Público
Público

"Ens volem vives i lliures", crit unànim contra la violència masclista

Una gran marxa ha entonat al centre de Madrid un "no és no" contra la violència masclista, que en el que va d'any ha acabat amb la vida de 45 dones a Espanya

Manifestació contra la violència masclista

públic i agències

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a diferentes ciutats catalanes i d'arreu del món en contra de la violència masclista .

A Barcelona, des de les sis de la tarda, uns quatre mil ciutadans i ciutadanes, segons la guardia urbana, han marxat des de la plaça Universitat fina a la de Sant Jaume, on l'actriu Sol Picó ha llegit un manifest unitari en el qual han denunciat que la violència contra les dones legitima "un sistema heteropatriarcal, capitalista, colonial i racista".

"Ens volem vives i lliures" han cridat les dones que participaven en la manifestació que exhibien cartells i pancartes amb el mateix missatge.

Hores abans, a la mateixa plaça de  Sant Jaume s'havia prodüit una altra concentració  per rebutjar la violència masclista, en un acte institucional del Dia Internacional per l'eliminació de la violència contra les dones.

La concentració ha acabat amb un minut de silenci en record de les víctimes i ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la presidenta del Institut Català de les  Dones (ICD), Núria Belada, entre altres.

La periodista Mònica Planas ha llegit el manifest unitari, en el qual ha alertat que "la violència masclista no és un problema de les dones, és un problema de tots" i ha sostingut que els assassinats no són casos aïllats ni inevitables.

"Encara vivim en una cultura masclista que ha normalitzat les conductes delictives contra les dones", ha assegurat, i ha expressat la necessitat de construir una societat que no toleri la violència masclista.

Accions a l'ajuntament

L'Ajuntament de Barcelona també ha organitzat diverses accions per conscienciar a la població sobre la violència contra les dones en la campanya 'Davant la violència masclista, no donis l'esquena', ha explicat en un comunicat.

Per això, ha situat un stand informatiu a la cruïlla entre la Rambla i el carrer Canuda, i un altre en la cruïlla entre el carrer Llobet i Creu Coberta, en els quals hi ha un 'photocall' on la ciutadania ha posut fotografiar-se amb els lemes de la campanya, com 'Ens volem vives', 'Ni una menys', 'No és no' i 'Respecte'.

Polítiques de prevenció

A València, i també sota el lema "Ens volem vives, lliures i rebels. Juntes som més fortes", milers de manifestants han reivindicat que es doni prioritat a les polítiques de prevenció, que el sistema judicial generi "estructures reals de protecció" i que ampliï la qualitat i quantitat dels torns d'ofici amb perspectiva feminista.

També han reclamat que s'eliminin les traves perquè les dones immigrants puguin accedir a les mesures d'atenció i que els mitjans es comprometin en la lluita contra aquest tipus de violència, evitant el sensacionalisme morbós.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha afirmat aquest matí, després de participar en una concentració enfront del Palau de la Generalitat, que "no és possible que hi hagi silenci quan algú sap que la seva companya, amiga o germana està essent maltractada, cal enfrontar-se a l'agressor perquè una societat sana no mata a les seves dones".

"Estem aquí per Caterina, una dona de 31 anys que va ser assassinada divendres a Vinaròs. Portem un mes difícil, ens hem vist tres vegades -en referència a crims anteriors- per mostrar que estem al costat de les víctimes, en guerra contra els agressors".

A Balears, unes 800 persones han participat aquesta nit a Palma en una altra manifestació sota el lema "Ens volem vives i lliures de masclismes", en la qual han participat l'alcalde de la capital balear, Antoni Noguera.

Manifestacions arreu l'Estat

Milers de manifestants han sortit així mateix als carrers a més de 50 ciutats espanyoles per rebutjar la violència contra les dones i per reivindicar que el sistema judicial garanteixi la protecció de les dones i reconegui a les víctimes.

Una gran marxa ha entonat al centre de Madrid un "no és no" contra la violència masclista, que en el que va d'any ha acabat amb la vida de 45 dones a Espanya, e l'acte central amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona.

Les manifestants duien globus negres, cadascun amb el nom de les víctimes d'aquest any, i han portat en la capçalera una pancarta amb el lema "Ni una més. Ni una menys. Vivas ens volem".

Quan la marxa multitudinària ha arribat a Sol, s'ha llegit un manifest en el qual han demanat a les administracions més "protecció" per a les víctimes i que "cap maltractador es quedi sense càstig".

Al País Basc, milers de persones han expressat el seu rebuig a la violència masclista en manifestacions que han recorregut les capitals basques amb lemes com a "Nostra paraula explica", "Cap atac sense resposta" o "Aquí estem, nosaltres no violem".

En declaracions als mitjans, duess portaveus del moviment feminista a Vitòria han censurat que es qüestioni a les dones víctimes i han insistit en la importància de reconèixer els seus relats. A Pamplona, on aquests dies se celebra el judici per la violació col·lectiva a una dona en els Sanfermines, una manifestació amb el lema "La nostra paraula explica" ha denunciat "el qüestionament de les dones agredides" i que el sistema judicial "no serveix per garantir" la seva intimitat i protecció, ja que en els procediments "s'inverteix la càrrega de la prova".

Cantàbria, Astúries, Andalusia, Extremadura, Castella

Unes mil persones s'han manifestat a Santander i han recordat a les víctimes amb un minut de silenci i un acte d'homenatge en memòria de les dones i nens assassinats per la violència de gènere.

Durant la marxa, a la qual ha acudit, entre altres el president de Cantàbria, els manifestants han corejat crits de protesta com "A elles les culpen, a ells els disculpen".

Centenars de persones s'han manifestat a Oviedo, malgrat la pluja, amb pancartes que adverteixen que "El masclisme mata", i al crit de "Cap agressió sense resposta".

A Andalusia, centenars de persones han sortit també als carrers de Sevilla, Granada, Màlaga i altres poblacions per participar a les marxes de protesta

A Granada, la Plataforma 25 de Novembre ha posat especial accent en el cas de Juana Rivas, que ha encapçalat la marxa i ha afirmat que la seva lluita "no va a parar".

A Màlaga,la plataforma Violència Zero ha denunciat en un manifest les conductes que tendeixen a mostrar una imatge denigrada de les dones i ha criticat la "passivitat i el desistiment" del Govern amb les retallades en els últims anys en polítiques d'igualtat.

A Badajoz, al voltant de 300 persones han participat en una marxa protagonitzada per l'Associació de Dones Progressistes de Badajoz sota el lema "El silenci ens mata! Trenquem el silenci".

Un grup de noies molt joves procedents de diferents localitats d'Extremadura han protagonitzat un emotiu acte a la Plaça d'Espanya. Vestides de negre i amb blaus i ferides pintades en la cara han volgut ser "el crit de les quals ja no tenen veu", de les dones assassinades a les mans de les seves parelles o exparejas.

Milers de persones han sortit també als carrers a Castella i Lleó. La manifestació més nombrosa ha estat la de Valladolid, amb uns 2.000 participants, segons fonts policials; a Lleó han estat unes 500 les persones s'han manifestat; a Àvila s'han encès 488 veles en memòria de les víctimes, i a Salamanca diversos centenars de persones s'han concentrat a la plaça major.

I a Conca, la germana de Marina Okarinska -la jove assassinada juntament amb la seva amiga Laura del Clot per Sergio Morate en 2015- ha acudit a la concentració, a la qual han assistit nombroses dones i moltes famílies.