Público
Público

VAGA EN EL SECTOR DEL TAXI Els taxistes buiden carrers i aeroports i anuncien noves aturades si no es regula l'activitat d'Uber i Cabify

El seguiment de la vaga ha estat gairebé total a les grans ciutats. El col·lectiu demana que es legisli sobre l'activitat de les empreses de lloguer de cotxes amb conductor i frenen d'aquesta manera la "competència deslleial" en el sector

Una parada de taxi de Barcelona, sense cap vehicle durant la vaga del sector contra l'activitat d'Uber y Cabify.

CARLOS DEL CASTILLO I agències

Milers de taxistes d'arreu l'Estat -10.000, segons els organitzadors- s'han manifestat aquest dimarts a Madrid contra la competència, "deslleial" que segons ells practiquen plataformes com Uber o Cabify, en una jornada de protestes que ha despoblat de taxis els carrers de les principals ciutats, les estacions de tren, així com els aeroports de Madrid i Barcelona.

Els taxistes, que secunden de forma majoritària aturades de dotze hores a Madrid (entre les 6 i les 18 hores) i de vint-i-quatre hores a Barcelona, han lliurat als grups parlamentaris un document amb les seves propostes.

Julio Sanz,presidente de la Federación Profesional del Taxi, contesta a las preguntas de los periodistas tras el encuentro con el líder de Podemos, Pablo Iglesias, a la entrada del Congreso en una jornada en la que los taxistas madrileños mantienen una hu

Julio Sanz, president de la Federació Professional del Taxi, contesta a les preguntas dels periodistes al davant del Congrés dels Diputats. FE/BALLESTEROS

La manifestació s'ha iniciat a la glorieta d'Atocha i ha acabat a la plaça de Neptuno, encara que els representants del col·lectiu de taxistes s'han acostat fins al Congrés per reunir-se amb responsables de diversos grups.

"Els actes d'avui es quedaran petits, el taxi ha iniciat un camí sense retorn", afirma el president de la Confederació de Taxistes Autònoms d'Espanya

La marxa de protesta, accentuada pel soroll de les traques i el sonar de les botzines, ha estat qualificada de "jornada sense precedents" pel president de la Confederació de Taxistes Autònoms d'Espanya, Julio Sanz.

Sanz ha explicat al mig de la manifestació que aquest camí emprès pel taxi "no té retorn". Si l'Administració no respon, ha dit, "anirem a per totes per no tenir en compte" a un col·lectiu de més de 100.000 persones.

El dirigent dels taxistes ha demanat "mesures concretes i d'aplicació immediata" i ha reiterat que l'Administració "ha de posicionar-se, o per un servei públic o un altre privat en mans de tres o quatre grans empreses".

El president de l'Associació Gremial d'Acte Taxi de Madrid i de la Federació Espanyola del Taxi (Fedetaxi), Miguel Ángel Leal, ha dit que l'atur "ha estat total" a tot l'Estat i ha qualificat de "massiu" el seguiment de la manifestació. Durant la marxa, es podien llegir pancartes amb lemes com "Stop VTC" o "Contra el desemparament del servei públic".

Estacions i aeroports buits

A Barcelona, ​​on l'atur és de vint-i-quatre hores, els passatgers que aterren a l'Aeroport de Barcelona-el Prat s'han vist obligats a buscar un mitjà de transport alternatiu, el que s'ha traduït en llargues cues per comprar bitllets de metro i agafar l'Aerobús.

El servei d'autobusos que connecta les dues terminals amb el centre de la ciutat ha estat l'opció preferida. Els responsables de l'Aerobús han augmentat la freqüència de pas dels vehicles, però a algunes hores ha estat insuficient per absorbir la demanda.

Al País Valencià, els taxistes han convocat una aturada de dues hores entre les 12.00 i les 14.00 hores, període durant el qual els taxis han estat a les parades.

Taxi drivers gather near parliament during a protest against Uber and Cabify, which they say engage in unfair competition, in Madrid, Spain, May 30, 2017 REUTERS/Paul Hanna

Manifestació de taxistes a la vora del Congrés dels Diputats  REUTERS/Paul Hanna

La jornada de protesta ha despoblat les parades de taxis, el que s'ha notat, sobretot, en aeroports i estacions de tren. A Madrid, els taxis han desaparegut de les terminals T-1 i T-2 de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas.

