Público
Público

ATEMPTATS A CATALUNYA Els terroristes volien atemptar amb bomba contra monuments com la Sagrada Família

La cèl·lula gihadista estava esperant que s'assequessin els explosius que tenien preparats per atemptar contra monuments i esglésies, entre elles la Sagrada Família.

D'esquerra a dreta, els quatre detinguts en el seu trasllat cap a l'Audiència Nacional des de Tres Cantos (Madrid): Mohamed Houli Chemlal, Mohamed Alla, Dris Oukabir y Salah El Karib. EFE/J. J. Guillén

públic i agències

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha enviat a la presó sense fiança a dos dels quatre detinguts la setmana passada pels atemptats de Catalunya després de prendre'ls declaració durant tot el dia.

En un acte, el magistrat ha decretat presó per Mohammed Houli Chemlal, el presumpte terrorista de 21 anys que va resultar ferit en l'explosió del xalet d'Alcanar (Montsià), i per Driss Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta utilitzada pels terroristes en l'atemptat de la Rambla de Barcelona.

Per Salah El Karib, de 34 anys i que regenta un locutori, ha prorrogat la seva detenció durant 72 hores més fins que s'aclareixi la seva participació en els fets amb la pràctica de més diligències.

En concret, segons han indicat a Efe fonts jurídiques, el jutge està analitzant el contingut de l'ordinador del locutori que regenta per intentar aclarir qui va comprar bitllets d'avió A Driss Oukabir i per a l'imam de Ripoll, Abdelbaki És Satty.

Finalment, ha deixat en llibertat provisional a Mohamed Aallaa, de 27 anys, detingut a Ripoll i germà de Said Aallaa, abatut a Cambrils.

Ho fa perquè considera que "els indicis existents sobre la seva presumpta col·laboració amb el grup investigat no són prou sòlids" i només el situen com a titular del cotxe que es va usar en l'atemptat de Cambrils, que va usar realment el seu germà.

Així mateix, en l'acte, el ferit a Alcanar el jutge li imputa delictes d'integració en organització terrorista, assassinats i lesions de caràcter terrorista, dipòsit d'explosius i estralls.

Així ho han informat fonts del la Fiscalia un cop conclosa la declaració de Chemlal, qui, segons fonts pròximes a la seva defensa, ha respost a tot el que se li ha preguntat. L'interrogatori ha durat una mica més d'una hora.

Després de la seva declaració, el seu advocat, del torn d'ofici de l'Audiència Nacional, ha demanat que se li deixi lliure amb diverses mesures cautelars, però la fiscal Ana Noè ha sol·licitat l'ingrés a la presó, un assumpte que ha de resoldre el jutge en concloure totes les declaracions.

Objectiu prioritari: la Sagrada Família

La cèl·lula gihadista estava esperant que s'assequessin els explosius que tenien preparats per atemptar contra monuments i esglésies, entre elles la Sagrada Família, segons ha declarat als Mossos Mohammed Houli Chemlal, el ferit en l'explosió d'Alcanar.

Per la seva part, Houli va admetre davant del jutge Andreu que la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils planejava un atemptat més gran que es va frustrar després de la detonació a la casa d'Alcanar, ocorreguda el dia abans de la massacre.

Houli va ratificar durant l'interrogatori el que ja va explicar els Mossos d'Esquadra durant els cinc dies d'arrest incomunicat a Barcelona després dels atemptats, han assenyalat les fonts consultades.

Segons va manifestar la policia catalana, Houli havia aportat informació valuosa per a la investigació dels atemptats. L'avanç de les indagacions va portar a confirmar en aquests dies que el grup terrorista estava planificant des d'Alcanar "un o diversos" atemptats a Barcelona de forma imminent. De fet, els Mossos situen la casa de la localitat tarragonina com a escenari on es preparaven els explosius per cometre aquests atacs.

Bombes a monuments

Els membres de la cèl·lula gihadista planejaven cometre una "acció terrorista de gran envergadura", afirma el jutge Fernando Andreu en un acte en el qual detalla els passos que van donar abans dels atacs a Barcelona i Cambrils (Baix Camp).

De les diligències practicades, conclou el jutge, "es desprenen indicis racionals que el grup investigat, en els dies i hores prèvies a l'explosió de l'habitatge d'Alcanar, van comprar tot el material necessari per a la confecció dels artefactes explosius".

Segons ha declarat avui davant del jutge el ferit a Alcanar, els terroristes preparaven atemptats amb bomba a "monuments" de Barcelona i l'imam estava disposat a immolar-se, han informat fonts presents en aquesta declaració.

Va ser l'explosió del xalet, diu Andreu, la que va truncar els seus plans d'un atemptat major i "va precipitar la successió dels fets posteriors", com "el lloguer de furgonetes, l'atropellament múltiple dut a terme per una d'aquestes persones a la Rambla de Barcelona i l'atac amb armes blanques a Cambrils, comprades hores abans dels fets en un comerç de la mateixa població ".

Entre les restes de la casa d'Alcanar es va trobar un llibre verd amb el nom de l'imam de Ripoll, Abdelbaki És Satty, que guardava un full manuscrit en àrab que diu: "En el nom d'Al·là, El Misericordiós, El Compassiu. Breu carta als Soldats de l'Estat Islàmic a la terra del Àndalus pels croats, els pecadors, els injustos, els corruptors ".

És Satty va morir en aquesta casa i està considerat pels investigadors el capitost de la cèl·lula. Al seu nom apareixen diversos bitllets d'avió amb destinació Bèlgica trobats entre les restes d'Alcanar.

També es van trobar "gran quantitat de bombones de butà, productes com acetona, aigua oxigenada, bicarbonat, gran quantitat de claus per a ser utilitzats com a metralla i polsadors per iniciar l'explosió".

"Hi ha indicis racionals i suficients que en aquest habitatge s'estava intentant fabricar peròxid d'acetona, també conegut com TATP, utilitzat habitualment per l'organització terrorista DAESH en les seves accions terroristes, com per exemple en els atemptats de París i Brussel·les", conclou el jutge.