Público
Público

Els lletrats diuen que la delegació de vot dels diputats suspesos de JxCat pot no ser vàlida

La Mesa del Parlament permet que els diputats suspesos per Pablo Llarena no siguin substituits formalment, tal com sí que van fer els diputats republicans Raül Romeva i Oriol Junqueras. El president del Parlament, Roger Torrent, demana un informe jurídic als lletrats, que mostren les seves diferències amb la fòrmula presentada pels postconvergents, mentre que el PSC adverteixen que recorreran al Tribunal Constitucional.

El portaveu de JxCaT al Parlament, Albert Batet, al costat dels escons amb el llaç groc dels diputats presos i exiliats. (TONI ALBIR | EFE)

Les desavinences entre ERC i JxCat es mantenen. Finalment, el grup postconvergent ha guanyat la seva aposta, fruit d'un canvi de rumb sobtat que va deixar a Esquerra desorientada. Els diputats postconvergents suspesos pel jutge Pablo Llarena -Carles Puigdemont, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez- mantindran la delegació de vot tramitada el passat maig i no seran substituits, tal com s'aprovava el passat dimarts al ple del Parlament amb els diputats d'ambdós grups.

Així ha estat acordat aquest dilluns a la Mesa del Parlament, presidida per Roger Torrent, qui ja ha anunciat que demanarà un informe als lletrats perquè es posicionin sobre la validesa d'aquest moviment, tal com va demanar el líder dels socialistes, Miquel Iceta, la setmana passada. Per la seva banda, els lletrats del Parlament han emès un informe on consideren que el vot exercit per delegació és susceptible de ser invalidat i, per tant, la fòrmula de la delegació de vot proposada per JxCat podria no ser vàlida. Hores abans, la Mesa havia rebutjat es peticions de reconsideració de l'oposició constitucionalista: Ciutadans, el PP i el PSC.

Els mateixos socialistes ja han avisat que portaran aquesta decisió al Tribunal Constitucional amb un recurs d'empara, tal com ha comunicat la portaveu Eva Granados. L'activitat parlamentària, doncs, torna a penjar del TC, que pot decidir aplicar mesures cautelars per evitar que els vots d'aquests diputats puguin ser comptats abans que el tribunal prengui una decisió. Si es donés aquest cas, l'independentisme es querdaria sense majoria al Parlament durant la votació del debat de política general, programat per aquest dimarts a la tarda. A més, en cas que la decisió del Tribunal arribés abans del ple, Torrent hauria de decidir si acatar la nul·litat d'aquests vots o si desobeïr i comptabilitzar-los, exposant-se a l'obertura d'un nou front judicial. En cas que el TC no actués, Torrent igualment hauria de decidir si fer cas a l'informe dels lletrats del Parlament o si mantenir la decisió de JxCat, comptar els vots i exposar-se a una possible càrrega judicial.

Aquest panorama posaria en perill la votació de les 22 propostes de resolució presentades conjuntament entre els dos grups, a més de les tres que presenta per separat cada grup. Per la seva banda, la CUP en presenta 11 més, mentre que Ciutadans, el PSC, Catalunya en Comú - Podem i el PPC presenten 14 cada un. El ple del Parlament acumula quatre dies de retard, ja que s'hauria d'haver celebrat el passat dijous  4 d'octubre a les 12.00 h.

ERC: "No podem anar per la via de desgast a companys"

El debat sobre els diputats suspesos ha fet tremolar la solidesa d'aquest Govern. Després de mesos de discussions entre els dos socis, la decisió de Junts per Catalunya d'obviar la votació del ple, amb la qual s'acordava fer una declaració política contrària a la suspensió de Llarena però, seguidament, tramitar una substitució dels diputats processats per mantenir les majories, va fer pujar-se per les parets a Esquerra. Els republicans sí que van tramitar la substitució dels seus diputats processats, Oriol Junqueras i Raül Romeva. El debat de política parlamentària arriba amb una fractura de criteris entre ERC i JxCat, l'entrada de nou del TC a la política catalana i una possible pèrdua de la votació.

Aquest dilluns, els portaveus dels grups han valorat el debat obert sobre els diputats suspesos. "No podem anar per la via de desgast a companys de viatge cap a la independència, cap a la República. Menys testosterona i competència per veure qui és més valent. Menys lluites fraticides i més parlar per consensuar una estratègia conjunta que ens faci més forts", ha dit la vicesecretària general d'ERC Marta Vilalta. Els republicans senten que la llista de Puigdemont els ha posat entre l'espasa i la paret, tot i les imatges d'unitat escenificades durant aquests dies. Per la seva banda, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha dit en roda de premsa que desconeixia la decisió de JxCat de canviar de criteri, després de l'acord basat en la substitució, desencaixant encara més el puigdemontisme de l'estructura dels demòcrates.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?