Els usuaris que arriben a les parades de taxis estan sent aconsellats per personal de l'aeroport perquè es dirigeixin al Metro o al tren de Rodalies. Tot i la vaga, els taxistes de Madrid si ofereixen serveis mínims per a persones amb mobilitat reduïda, que podran sol·licitar-los per telèfon.

A Valladolid, mig centenar de taxistes s'han concentrat davant la Delegació del Govern a Castella i Lleó. Segons Roberto Merino, president de la Federació de Taxistes, l'atur ha arribat al 50%.

Propostes dels taxistes als diputats

El document que Fedetaxi ha lliurat als grups parlamentaris, "Propostes a favor del Servei Públic del Taxi a Espanya", recull un decàleg de peticions. Els taxistes demanen la posada en marxa d'una plataforma digital, en línia amb les que utilitzen Uber o Cabify, però "a nivell estatal" i "de caràcter públic".

L'objectiu, segons Fedetaxi, és reforçar "la qualitat i competitivitat" d'aquest servei públic per afavorir els usuaris. Els taxistes també reclamen plans d'ajuda a l'abandonament de la professió amb finançament mixt "publicoprivada" que compensin econòmicament els taxistes "que uneixin prejubilació i cessament en l'activitat".

Uber ha enviat als seus usuaris un correu en què defensa el seu model de negoci i els demana disculpes per endavant per les dificultats que tenen aquest dimarts per aconseguir un cotxe a causa de les protestes dels taxistes.

Cabify ha fet públic un comunicat en què assegura que respecta el dret a la vaga dels taxistes però subratlla que intentarà operar amb normalitat durant tot el dia. Les dues plataformes han insistit en la legalitat dels serveis que presten.


El Govern "seguirà augmentat les inspeccions"


El portaveu d'Afers Socials del Grup Popular al Congrés, Miguel Barrachina, ha assegurat que el Govern "seguirà augmentant" les inspeccions en el sector de la mobilitat urbana, amb la proporció de 30 llicències de taxi per cada vehicle autoritzat de lloguer amb conductor (VTC).

Durant la trobada amb el president de la Confederació de Taxistes Autònoms d'Espanya, Julio Sanz, Barrachina li ha traslladat la idea que aquesta proporció (30 a 1) "és la que s'està respectant a Espanya" i ha afegit que el desig és mantenir-la.

Barrachina ha apuntat que el propòsit del Govern és "seguir la línia del respecte a la norma" i les llicències concedeixen els ajuntaments i les comunitats autònomes.


El líder de Podemos, Pablo Iglesias,c-d., acompñado de Xavier Doménech,c, de en Comu Podem, saludan a lo taxistas que se manifestaban hoy en la plaza de Neptuno .El gremio de taxistas madrileños mantienen hoy una huelga de doce horas, al igual que en el r

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, acompanyat de Xavier Doménech, d'En Comu Podem, saluden els taxistes  que es manifesten a la plaça de Neptuno. EFE/Santi Donaire

Pablo Iglesias: "Tenen tota la raó"

El líder d'Units Podem -l'únic grup que ha mostrat un suport a la protesta dels taxistes-, Pablo Iglesias, ha mostrat a les portes del Congrés "tot" el seu recolzament als manifestants i ha assenyalat que "tenen tota la raó "en les seves reivindicacions.

Iglesias ha qualificat de "vergonyós" que el Govern, a través d'un ministre corrupte estigui subvencionant empreses com Uber que no tributen a Espanya i sí a paradisos fiscals".

Iglesias ha qualificat de "vergonyós" que el Govern "subvencioni empreses com Uber que no tributen a Espanya" 

Ha afegit que aquestes plataformes que connecten a usuaris amb conductors amb llicència VTC "estan parasitant" la professió de taxista i la "forma de vida de moltes famílies".

El líder d'Podem ha subratllat sobre Uber que es tracta d'una empresa de transport i ha afegit que "ha de complir les normes laborals i pagar impostos aquí com tothom".

El Govern "ha d'escoltar" els taxistes i "plantejar una agenda que compleixi les seves reivindicacions", ha afegit.

Iglesias i el president de la Confederació de Taxistes Autònoms d'Espanya, Julio Sanz, han caminat junts per la carrera de San Jerónimo per acostar-se als milers de taxistes concentrats a Neptuno. Un manifestant ha llançat un ou que ha impactat en el representant dels taxistes.