Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A ELISENDA PALUZIE

"Els últims dos anys els partits polítics no han fet res per situar-nos més a prop de la independència"

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, a l'entrada de la facultat d'Economia de la UB. MIGUEL VELASCO ALMENDRAL.
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, a l'entrada de la facultat d'Economia de la UB. MIGUEL VELASCO ALMENDRAL.

Barcelona-

Publicidad

Ha estat reelegida presidenta de l'ANC amb una àmplia majoria. El context és força diferent del de l'anterior elecció, la primavera del 2018, quan encara s'estava sota l'aplicació del 155 i no s'havia fet el judici del Procés. Quines són les prioritats del mandat?

Per tant, la part més propositiva serà la prioritat?

Entenc que no té la sensació que ara s'estigui més a prop de la independència que fa dos anys.

Publicidad

"Potser ha incomodat que ens haguem mantingut ferms en el discurs de la unilateralitat. En realitat, no ens hem mogut"

L'ANC ha perdut representativitat dins el moviment independentista? Hi ha el debat, si vol maniqueu, entre els unilateralistes i els pragmàtics i sembla clar que l'entitat s'ha decantat molt cap a un sector.

Publicidad

El Procés, tal com l'hem conegut, s'ha acabat i, en tot cas, s'entrarà en una fase diferent?

"Només amb mobilitzacions i la voluntat democràtica de la ciutadania potser no n'hi ha prou per aconseguir la independència"

El nou full de ruta de l'entitat, aprovat el març, manté l'aposta per la unilateralitat i reclama que els partits activin aquesta via si a les properes eleccions al Parlament els vots independentistes superen el 50%. Això sí, sense fixar terminis. Més enllà de la retòrica, com s'hauria de materialitzar?

Després de l'1-O una part de l'independentisme confiava que arribarien uns reconeixements internacionals que mai van arribar.

"La tardor de 2017 no es van demanar reconeixements internacionals. Per fer-ho, primer has de declarar la independència i creure-te-la"

Sense aquests suports internacionals, sembla complicat avançar en solitari amb un Estat en contra.

Entenc que plantegeu les eleccions al Parlament com a plebiscitàries, en què si se superen el 50% dels vots ja no calgui un referèndum acordat?

No sé si coneix el llibre 'Principi de realitat', de Jordi Muñoz. Entre d'altres coses, hi defensa que més enllà d'aquesta majoria de vots a les eleccions, que considera imprescindible, el projecte independentista també necessita el reconeixement de l'altra part de la societat catalana per avançar. Això no va existir l'1-O. És probable que en unes eleccions autonòmiques, on es vota també en altres claus, aquest consentiment no existís.

"Espanya no cedirà la sobirania i mai acceptarà un referèndum, no té aquesta maduresa"

Publicidad

En algunes entrevistes ha definit el Govern català com a inefectiu. És evident que no s'ha avançat en clau nacional, però creu que la seva gestió ha servit per guanyar suports a la independència?

Publicidad

No li preguntaré quan han de ser les eleccions, perquè ja ha dit que això no és cosa de l'ANC, però comparteix que aquest Govern no dona més de sí i cal convocar-les?

"No és normal que un president, quan en té la competència, no pugui cessar ni a un conseller, perquè són fruit d'un pacte entre partits"

Superat el debat de la llista unitària independentista, als comicis hi pot haver més fragmentació de l'espai. Veu bàsic definir algun tipus d'estratègia conjunta?

Per on hauria de passar aquesta estratègia compartida?

Publicidad

Durant tota l'entrevista s'ha mostrat molt crítica amb els partits independentistes, un discurs compartit per una part del moviment. Això pot traduir-se en una desmobilització electoral?

La crisi sanitària, econòmica i social pot fer perdre pes a la qüestió nacional, perquè moltes persones tindran altres prioritats en el curt termini.

Com serà la diada de l'11 de setembre, amb totes les limitacions que tindrà?

És possible que aquest mes es reprengui la taula de diàleg entre governs. Vostè ha dit que l'hi veu un recorregut nul. Tot i així, com creu que s'ha d'afrontar?

"Si érem una mica escèptics al gener amb la taula de negociació, després de tot el que ha passat encara ens la creiem menys"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors