Público
Público

Els presos polítics aturen la vaga de fam

Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Quim Forn consideren que el Tribunal Constitucional "ha obert el calaix" on els seus "recursos d'empara havien estat condemnats a l'oblit".

Centre penitenciari de Lledoners (Bages) on es troben els presos polítics catalans .- EFE/Susanna Sáez

públic

Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Quim Forn han decidit aquest matí posar fi a la vaga de fam que mantenien des de fa 20 dies els dos primers i 17 els altres. Ho han fet perquè consideren que han aconseguit els objectius que es van fixar quan van iniciar la seva acció de protesta.

Valoren que el Tribunal Constitucional ha donat signes de voler resoldre els recursos plantejats pels seus advocats i entenen que amb la seva acció també han sacsejat consciències dins i fora de l'Estat espanyol. 

"Després de tot un any d’inacció, el Tribunal Constitucional ha obert el calaix on els nostres escrits d’empara havien estat condemnats a l’oblit, i se’ns obre ara la porta d’accés al Tribunal Europeu de Drets Humans. Per tot això anunciem que avui, 20 dies després d’haver-la iniciat, deixarem la vaga de fam", han afirmat els presos en un comunicat donat a conèixer aquest dijous.

Turull, Sànchez, Forn i Rull valoren en aquest mateix escrit que ara poden dir que, gràcies a la "fortalesa col·lectiva" han pogut fer "un pas important" en la restitució dels seus drets". "Poques hores després de l’inici de la vaga de fam, i gràcies a l’impacte i commoció social produïda, el Constitucional va comunicar, diumenge 2 de desembre al vespre, la seva voluntat d’abordar regularment els recursos d’empara que fins aleshores no havia volgut estudiar. Això no obstant és lamentable i hauria d’interpel·lar tothom que s’hagi hagut d’emprar una acció tan extrema com una vaga de fam, perquè drets fonamentals poguessin ser mínimament garantits. Absolutament impropi d’una democràcia solvent a l’Europa del segle XXI", expliquen.

En relació al comunicat que van fer públic els presidents de la Generalitat i del Parlament de Catalunya ,  els presos que han participat en la protesta afirmen que comparteixen el criteri que la vaga de fam ha donat visibilitat a la seva situació processal, i també "la constatació que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d’empara interposats". Tot i així, la seva portaveu, Pilar Calvo, ha assegurat que la seva decisió l'han pres aquest mateix dijous a la vista de la documentació que els ha mostrat l'advocat Jordi Pina, que acredita que el Constitucional s'ha començat a bellugar. "Avui mateix han denegat una petició de llibertat plantejada per Jordi Sànchez", ha explicat a Públic  la portaveu, la qual cosa obre el camí per apel·lar a la justícia europea. Segons les mateixes fonts, el TC s'ha pronunciat en aquest moment sobre 6 recursos dels 31 que s'han presentat.

I  pel que fa referència a la denúncia presentada davant la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides per la suspensió dels diputats, Pilar Calvo ha explicat que la internacionalització de la vulneració de drets dels presos també "passava avui per Ginebra"

Mobilització i compromís amb la no violència

Els presos que han participat en la protesta han valorat també les mostres de suport rebudes en relació als judicis. "En el 20è dia de la vaga de fam, som més conscients, com mai abans ho havíem estat, de la capacitat transformadora i mobilitzadora de què disposem cadascú de nosaltres en el nostre interior. La vaga de fam ens ha fet més forts com a persones, i també creiem que com a poble, per encarar els propers temps. Uns mesos que vindran marcats pel judici i les sentències que l’Estat espanyol ens imposarà per castigar a tot un país a través dels qui un dia vàrem ser el Govern legítim de Catalunya i els líders de les principals entitats civils sobiranistes", afirmen.

En el mateix comunicat, els presos parlen de les mobilitzacions previstes en ocasió de la reunió d'aquest divendres a Barcelona del consell de ministres del Govern espanyol i expliquen que "conseqüents" amb el seu "compromís amb la no-violència", emplacen que "l’actitud cívica i pacífica desbordi els carrers de la capital del país" amb l’objectiu de fer escoltar, una vegada més, la veu col·lectiva a favor de la llibertat, del ple exercici dels drets fonamentals i que es respecti la voluntat d’autodeterminació del poble de Catalunya".

Comunicat sobre la fi de la vaga de fam: