Público
Público

ENTREVISTA EXCLUSIVA Josep Pujol: "Els Cierco estan donant dades falses dels nostres comptes a Andorra"

En la primera entrevista que concedeix un membre de la famìlia Pujol a un mitjà de comunicació, el tercer dels germans tracta d'explicar l'origen de la fortuna familiar i acusa els propietaris de la Banca Privada d'Andorra d'aportar a la causa documents falsificats, en una operació fraudulenta dirigida pel comissari Villarejo 

Josep Pujol Ferrusola després de declarar davant l'Audiencia Nacional /EP

Cap dels membres de la família Pujol Ferrusola havia donat fins ara cap entrevista a un mitjà de comunicació, des que el pare i expresident de la Generalitat confessés que havia ocultat a Andorra l'herència de "l'avi Florenci". Josep, fundador de la consultora Europraxis -comprada després per Indra, se'n va anar a Miami amb la seva família en plena eclosió del cas Pujol i va tornar després espantat del que els estava passant als seus germans.

Josep Pujol Ferrusola (Barcelona, 1963) ha estat l'únic dels germans no imputat -fins que se'l va incloure en la causa del presumpte delicte fiscal per aquella herència- i sempre ha volgut explicar els assumptes de la seva família, però mai semblava ser el moment processal oportú. Finalment, parla en exclusiva per a Públic.

Els germans Cierco, accionistes majoritaris de la Banca Privada d'Andorra, estan aportant documents que incriminen la família Pujol. A què es deu això?

Bé, no ho sé, deu ser una estratègia de defensa d'ells ... Perquè, és clar, ells tenen un greu problema: que han perdut un banc. I ells han posat querelles per recuperar els seus diners ... en la mesura que es pugui, perquè jo no sé si podran recuperar-lo amb un Govern tan petit com és l'andorrà. Perquè 300 milions, que és el que demanen ells, en un Govern com l'andorrà ha de ser el pressupost de bastants anys. Llavors, suposo que després d'aquesta causa han de venir a Espanya, perquè el que estan tractant de demostrar és que el banc no el van perdre per la seva mala gestió sinó perquè hi ha una maniobra darrera, orquestrada, per tombar-los la llicència i el banc. Ells atribueixen tots els problemes que han tingut al cas Pujol: el que els cau a ells quan hi ha la transferència de comptes des d'Andbank, que és el resultat de la fusió de la Banca Agrícola i la Banca Reig, que és on havia tingut la família [Pujol] els diners des de tota la vida, des dels anys 90.

Per què es transfereixen aquests diners a la BPA?

Hi ha un moment en què l'Andbank diu que no es pot seguir perquè per compliance [compliment de les normes legals] han de tancar aquests comptes i la família Pujol ha de marxar. Llavors, això és a finals del 2010, es transfereixen els diners des d'Andbank a la BPA. Perquè la BPA no veu tant problema. Se li explica l'origen dels diners, se li diu que els diners venen d'aquesta herència, de l'avi Florenci, i diuen: "Ah, d'acord, ens sembla bé". Es passa el compliance i s'obren els comptes a la BPA. Però s'obren amb el que hi ha. Perquè no hi ha res més.

Com s'inicia la investigació policial?

Quan la Policia espanyola comença a treballar per aconseguir els comptes de la família Pujol a Andorra, munten un procés de xantatge ... suposadament, és clar, perquè això s'ha de comprovar, però això és el que diuen ells mateixos. Els Cierco i Joan Pau Miquel [conseller delegat de la BPA] afirmen que els van fer xantatge. Si ells poden demostrar que van perdre el seu banc a causa d'una extorsió tindran matèria, però la tindran contra el xantatgista, que és la Policia espanyola. Així que això pot acabar costant diners al Govern espanyol.

En qualsevol cas, ells han comès un delicte segons les lleis andorranes, perquè ells han estat aportant informació ...

