Público
Público
Únete a nosotros

ERC i PDeCAT demanaran una comissió d'investigació al Congrés sobre les retirades de fons després de l'1-O

El PDeCAT iniciarà contactes amb la resta de grups per promoure la comissió, perquè ""esbrini el paper de les institucions de l'Estat, inclosa la Casa Reial" en la massiva retirada de fons de l'Estat de Caixabank i el Banc Sabadell. ERC ha presentat a més una bateria de preguntes en què demana per les xifres concretes, els organismes participants i les persones que van donar les ordres. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els edificis de les seus de Caixabank i del Banc Sabadell a Barcelona. REUTERS

Les formacions independentistes al Congrés demanen explicacions sobre la retirada massiva de capital estatals de Caixabank i Banc Sabadell just després del referèndum de l'1-O que va revelar aquest cap de setmana el diari Ara. En forma de comissió d'investigació, i de preguntes concretes dirigides al Govern central. 

Per part del PDeCAT, el president de la formació, David Bonvehí, ha anunciat que el seu iniciarà una ronda de contactes amb la resta de grups parlamentaris del Congrés per demanar la creació d'una comissió d'investigació que "esbrini el paper de les institucions de l'Estat, inclosa la Casa Reial", en la "fuga d'empreses", al·ludint a l'allau de canvis de seu d'empreses catalanes la setmana posterior al referèndum. L'anunci arriba just després que la informació de l'Ara revelés el paper que hauria tingut l'Estat en aquests moviments empresarials.

Bonvehí també ha expressat el seu desig que sigui una "majoria parlamentària" la que demani la creació d'aquesta comissió, perquè "ens semblen uns fets molt greus". La comissió que proposa el PDeCAT s'ocuparia també d'investigar els "fets de rebel·lió de què s'acusa els presos polítics i exiliats".

ERc demana xifres

El grup d'ERC al Congrés, per la seva banda, ha anunciat que demanarà la creació d'una comissió d'investigació sobre la retirada de fons, que qualifica d'"autèntica operació d'Estat". A més, el seu diputat Joan Capdevila ha registrat una bateria de preguntes escrites a l'executiu en què demana saber quines empreses i administracions públiques van dur a terme les retirades de capital i per quins imports concrets, així com quines "persones, autoritats i/o órgans de govern" van donar les ordres.

ERC també pregunta al Govern central –aleshores, en mans del PP– si tenia un "pla de contenció" davant la possibilitat que les retirades de fons haguessin causat un "corralito", i l'impacte que hauria causat aquest en l'economia catalana i espanyola. Igualment demana pel paper del Banc d'Espanya, la Comissió Nacional del Mercat de Valors i de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència. Finalment, també pregunta si "hi va haver coordinació entre el Govern i la Casa Reial per instar multinacionals" a traslladar la seva seu espanyola fora de Catalunya.