Público
Público

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA Catalunya deixa enrere un dels juliols més càlids registrats, juntament amb el de 2006 i 2015

Les comarques del nord són les que han viscut unes anomalies en la temperatura més elevades, mentre que el sud del país la diferència ha estat més moderada

07/2021 - La platja de la Barceloneta l'estiu del 2021.
La platja de la Barceloneta l'estiu del 2021. Carola López / ACN

Aquest juliol ha estat un dels tres més càlids mesurats a Catalunya, juntament amb el de 2015 i el de 2006, segons el Meteocat. Ho ha sigut especialment al nord del país, en alguns casos sense precedents i amb anomalies positives de temperatura per sobre dels +4°C a gran part de la meitat nord, mentre que al sud ha estat càlid, però amb unes anomalies més moderades.

17 estacions meteorològiques van superar vuit o més dies el llindar de perill

El de 2022 ha estat el més càlid a diverses comarques del nord, sobretot del Pirineu i Prepirineu, on fins i tot ha estat el mes més càlid registrat, superant també l'agost de 2003. En canvi, a diversos sectors de la depressió Central, del litoral i del prelitoral van ser tant o més càlids el juliol de 2006 o 2015.

Hi va haver 17 estacions meteorològiques que van superar vuit o més dies el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor. Destaca Tírvia (Pallars Sobirà) amb 12 superacions, de les quals nou de seguides, així com Sort (Pallars Sobirà), Orís (Osona) i Gisclareny (Berguedà) amb 10 dies. A l'altre extrem, alguns punts del litoral i de la vall de l'Ebre no van arribar a assolir el seu llindar de perill per calor.

Una de les onades de calor més llargues 

Un dels motius principals dels registres del juliol passat és que entre els dies 11 i 25 es va produir una de les onades de calor més persistents mesurades a Catalunya amb més de dues setmanes de calor superior a la normal. Així, la persistència de la massa d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica és la causa d'un dels períodes més llargs de calor sostinguda que s'han viscut en els darrers anys.

Malgrat l'excepcionalitat en la durada de l'episodi, es van superar pocs rècords de temperatura màxima. A l'àrea metropolitana de Barcelona destaquen especialment les nits tòrrides. Per exemple, al Raval es van mesurar 15 nits tòrrides, és a dir, amb temperatures mínimes iguals o superiors als 25 ºC.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?