Han comès un delicte, segur. Seguríssim. Perquè a Andorra hi ha un delicte contra el secret bancari i ells han reconegut que han donat aquesta informació.

El comissari Villarejo, per donar suport als Cierco, certifica davant notari que és l'autor d'una sèrie de notes informatives d'Interior en les que diu que té la certesa que la família Pujol té a comptes andorranes entre 1.500 i 1.800 milions d'euros .

Aquesta és la fantasía de Villarejo… El número màgic d'Eduardo Inda és 3.000 milions. Em sembla una xifra increïble

Aquesta és la fantasia de Villarejo ... El número màgic del senyor Eduardo Inda -que segurament li ha donat algun policia que pertany a aquesta policia patriótica- són 3.000 milions, que a mi em sembla una xifra increïble. No se m'acut ni el 3% de què és 3.000 milions, perquè el número és tan gran que no sé quants pressupostos del Govern de la Generalitat donaria. Tot perquè algú no es conforma amb els números reals que algú filtra des d'Andorra, perquè li semblen massa petits. I són els reals: els 2,5 milions procedents de l'herència. Que, bàsicament, són els dos milions de dòlars que hereten de l'avi Florenci en els anys 80. I, és clar, és petit perquè està molt lluny dels 3.000, no ens oblidem: "Tenen mínim 1.500 milions. Al banc tenen mínim 500 milions ". El primer informe de la UDEF: "Hi ha 150 milions a Suïssa ..." Mira, això és molt fàcil: el 2018 s'aixecarà el secret bancari de la major part de països que avui encara el tenen i sabrem si la fantasia aquesta de si els Pujol tenen tants milions a Suïssa, és veritat o mentida".

En qualsevol cas, aquestes acusacions són com les de Pallardó [Rafael, imputat en l'Operació Emperador per blanquejar diners de la màfia xinesa al BPA, que ha acusat de coaccions als fiscals del cas 3%], que per cert comparteix advocat amb els Cierco: precisament Javier Iglesias, l'amic de Villarejo que em va citar al seu despatx a Madrid, on el comissari em va amenaçar amb destruir la família si el nostre pare no renunciava al sobiranisme.

Per què els Cierco estan donant informació sobre Andbank, que no és el seu banc, directament al fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix? Ha pres Moix personalment les regnes del cas Pujol?

No ho sé. Però, sí, efectivament, ells han anat a parlar directament amb Moix i han donat informació de comptes de l'Andbank, alguna de les quals és falsa. Per exemple, entre els documents que han enviat els Cierco, procedents d'Andbank, hi ha un sobre un compte del meu germà Jordi en el qual es diu que és co-titular la meva cunyada Anna Vidal, esposa d'Oriol Pujol. Cosa que és una absoluta mentida. Anna tenia un compte amb el seu marit, que van tancar quan el meu germà ja es va voler dedicar seriosament a la política i li va transferir els diners al Jordi. Però han volgut estirar i han dit que l'Anna és encara cotitular d'un compte amb el Jordi, cosa que és totalment mentida: no hi ha cap signatura ni cap escrit de l'Anna, que no té firma en aquest compte ...

Què hi ha de les operacions a països estrangers que apareixen al famós pendrive que va aparèixer "endreçant els calaixos" de la policia?

Completament legals. Però això, què té a veure amb la corrupció? Això són negocis que deuria fer el Jordi amb el seu soci Jordi Puig ...

