Público
Público

Els presos en vaga de fam reben amb "agraïment" els actes de suport i fan una crida a la no violència

Representants polítics de JxCat, ERC, la CUP i l'òrbita dels comuns es reuneixen al convent dels caputxins de Sarrià, a Barcelona, per fer un dia de dejuni en solidaritat amb Rull, Turull, Sànchez i Forn. Fonts properes als líders empresonats asseguren que es troben en bon estat de salut i que s'ha constituit una comissió mèdica per fer-ne un seguiment.

Foto grupal del dejuni solidari amb els presos en vaga de fam. CCMA

El quarantè aniversari de la Constitució Espanyola arriba a Catalunya amb els conflictes que acompanyen les relacions territorials. Mentre a Madrid, el rei Felip VI acompanyat del seu predecessor, Joan Carles I, i la seva família entraven a l'hemicicle del Congrés dels Diputats en un acte solemne, a Barcelona, representants polítics s'han aplegat al convent dels Caputxins de Sarrià per fer un dia de dejuni en solidaritat amb la vaga de fam de Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Joaquim Forn. Els consellers Elsa Artadi, Laura Borràs i Damià Calvet, el portaveu de la CUP Carles Riera, el diputat dels comuns Joan Josep Nuet i en total una trentena de diputats d'ERC, JxCat i la CUP participaran d'aquest dejuni fins a les 9.00 h d'aquest divendres.

El lloc de reunió, el convent dels Caputxins, resulta especialment significatiu, perquè va ser el lloc on va tenir lloc una de les accions més recordades de la lluita contra la dictadura franquista, una tancada d'intel·lectuals i estudiants, l'any 1966, que es va conèixer com "la caputxinada". 

Durant tot aquest dijous, els assistents participen a debats per reflexionar sobre la situació política i l'empresonament dels líders catalans. D'aquesta manera, asseguren voler denunciar que, mentre l'Estat espanyol està celebrant la Constitució Espanyola, l'independentisme ha de parar atenció al que consideren "un fet contradictori": que es pugui produir una celebració sobre la democràcia espanyola amb polítics presos en vaga de fam. 

Fonts de l'ANC properes als presos en vaga asseguren que han rebut la convocatòria amb molt d'"agraïment" i que insisteixen a donar un missatge de "no perdre la responsabilitat ciutadana amb l'actitud no-violenta". Afirmen que el seu estat de salut és bo pocs dies abans de complir la primera setmana sense ingerir aliments. El Col·legi de Metges està constituint una comissió mèdica per seguir de manera continuada l'estat dels presos en vaga, a més de proporcionar informació a mitjans i a la família, qui, segons asseguren les mateixes fonts, es troben "reconfortats dintre de la preocupació lògica".

Als Caputxins de Sarrià, hi han connectat en directe l'expresident a l'exili Carles Puigdemont i l'exdiputada a l'exili Marta Rovira, qui han volgut assenyalar la "situació anacrònica" de tenir un govern a l'exili i a presó en aquest amarg aniversari constitucional. Aquest 6 de desembre, l'independentisme escalfa la lluita dels presos des del mateix lloc on l'any 1966 estudiants i obrers s'hi van tancar per desafiar el franquisme.

Disturbis a Girona i Terrassa

Paral·lelament, la ciutat de Girona ha viscut moments de tensió quan un grup d'antifeixistes han volgut boicotejar un acte de commemoració a la Constitució organitzat per Borbonia, una plataforma que compta amb el suport del partit ultradretà Vox i el PP.

Més d'una cinquantena de persones han passat per sobre del cordó policial i els Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants. Segons els Serveis d'Emergències 14 persones han resultat ferides, 11 agents de la policia i tres manifestants, un d'ells ferit de gravetat. A més, un manifestant ha estat detingut pels cossos de seguretat i ha sortit en llibertat a les 16.00 h amb càrrecs d'atemptat contra l'autoritat.

A Terrassa, una concentració antifeixista també ha volgut evitar que Vox celebrés un altre acte a la ciutat. Un miler de concentrats han desafiat els cordons policials i els Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants, que han cremat contenidors. La policia també ha disparat bales de foam contra els antifeixistes.