Público
Público

Els mitjans públics catalans anuncien resistència al 155

Directius i treballadors dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals  avisen que resistiran a la "voluntat d'involució" del Govern del PP amb la intervenció de l'autogovern. Asseguren que seguiran treballant "com fins ara".

Professionals dels mitjans públics de la Generalitat, llegint el manifest contra la intervenció mitjançant el 155

Guillem amatller

Els òrgans directius i els comitès d'empresa de TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies, han denunciat la ingerència del Govern espanyol en els mitjans públics de Catalunya a través de l'article 155, i han deixat clar que no l'acataran. En un comunicat, llegit en diversos idiomes a les instal·lacions de TV3, han denunciat que "s'estan dinamitant principis fonamentals de la Unió Europea". Treballadors i direcció dels mitjans de la Generalitat també lamenten el que consideren "una voluntat d'involució" en el model de mitjans públics a Catalunya.

En roda de premsa, Vicent Sanchís, director de TV3, ha apuntat a una resistència dels treballadors a obeir ordres de càrrecs no reconeguts per la redacció. "L'Agència Catalana de Notícies no canviarà, la Marató no es deixarà de fer i Catalunya Ràdio mantindrà la seva qualitat. Els treballadors seguiran treballant com fins ara", ha assegurat. 

Sanchís, no obstant, ha fet un esforç per no generar alarma abans que les mesures s'apliquin "Nosaltres no apuntalarem escenaris dramàtics. No tinc ni idea del que volen fer, però no em vull posar en el pitjor escenari abans d'hora. Fins ara el que apunten és un canvi de directius", ha afirmat. "Anar més enllà és un joc morbós al que no entrarem" ha sentenciat. En la mateixa línia s'han expressat el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo i Marc Colomer, director de l'Agència Catalana de Notícies. 

Des del Comitè d'empresa de TV3, Roser Mercader ha demanat la paraula per matissar les paraules de Sanchís. "Estem veritablement preocupats per l'intent d'intervenció de l'Estat. Portem anys demanant que la corporació no depengui tant del govern i demanant que els càrrecs es triïn per àmplies majories" ha dit. Per altra banda, ha deixat clar que "les millores que es produeixin en aquesta empresa s'han de fer amb els òrgans que ja tenim, sota cap concepte a partir d'una intervenció del Govern de l'Estat".

"Calma tensa"

En aquest reclam conjunt contra la intervenció dels mitjans públics catalans no hi ha faltat la veu de Toni Cruanyes, presentador del telenotícies vespre a TV3. En declaracions a Públic, ha confirmat que els treballadors continuaran treballant com fins ara en cas d'aplicació del 155. "Mantenim una certa calma, però és una calma molt tensa. Evidentment ells poden canviar directius en qualsevol moment i interferir d'alguna manera" ha dit. 

Sobre la possibilitat que es tanquin programes emblemàtics com Polònia, la Marató de TV3 o els especials informatius, Cruanyes no ho veu "gens factible". "No crec que arribem a aquest escenari", ha opinat. En canvi, des del comitè d'empresa, Roser Mercader recorda que en "altres canals autonòmics com Canal9 i Telemadrid", els governs del PP "van crear redaccions paral·leles". "Si fan això, ens trobaran protestant" ha afirmat.