Público
Público

Els diputats d'ERC i JxCat suspesos per Llarena no renunciaran a l'acta de diputats

Els dos partits independentistes arriben a un acord sobre la decisió de Pablo Llarena després de setmanes de negociacions. L'acord passa per demanar un informe a la comissió de l'estatut dels diputats i queda per aclarir si la decisió també passarà pel ple del Parlament. El president del Parlament, Roger Torrent, explicarà els detalls de l'acord aquest migdia.

06/06/2018.- El presidente del Parlament, Roger Torrent, y el secretario de la cámara catalana, Xavier Muro (i), durante el pleno del Parlament en el que el presidente de la Generalitat, Quim Torra, ha comparecido para dar cuenta de la estructura y la composición de su Govern, después de celebrar el acto de toma de posesión el pasado sábado. EFE/ Andreu Dalmau

públic

ERC i Junts per Catalunya han arribat a un acord després de setmanes de tenses negociacions sobre els diputats suspesos pel jutge Llarena. Cap dels processats renunciarà a l'acta de diputat i els partits afectats demanaran un informe a la comissió de l'estatut dels diputats. El president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut en roda de premsa per explicar els detalls d'aquesta entesa conjuntament amb el vicepresident de la Mesa, Josep Costa. Torrent ha considerat que es tracta d'una "interlocutòria injusta que pretén alterar el mandat democràtic del 21 de desembre".

El president ha explicat que, acollint-se a l'article 25 del reglament de la cambra, on s'estableix que la decisió de suspendre un diputat ha de passar pel ple del Parlament, es derivarà el cas a la comissió de l'estatut del diputat "apel·lant a l'autonomia parlamentària i a la separació de poders". Per tant, el més segur és que el dictament serà votat al ple del Parlament durant el debat de política general que comença el proper dimarts.

Aquest escenari pot situar a la cambra en una tesitura contrària a la del Tribunal Suprem, ja que les majories parlamentàries fàcilment permetran que s'aprovi no suspendre de funcions als diputats processats. L'oposició ja ha advertit que aquesta situació pot tornar a posar als integrants de la Mesa en una posició de desobediència.

Superades les desavinences

El debat sobre la suspensió dels diputats va enemistar les dues forces independentistes al final del curs polític passat. Mentre ERC defensava substituir-los per altres noms, evitant una situació de confrontació i assegurant les majories independentistes al parlament, Junts per Catalunya es va negar a cedir a la decisió de Pablo Llarena, que apartava de la política personalitats de pes dels dos partits, inclosos els dos líders de les formacions, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras

Finalment, els republicans han abraçat la proposta dels postconvergents. Torrent ha considerat aquest dimarts que l'acord "reuneix el millor de les diferents propostes posades damunt la taula, el millor de les expectatives legítimes.