Público
Público
POLÍTICA

Els presos polítics del PDeCAT retiren la proposta sobre l'ordenació de JxCat per evitar "tensions" al partit

De moment, les negociacions entre Bonvehí (PDeCAT) i Jordi Sànchez (Crida) no resolen l'encaix de l'espai postconvergent. Alhora, en els propers dies Carles Puigdemont podria presentar una nova organització política. 

David Bonvehí
El president del PDeCAT, David Bonvehí.- EFE

ACN | PÚBLIC

Els tres presos polítics del PDeCAT, els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn, i l'exconseller de Cultura i exiliat Lluís Puig han enviat una carta al president del partit, David Bonvehí, per anunciar que retiren la seva proposta d'encaix de JxCat. Al text, al qual ha tingut accés l'ACN, concreten que volen evitar "tensions" al partit. La direcció del PDeCAT va refusar la proposta dels presos, que apostaven per celebrar una assemblea constituent del nou partit que reordeni l'espai -JxCat- i que en un termini de sis mesos el PDeCAT debatés si s'hi integrava plenament i es dissolia o si es mantenia com a tal.

A mesura que passen els dies, les tensions a l'espai s'evidencia i no s'assoleix un acord, si bé Bonvehí manté les negociacions amb el líder de la Crida, Jordi Sànchez -tancat a Lledoners. L'expresident i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ultima la seva estratègia per crear una organització nova, que podria presentar els propers dies. Sectors de JxCat i PDeCAT ja van reclamar-li a principis de juny que concretés una proposta per desencallar l'endreça de l'espai postconvergent abans de l'estiu.

Ara mateix, però, no es pot descartar una ruptura de l'espai en diverses formacions i, de fet, sectors del PDeCAT no descartarien presentar-se a les eleccions amb la marca JxCat si això succeís. El plantejament de la direcció que comanda Bonvehí és apostar per una coalició electoral, mentre que la Crida i l'entorn de Puigdemont prefereix crear una nova organització, sense quotes prèvies.

En una entrevista que publica aquest dijous El Punt Avui, l'exconseller de Cultura de la Generalitat Lluís Puig ha donat per feta la ruptura entre JxCat i el PDeCAT, i ha afirmat que la relació entre els dos partits "camina cap al trencament". L'exconseller ha opinat que després de dos anys i mig les dues formacions no han trobat un encaix viable i ha afirmat que, al seu parer, "no queda més temps". A més ha assegurat que les posicions "s'estan enrocant".

Consell Nacional el 25 o 26 de juliol

El PDeCAT celebrarà un Consell Nacional dissabte 25 o diumenge 26 de juliol, una trobada que serà "decisiva" per l'encaix amb JxCat. Tal com ha pogut saber l'ACN, la direcció té marcades aquestes dates per reunir els consellers nacionals del partit, en una cita ordinària on el president, David Bonvehí, aspira a evitar la dissolució de la formació. La reunió -encara no s'ha convocat- servirà per desencallar l'endreça postconvergent i dirimir el futur del PDeCAT.