Sí, i amb l'empresa de López del Hierro [marit de Cospedal]

Sí. Això és una companyia de Madrid que es diu Ibadesa [propietat de López del Hierro i del seu nebot, José Ferrer de Egaña] que ha funcionat com totes les companyies espanyoles que es dedicaven a exportar o a fer projectes a l'estranger. Que és entendre quins països eren prioritaris per a Espanya i a quins estava disposada a donar finançament per a aquests projectes, ja siguin crèdits CESCE [fons de suport a empreses] ... Així han funcionat totes les empreses espanyoles. Abans d'anar a un país mires si hi ha finançament o no n'hi ha. Si no n'hi ha, no t'esforcis, perquè el país de torn -sigui Costa Rica o Burkina Faso- si no té diners, no et compra. Amb la qual cosa, aquest país necessita un crèdit, necessita finançament. I això és el que feia Ibadesa, un negoci completament legítim. I depenia de qui manava a Espanya en aquest moment, si eren socialistes o populars. Aquesta companyia és d'uns senyors de Madrid, jo no tinc ni idea ... Aquests creen una filial a Catalunya, petitona, per intentar aixecar negocis per a empreses catalanes, perquè també hi ha petites constructores -més petites, òbviament-, amb una certa tecnologia ... Doncs en aquesta companyia participa Jordi Puig que no és el soci, sinó qui comparteix despatx amb el meu germà Jordi ...

El germà de Felip Puig [ex-conseller de la Generalitat amb CiU]...

Però, quin és el cas Pujol? Suposo que no és com s'han gastat els diners, sinó com els van guanyar. I com els van guanyar quan? Suposo que serà quan tenien poder. Perquè el que van guanyar quan no tenien el poder, això té poca 'chicha'. I el poder el tenen fins l'any 2003. No "És que després es van fer gestions el 2007 ..." Per a què? Si tu no pots influir en un funcionari públic perquè no tens poder, no tens capacitat ... És a dir, del 1980 fins el 2003. Vint-i-tres anys de poder. Suposant que hi hagués algun tipus de tràfic d'influències o de suborn, estaria bastant prescrit, però s'esforcen a demostrar que hi ha hagut un origen il·legítim dels diners per acusar de blanqueig de capitals. Però quin sentit té investigar si has cobrat una comissió per haver intercedit entre una constructora espanyola i el Govern de Gabon per fer una carretera? No ho entenc.

Però aquest entramat no està connectat al cas del 3%?

No. Res a veure. Fixa't que en el cas del 3% de Pujol no se'n parla.

Bé, Artur Mas és en aquest moment el president de Convergència...

Sí. I fixa't que en el cas Palau, Pujol tampoc apareix. Ni un dels Pujol. Per això et dic: Jordi és a la presó. Molt bé, però delicte fiscal no n'hi ha. I si pogués haver-ne, per algun tema d'Andorra, el jutge ha de considerar que la informació que han enviat des d'enllà no pot ser utilitzada per delicte fiscal o blanqueig de capitals perquè són dos delictes que a Andorra no existeixen. Segon, risc de fugida? Després de cinc anys? Capacitat de destruir documents? Després de cinc anys, si no els ha destruït algú ... Haver fet servir els seus diners? És que diuen que hi ha hagut un aixec de béns ... Bé, quant de temps haurà d'estar dins, per un aixec de béns? Fins que acabi la instrucció? Quan té tots els comptes embargats, quan no pot disposar de diners de cap tipus. Tots els seus comptes d'aquí i d'arreu del món estan embargats. Hi ha molta política aquí. Això és un procés de linxament públic i de silenciar problemes d'altres partits, i ara ha tocat això.

En els últims escorcolls s'han endut les anotacions de l''avi Florenci'...

