Este artículo se publicó hace 2 años.

Entrevista a Antonio Turiel"Només amb un gran descens del consum es pot reduir en mesos la importació de gas rus i implicaria una crisi econòmica"

El físic i investigador del CSIC Antonio Turiel. Cedida

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

La Unió Europea ha anunciat la intenció de reduir en dos terços les importacions de gas rus a finals d'aquest 2022 i prescindir-ne totalment en cinc anys. És possible?

Publicidad

En aquest escenari, algunes esferes estan intentant ressuscitar el gasoducte MidCat, que connectaria l'Estat espanyol amb França creuant Catalunya. Realment és una alternativa, tenint en compte que trigaria uns anys a acabar-se?

Per què?

Publicidad

El preu del gas s'ha multiplicat per 10 els darrers dos anys i des de l'inici de la guerra a Ucraïna s'ha disparat encara més, però el subministrament rus no s'ha aturat. Per què s'encareix?

"L'encariment del gas té bastant a veure amb la incapacitat que té Rússia de subministrar-ne més"

Per dir-ho en termes pandèmics, les conseqüències energètiques del conflicte bèl·lic ens estan anticipant alguns anys els que serà la nova normalitat en aquest àmbit?

"Estem en una fase de declivi pronunciat en la producció de petroli, hi ha un problema impressionant amb el dièsel, hi ha el problema dels aliments,..."

Ens podem trobar amb un risc real de desabastiment energètic a curt termini?

Publicidad

Més enllà de la necessitat de prendre mesures per intentar aturar la guerra, les sancions de la UE contra Rússia en certa manera li poden tornar com un bumerang? Ho dic perquè es pot pensar que actua fent seguidisme dels Estats Units, però sense ser autosuficient a nivell energètic.

Ara sembla que sí que hi ha una voluntat de canviar el sistema de fixació del preu de l'electricitat per deslligar-lo del preu del gas. Això és conseqüència del xoc actual, però és una mesura que podria haver pres molt abans.

"No volen abandonar el sistema marginalista perquè és el primer pas per acceptar que tota la seva teoria econòmica és una teoria fracassada en un món finit"

Publicidad

Ja portem mesos amb una inflació desbocada, que va a més i afecta gairebé tots els àmbits, però vostè alerta des de fa temps que estem a les portes d'una crisi alimentària global molt greu. El gas també hi té un paper clau?

"La FAO porta alertant com a mínim des del passat octubre que anàvem a una crisi alimentària"

Què suposa tot plegat?

Publicidad

"Passar d'una agricultura industrialitzada i amb una gran injecció dels combustibles fòssils a una de regenerativa i ecològica és ineludible, però necessita un temps"

Això implicaria col·lapsar de manera planificada, com plantegen pensadors com Jorge Riechmann, però no sembla que ens aboquem a aquest escenari, sinó més aviat a un campi qui pugui.

Per tant, el decreixement és una certesa?

"El decreixement és inevitable, el que podem escollir és si en volem un de caòtic o un d'ordenat"

Alguns dels escenaris previstos per l'Agència Internacional de l'Energia comporten una caiguda del 50% de la producció de petroli del 2018 per a l'any 2025. Això ens abocaria a una crisi brutal!

"Tot el comerç mundial tal com està concebut rebrà un cop molt fort i patirà una disminució molt important, el que posarà en perill moltes empreses"

Publicidad

La gran esperança que ven la UE és la transició energètica, a la que s'hi aboquen grans volums de recursos. Més enllà que alguns investigadors, com vostè, alerten que aquesta transició té problemes perquè depèn dels combustibles fòssils i de minerals que són finits, hi veu certa bombolla?

I hi ha alguna alternativa?

"Tenim els coneixements per mantenir un nivell de vida molt semblant a l'actual consumint la desena part de l'energia i els materials, però cal canviar el sistema econòmic"

Per tant, si volem una vida mínimament digna en un futur hem de canviar de sistema econòmic?

"Si l'objectiu és seguir creixent, segurament és físicament impossible"

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors