Público
Público

DRET A L'HABITATGE Milers de persones es manifesten a Barcelona per aturar l'especulació immobiliària

Els manifestants han denunciat l'ofensiva d'especuladors que provoquen l'increment del preu de l'habitatge, expulsen els veïns dels seus barris i contribueixen a l'empobriment de la població

Milers de persones en manifestació per a la defensa del dret a l'habitatge

PÚBLIC

Milers de persones han cridat avui que "Barcelona no està en venda" en una manifestació que ha recorregut el centre de la capital catalana en contra de l'especulació amb l'habitatge i els lloguers insostenibles.

La marxa ha estat convocada per la plataforma BCNnoestàenvenda, recolzada per la FAVB, de la qual formen part col·lectius, entitats i sindicats que denuncien que la situació d'emergència habitacional que viu la ciutat està generant una espiral d'especulació amb l'habitatge que es veu emparada per la Llei de Lloguers Urbans (LAU) i l'interès dels fons d'inversió.

La manifestació ha sortit poc abans de les 18.30 hores de la plaça Universitat, on han acudit 'columnes' de veïns des de diferents barris de la ciutat, com Sant Antoni, Sants, Clot, la Salut, Gràcia, Vallcarca, Poble-sec o Raval, amb pancartes en què es podia llegir lemes com "Barcelona no està en venda", que encapçala la marxa, i altres que resaven "l'habitatge no és delicte", "Defensem els nostres barris" i "Lloguer assequible".

En els propers tres anys, 150.000 famílies barcelonines veuran com finalitzen els seus contractes de lloguer

Amb aquesta mobilització, la plataforma ha volgut denunciar la falta de protecció de l'habitatge enfront de l'especulació i reclamar mesures en aquest sentit, entre elles limitar els preus del lloguer i allargar a cinc anys la durada dels contractes.

Segons dades de la plataforma, en els propers tres anys unes 150.000 famílies barcelonines veuran com finalitzen els seus contractes de lloguer i, en el cas que se'ls ofereixi renovar-los, es trobaran amb increments mitjans de fins a 300 euros mensuals en els seus rebuts.

Expulsió de veïns, empobriment dels ciutadans

Els manifestants han criticat que l'increment del preu de l'habitatge està expulsant de la ciutat als veïns i està contribuint a l'empobriment dels ciutadans, alhora que han denunciat la compra de blocs sencers de pisos per part de fons d'inversió. Aquests es desfan dels inquilins, reformen els habitatges i els revenen o lloguen per preus impossibles per als seus actuals habitants.

Uns setanta veïns afectats per aquestes actuacions de fons d'inversió han denunciat el cas davant la plataforma, que ha criticat així mateix que alguns d'aquests fons reben subvencions públiques.

La organització 'Fem Sant Antoni' va elaborar fa mesos un mapa en el qual assenyalava 570 pisos turístics legals al seu barri i "com a mínim" la mateixa quantitat d'apartaments il·legals. La plataforma es prepara per denunciar els casos d'assetjament immobiliari i intentar fer-los front, davant el buit legal que desprotegeix als inquilins enfront d'una pujada desproporcionada del preu del lloguer.

La presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Ana Menéndez, ha explicat als periodistes que nou famílies són expulsades cada setmana dels seus domicilis per no poder afrontar els increments de preus en el lloguer.

En dos anys, segons dades que difonen les organitzacions veïnals, el lloguer dels habitatges s'ha incrementat un 17% a la ciutat de Barcelona, ​​on llogar un pis costa uns 850 euros de mitjana.

Menéndez ha anunciat que la seva organització i altres associacions estan elaborant una pàgina web, que es farà pública pròximament, en la qual es denunciaran els noms de les firmes immobiliàries d'aquí i de fora que estan comprant edificis sencers per dedicar-los a lloguers turístics o d'alt nivell adquisitiu, expulsant als antics rendistes.

La manifestació, en què s'ha pogut veure un gran voltor de cartró, en al·lusió a l'especulació, i un grup de 'capgrossos' que portaven sobre les seves espatlles cases de cartró, ha comptat amb el suport de militants de la CUP de Barcelona i del sindicat CGT, informa l'agència EFE.

Els participants en la manifestació han anat fent parades, al llarg del recorregut, en els edificis que asseguren tenir identificats com comprats per grans firmes immobiliàries que especulen amb els lloguers, com ja s'ha fet en altres barris, com el Carmel i el Guinardó .

¿Te ha resultado interesante esta noticia?