Público
Público
coronavirus catalunya

Els usuaris de residències podran sortir a passejar i el protocol no preveu l'aïllament després de marxar amb la família

Els canvis, que entraran en vigor aquest dissabte, permetran de nou les sortides curtes dels residents i no es faran tests d'antígens a les persones que visitin els centres. Es mantenen els cribratges entre els treballadors encara que estiguin vacunats.

Una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona.
Una activitat en grup a la residència d'avis de Solsona. Ajuntament de Solsona / ACN

El Departament de Salut ha relaxat el protocol de la Covid-19 a les residències de gent gran una vegada s'ha completat la vacunació de les persones que hi viuen en més d'un 75%. Els canvis, que entraran en vigor aquest dissabte, permetran que les persones grans puguin tornar a sortir a passejar. A més, quedaran restablertes les sortides curtes, d'un o dos dies, dels residents i no es faran tests d'antígens a les persones que visitin els centres, després que s'hagi reduït la transmissió comunitària els últims dies. El protocol no recull que els residents s'hagin d'aïllar de forma preventiva dues setmanes després de visitar uns dies la família. 

Així doncs, el nou protocol torna permetre els passejos a l'exterior dels centres. Això sí, els residents hauran de complir les mesures de protecció, com el rentat de mans i la mascareta quirúrgica, i en tornar al centre, hauran d'evitar el contacte amb cap altre usuari fins que no s'hagin desinfectat el calçat, les cadires de rodes o les carrutxes; s'hagin rentat les mans i s'hagin canviat la roba, que s'haurà de dur a rentar a 60 ⁰C. Els familiars evitaran l'entrada al centre i utilitzaran els espais destinats a les visites a l'hora d'anar a buscar i tornar el resident.

També queden restablertes les sortides curtes, d'un o dos dies. Els residents que tornin de fer una estada amb la família no s'hauran d'aïllar de forma preventiva com passava fins ara en les visites llargues. S'entén que la majoria dels residents estan vacunats.

Es mantenen els cribratges als treballadors 

Pel que fa a les visites, ja no es faran tests d'antígens als familiars que vagin als centres, però se seguiran mantenint les mesures com la neteja de mans, distància física, ventilació i mascareta. Les residències verdes o taronges han de continuar facilitant un mínim d'una visita setmanal i les vermelles han de proporcionar eines telemàtiques per comunicar-se i proporcionar informació a les famílies de forma àgil.

D'altra banda, els cribratges als residents s'eliminen davant dels alts percentatges de vacunació. Els tests es limitaran a aquelles persones que presentin símptomes compatibles amb infecció del coronavirus. En canvi, es mantenen els cribratges entre les persones que hi treballen encara que estiguin vacunades.

Les raons, indica el protocol, és que el percentatge de professionals vacunats amb la segona dosi voreja el 60% i "encara no disposem d'evidència sobre la transmissibilitat de la infecció entre persones vacunades". Amb tot, la periodicitat dels cribratges s'adapta a una periodicitat quinzenal si el risc de rebrot del territori és superior a 300 i mensual si és inferior.