Sí. eN Florenci tenia unes llibretetes on apuntava tot el seu historial financer. Això s'ho van endur, però estem parlant dels anys 60. Aquí ja es demostra que era un tipus que en els anys 60 movia xifres de 10, 20, 30 milions de pessetes de l'època, que eren molts diners. Perquè quan jo vaig néixer un pis valia 200.000 pessetes. I després hi ha una carta que el meu avi va enviar a la meva mare. Una carta important però que bàsicament era la seva opinió sobre com gestionava el meu pare les seves finances i la seva actitud del que seria en el futur. I venia a dir-li: "Escolta, mira, el teu marit és molt agosarat en les inversions ... Ja sé que hem guanyat molts diners amb el laboratori, però m'està fent ficar diners en el Correo Catalán, he ficat diners en l'Enciclopèdia [Catalana] , en altres projectes, i jo no ho veig clar. Així que a partir d'ara tots els diners que tingui els guardo per a tu i pels teus fills. Però amb mi, per a aquestes aventures, no compteu més". I aquí el problema que tenim és que l'última pàgina, en la qual posava les instruccions per si passava alguna cosa, la va llençar la meva mare, per por. Però la part central de la carta hi és. Serveix per justificar un llegat? No. Serveix per justificar que és un 'tío' que ja movia diners de l'època i que estava molt preocupat per com quedaria el seu fill que s'havia obsessionat amb el tema de la política. Aquest és un document que és dels anys 70, òbviament abans que fos president.

I la nota en clau religiosa sobre la "mare superiora"? 

Això de la 'mare superiora' ve del gestor bancari, Pallerola, a propòsit d'una broma del meu germà Jordi que es dirigia a ell com a 'mossen'

Això ho han aportat també els Cierco i no ho reconeixem. Més ben dit, aquesta mateixa ordre de transferència de dos milions de les antigues pessetes del compte de la meva mare a la del Jordi -una de les tres úniques transferències que fa ella des del seu compte en 18 anys en aquesta entitat- ja havia estat aportada abans en la causa amb una nota manuscrita ... del gestor bancari, Josep Maria Pallerola, que identifica Marta Ferrusola com la "Mare Superiora" en to de broma i en una agenda on escriu sobre una ordre rebuda telefònicament. Una broma que procedia del principi de la relació amb ell, quan el meu germà Jordi el va conèixer i va començar a dir-nos que semblava un capellà i a dirigir-se a ell de vegades per escrit com a "mossen". Això era broma, però de cap manera era un codi ... ni la meva mare escrivia aquestes coses, com queda demostrat en tots els documents autèntics aportats a la causa.

Actualment al teu germà l'han empresonat acusant-lo d'aixec de bens...

Si et llegeixes tot el recurs de la defensa, tots els moviments bancaris estan explicats, un per un ... Òbviament, no hi ha cap moviment de comptes a partir del moment en què els comptes estan bloquejats. Però abans que et bloquegin els teus comptes, pots fer amb els teus diners el que vulguis. Si jo tinc un deute que vaig signar el 2011, el puc pagar. Perquè la situació patrimonial d'una persona és la que tens, menys el que deus. Si ell devia aquests diners, ja no eren seus. Està explicat de pe a pa. Ell ho va explicar: "He hagut de pagar aquests diners i a més hi ha coses que no m'han anat bé". És aquest un motiu per ficar algú a la presó? No pot disposar ni d'un euro, perquè té tots els comptes embargats ... Ara bé, la pressió mediàtica i social era tan bèstia ... i el jutge no es creu el [tema] de l'herència, però si creu que té un origen il·legítim, ha de demostrar-ho. I porta cinc anys sense que hi hagi cap cas en el qual es digui: "Operació X, el senyor Y ha pagat tant per cent que s'ha ingressat en aquest compte". L'única manera de ficar en Jordi a la presó era en fase d'instrucció, perquè després ... és difícil per delicte fiscal. Perquè és l'únic delicte que se li imputa. No se li imputen delictes de suborn, ni de prevaricació, ni de tràfic d'influències, ni tampoc als meus pares. Només se li imputen delicte fiscal, blanqueig de capitals i falsificació de document mercantil. Si tu has fet una factura i no correspon al servei que t'han prestat, es podria interpretar que hi ha una certa falsificació. Em sembla molt poqueta cosa, comparat amb els suposats 3.000 milions robats ... A banda de la fiscalització dels últims 30 anys de la teva vida: "M'assabentaré de tot el que has fet tu en 30 anys, fins a l'últim moviment dels teus comptes ". Jo crec que això no ho resisteix ningú ...