Público
Público

ERC guanyaria les eleccions catalanes i el 'sí' a la independència es manté per sobre del no

El tercer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de 2018 preveu una caiguda abrupta d'escons per Junts per Catalunya i Ciutadans a la cambra catalana. Els republicans també s'emporten les millors valoracions de líders polítics, amb Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant. El 'sí' a la independència guanyaria en un referèndum i experimenta una lleu pujada amb un 47,2% dels suports, davant el 43,2% del no.

El presidente del Parlament, Roger Torrent (c), junto a otros asistentes durante la concentración en la sede de ERC después de que el juez Pablo Llarena haya acordado prisión incondicional para el candidato a la Presidencia del Govern, Jordi Turull; la expresidenta del Parlament Carme Forcadell; y los exconsellers Raül Romeva, Josep Rull y Dolors Bassa./EFE

El partit d’Oriol Junqueras revalida la primera posició pel que fa a esperança de vot al Parlament de Catalunya. Segons el Centre d’Estudis d’Opinió, que ha publicat aquest divendres el tercer baròmetre d’aquest 2018, els republicans s’emportarien un 22,3% dels vots dels ciutadans catalans, que en escons significaria l’obtenció d’entre 36 i 38 diputats, mínim quatre més dels 32 que ocupa des de les eleccions de 2017. La segona força seria Ciutadans (C's), que baixaria dels 36 escons actuals als 30, així com Junts per Catalunya (JxCat), que tornaria a la tercera posició però també amb una abrupta baixada d’escons dels 34 actuals a entre 23 i 24 cadires.

Per la seva banda, el PSC mantindria la representació actual, entre 17 i 18 escons, mentre que Catalunya en Comú Podem i la CUP millorarien els seus resultats. Els comuns ocuparien entre 12 i 13 escons, fins a cinc més que els que ostenten en aquests moments, mentre que els anticapitalistes experimentarien la pujada més pronunciada d’aquest baròmetre, amb possibilitats d’arribar fins als 11 escons, set més dels d’ara. El PP -que quan es va celebrar l'enquesta encara tenia a Xavier Garcia Albiol al capdavant-, no es recupera de la tendència negativa i perdria entre un i dos escons dels quatre que té.

En unes hipotètiques eleccions al Congrés –que, segons les paraules del ministre de Foment, José Luis Ábalos, es podrien anticipar–, els resultats invertirien la primera i la segona posició respecte a les eleccions de 2016, amb ERC per davant aconseguint fins a 15 escons i En Comú Podem perdent entre un i dos diputats dels 12 actuals. Els seguirien el PSC, que manté resultats; Ciutadans, amb una pujada de fins a tres escons i el PDeCAT, que baixaria dels 8 als 6 escons. De nou, el PP se situaria a la cua i experimentaria una baixada estrepitosa, dels sis diputats als dos o, fins i tot, a un de sol.

Pel que fa als líders polítics, els republicans s’emporten les millors valoracions, amb Oriol Junqueras i Marta Rovira en primera i segona posició i per sobre del 5 -5,97 i 5,16 respectivament-. Destaca en tercera posició l’exportaveu de Catalunya en Comú Podem, apartada de la primera línia després de la polèmica presentació de Sobiranistes, Elisenda Alamany, tot i que dista molt pel que fa a popularitat i coneixença entre els enquestats. Carles Puigdemont arriba fins al 4,55 sobre 10, mentre que la líder del partit taronja, Inés Arrimadas, i l’exlíder del PP, Xavier Garcia Albiol, són els pitjors vistos pels electors, amb un 2,19 i un 1,47 respectivament.

L'independència, l'opció amb més suports

El 'sí' a la independència creix unes dècimes des de juliol, amb un 47,2%, mentre que el 'no' baixa i se situa al 43,2% dels enquestats. D’aquesta manera, l’opció independentista es manté per sobre des de l’octubre del 2017, quan es va celebrar el referèndum de l’1-O, amb tímides baixades i pujades. Com a solució del conflicte territorial actual, la fórmula de l’estat independent segueix sent la més escollida amb quasi un 40% de suports, amb el manteniment de l’autonomia en segona posició amb un 24% –que presenta una lleu baixada- i l’organització federal com a tercera opció, amb el suport del 22,1% dels enquestats.

Pel que fa a la identificació nacional, destaca la prevalença de posicions catalanistes enfront de les espanyolistes: en una escala de l'1 al 10, el 53% dels enquestats se situen entre el 5 i la màxima puntuació pel que fa a catalanisme, mentre que només un 18,7% se situa en aquests barems amb l'espanyolisme, amb un destacat 26,3% d'enquestats que no s'hi senten gens representats. 

Una societat cap a l'esquerra

L'eix esquerra-dreta reflecteix una tendència cap a posicions més progressistes: la gran majoria dels enquestats se situen entre el centre i l'extrema esquerra. Segons el baròmetre, si ponderéssim amb un 10 l'extrema dreta i amb un 1 l'extrema esquerra, la societat catalana tindria una mitjana de 3,74; és a dir, la mitjana entre tots els votants estaria entre el centreesquerra i l'esquerra. 

No només això, sinó que els enquestats mostren una tendència a situar als partits  des de la dreta moderada fins a l'extrema esquerra. Tal és així que el PP, la formació valorada com la més de dretes, s'emporta una puntuació de 6,62 -on el 10 és el punt més conservador i l'1, el punt més progressista-, mentre C's és valorat amb un 5,09 i Junts per Catalunya, amb un 4,09. La posició més a l'esquerra és per la CUP, amb un 2,24, seguits de Catalunya en Comú Podem, amb un 3,06 i per ERC, amb un 3,12.

A més, les manifestacions i les mobilitzacions al carrer segueixen sent la forma més popular de participació política fora dels processos electorals: un 47,6% dels enquestats asseguren haver acudit a una recentment. El baròmetre recull que la "protesta social" es veu com a "útil" per un 66,3% dels enquestats.

La Constitució espanyola, suspesa

El CEO també reflecteix que, si es tornés a votar la Constitució espanyola de 1978,  un 57% dels enquestats hi votaria en contra i només un 17,4% votaria a favor. També sobresurt la valoració sobre el franquisme: un 68% dels enquestats considera que només va generar un impacte negatiu, mentre que un 22,5% creu que tenir "coses positives i negatives". Destaquen els votants de C's i el PP en aquest últim grup, ja que és l'opció majoritària escollida per aquests. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?