Público
Público
salut

Entitats socials exigeixen que la primària es quedi l'atenció sanitària de les residències

Plataformes com com Marea Blanca o la FABV reclamen un canvi de model on Salut sigui la responsable dels usuaris d'aquests centres. Assenyalen que la crisi del coronavirus ha posat en relleu que l'atenció sanitària a les residències era deficitària. 

El model d'atenció a la gent gran, qüestionat. EUROPA PRESS
Imatge d'arxiu. Europa PRess

acn

La Marea Blanca, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i altres entitats han demanat aquest dilluns que l'atenció sanitària en residències de gent gran i dependent passi definitivament a dependre del Departament de Salut, i que sigui l'atenció primària qui se n'ocupi de fer el seguiment. A parer seu, cal un canvi de model perquè tots els usuaris recuperin el seu dret a tenir uns professionals de referència de l'atenció primària.

En aquest sentit, han apostat perquè les infermeres siguin les que portin el pes de l'atenció, perquè "tenen la capacitat i l'experiència per proporcionar els cures amb qualitat i liderar el treball a les residències". Aquest traspàs de competències, continuen, ha d'anar acompanyat de recursos econòmics, de personal i de recursos.

Les entitats han defensat que ara toca pensar com es resol l'atenció sanitària en aquests centres, "abandonant el model aplicat fins ara de manera majoritària, basat en la concertació amb entitats privades i del tercer sector". Un model, diuen, que "ha demostrat abastament les seves insuficiències i negligències".

En aquest sentit, demanen que es proporcioni informació periòdica en els consells de salut territorials sobre la situació sanitària en els centres residencials per part dels equips d'atenció primària, i que també es garanteixi la informació necessària a les famílies de les persones residents.

Les entitats alerten sobre qualsevol temptació de crear equips específics fora de l'atenció primària. Han dirigit aquest conjunt de demandes als responsables dels departaments de Salut, Afers Socials i de l'ICS, i reclamen una reunió per poder abordar aquesta qüestió.

Després dels centenars de morts en residències, han constatat que la pandèmia ha posat de manifest que l'atenció sanitària a les persones que viuen en residències era i és "molt deficient", amb manca de referents i de continuïtat assistencial, polimedicació amb escàs control, ús excessiu de psicofàrmacs i trasllats innecessaris a serveis d'urgències. "S'ha vulnerat el dret ciutadà d'accés a la cartera comú mínima de serveis sanitaris d'atenció primària", han conclòs.

La intervenció dels metges de primària després del traspàs de les competències a Salut, continuen, ha millorat la resposta sanitària, però ha arribat tard i ha suposat una nova càrrega de treball per a uns equips "que ja anaven sobrecarregats de feina i escassos de professionals i recursos"