afirmat.

Entre els partits que formen part del subjecte (En Comú Podem, BComú, ICV, Equo) sí que troben “uns mínims de consens per fer front a l'actualitat política”, ha afegit.

Bàsicament el nou espai segueix la línia política marcada per En Comú Podem: “crear aliances internacionals i nacionals amb els pobles de l'Estat que es vulguin acollir al dret a decidir”. “Aquestes aliances les estem impulsant des d'aquest espai" El debat sobre el referèndum, com més transversal sigui possible, farem que es pugui fer amb les màximes garanties”, ha precisat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?