Público
Público

Els Mossos disposaran de 3.739 agents més

Catalunya podrà incrementar el nombre de membres del cos policial propi fins arribar a un total de 22.006 després de l'ampliació pactada amb l'Estat a la Junta de Seguretat de Catalunya. El conseller Elena diu que l'augment d'efectius ha de permetre tenir "una policia més propera, femenina, amb accent social i al nivell de les millors policies europees"

Els membres del Govern i caps dels Mossos, amb el president Pere Aragonès al capdavant, i membres del Govern espanyol i i caps de la seguretat estatal, amb el ministre Fernando Grande-Marlaska, en la Junta de Seguretat de Catalunya.
Els membres del Govern i caps dels Mossos, amb el president Pere Aragonès al capdavant, i membres del Govern espanyol i i caps de la seguretat estatal, amb el ministre Fernando Grande-Marlaska, en la Junta de Seguretat de Catalunya. David Cobo / ACN

Catalunya podrà incrementar el nombre d'agents de Mossos d'Esquadra en 3.739, fins arribar a un total de 22.006. Ho ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, després de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, que ha estat presidida pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i pel ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. El nou sostre és d'aplicació immediata, però el conseller ha indicat que el creixement serà progressiu, de 800 agents per any. Elena ha destacat que es tracta d'un creixement del 20% de la plantilla actual, situada ara mateix en 18.267. Aquest límit es va situar l'any 2006.

Elena: "És la notícia més important pel cos de Mossos dels darrers 15 anys i ens permeten abordar una transformació amb la mirada posada en el 2030"

Aquesta nova dotació policial permetrà abordar "la notícia més important pel cos de Mossos dels darrers 15 anys i ens permeten abordar una transformació amb la mirada posada en el 2030", tal com ha assegurat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. "Aquest nou sostre ens ha de permetre tenir una policia més propera, femenina, amb accent social i al nivell de les millors policies europees".

En roda de premsa, Elena ha manifestat que "gràcies a aquest acord podrem protegir millor la ciutadania de Catalunya i protegir millor els drets i llibertats". Segons ha destacat, "també vol dir més recursos per lluitar contra les violències masclistes i delictes d'odi i desenvolupar noves funcions en àmbits com, per exemple, la ciberseguretat", ha afegit.

Un segon acord, ha destacat Elena, és "la millora de l’intercanvi d’informació policial potenciant la lluita contra la violència masclista, una de les màximes prioritats d’aquest Govern".

També s’ha acordat la interconnexió a bases de dades estatals i internacionals, el què representa un important pas endavant en la lluita contra el crim organitzat a nivell internacional i permetrà tenir accés directe i intercanvi policial. Per Elena, aquests acords "ens homologuen com a qualsevol altra policia europea". En aquest sentit, també s’ha acordat habilitar els Mossos per fer vigilància transfronterera.

Grande-Marlaska: "Amb el temps i superant alguns obstacles, hem sabut construir aquests anys un model de cooperació satisfactori"

Per la seva banda, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha posat en valor la "lleialtat" entre la Generalitat i l’estat amb la celebració de la Junta se Seguretat de Catalunya i dels acords acordats.

Grande-Marlaska ha destacat especialment l’acord de l’ampliació del sostre de la plantilla dels Mossos d’Esquadra afirmant que "amb el temps i superant alguns obstacles, hem sabut construir aquests anys un model de cooperació i coordinació institucional satisfactori, inclús exemplar", ha afegit.

Altres acords

En el mateix sentit, s'han anunciat altres acords en matèria de col·laboració entre cossos policials i accés a bases de dades. El titular del Departament d'Interior ha explicat que s'ha aconseguit el compromís per una transmissió d'informació i reforçament dels intercanvis entre bases de dades vinculades a la violència masclista, Viogen en el cas espanyol i Sistema d'Atenció Integral a la Víctima (SIAV), en el cas català. Així, la idea és que els Mossos tinguin més informació i "saltin les alarmes" quan una persona s'identifiqui a Catalunya i tingui alguna mena d'historial delictiu vinculat a la violència masclista en altres punts de l'estat.

Un altre dels acord presentats en la Junta de Seguretat és el que permetrà que els Mossos d'Esquadra tinguin accés a bases internacionals. Si bé el conseller ha puntualitzat que la policia catalana ja formava part del sistema SIENA, ara també s'ha acordat la incorporació del cos català a la resta de bases de dades de la Unió Europea. Els objectius d'aquest increment de la integració dels Mossos en el coneixement d'informació espanyola i europea i la col·laboració amb altres policies són especialment la ciberseguretat i terrorisme. En aquesta línia, s'ha acordat que la policia catalana formi part del Pla Estratègic contra la Cibercriminalitat del ministeri i de la seva comissió de seguiment.

Un dels exemples pràctics que també ha mencionat Elena és el de la posada en marxa d'una base de dades, tant en àmbit estatal com català, que farà possible identificar delinqüents buscats de manera molt més eficient quan intentin fer una reserva en hotels o en empreses de lloguer de vehicles. Això, segons el conseller, millorarà "la prevenció i la identificació" per part de la policia catalana davant casos de persones amb ordres de cerca.

Com a punt afegit, el representant del Govern ha destacat l'ampliació d'una de les competències que ja es va desenvolupar en la darrera Junta de Seguretat de Catalunya, celebrada el setembre del 2018. Si en aquell moment es va activar la possibilitat que els Mossos fessin "seguiment en calent" de delinqüents que anaven més enllà de la frontera, ara es permetrà que la policia catalana mantingui "vigilància i investigació" en casos transfronterers quan es comet un delicte. L’acord es basa en considerar els mossos com agents d’un estat membre en base a l’article 40.4 del conveni de Schengen. D’aquesta manera, s’homologa els Mossos d’Esquadra com a qualsevol policia europea.

Amb l’objectiu de millorar i garantir la seguretat pública, s’accentua l’intercanvi d’informació a través del CAT112 sobre l’activitat policial rellevant de les policies que actuen a Catalunya, en el marc de les seves competències, així com prestar cooperació i assistència. Per últim, s’ha acordat la participació en els Plans Estratègics impulsats per la Secretaria d’Estat de seguretat en matèria de prevenció, protecció i promoció de la seguretat pública. Mossos col·laborarà en la redacció de tots els plans estratègics aprovats per la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Els acords s'aniran aplicant en els propers mesos i se'n farà un seguiment en un grup de treball específic. Altres temes, com la possibilitat de permetre el canvi d'usos de la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana o el desenvolupament de la policia marítima a Catalunya, no s'han tractat en la trobada.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?