Público
Público

ERC mobilitza els seus per manifestar la voluntat de passar de les paraules als fets

Oriol Junqueras, Marta Rovira i altres dirigents republicans s'adrecen indirectament a forces d'esquerra per demanar que es sumin al seu full de ruta cap al referèndum si realment volen "transformar la realitat" i una societat més justa a Catalunya.

Oriol Junqueras

agències

El vicepresident del Govern català i líder d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha demanat diàleg al president del Govern, Mariano Rajoy, però al mateix temps ha advertit que la Generalitat farà el referèndum amb o sense el seu aval: "Mai renunciarem a la democràcia. Mai renunciarem a les urnes i a les paperetes ", ha dit en llengua castellana.

Ha estat en un acte, convocat sota el lema "Guanyem la República. Fem-ho", en el que ERC ha fet demostració tant de la seva capacitat de mobilització com de la determinació a passar de les paraules als fets amb la realització del referèndum d'audeterminació per a Catalunya malgrat l'oposició de l'Estat.

Davant d'unes 5.000 persones, que han omplert el Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB) situat al Fòrum, Junqueras ha posat especial èmfasi en assenyalar que "la victòria de la democràcia a Catalunya i del dret al vot ho és també a Espanya ia tot el món ".

"Si l'Estat espanyol i els seus aliats vol impedir-ho no només no ho aconseguiran, sinó que seran una mica més febles perquè estaran combatent la democràcia". 
"La democràcia ´-ha afegit- és una qüestió universal, és una oportunitat i una palanca de canvi també a l'Estat espanyol".

Ha assegurat que els catalans volen tenir "la millors relacions bilaterals amb tots els països del món" i en especial amb un amb un amb el que comparteix tant com Espanya".

Sense al·lusions al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que qüestiona que el Govern pugui destinar recursos a un referèndum, el vicepresident Junqueras ha proclamat que el procés sobiranista català té una dimensió internacional i que la victòria del dret a vot a Catalunya serà "la victòria de la democràcia a tot el món ".

Junqueras també ha fet menció indirecta a les organitzacions implicades en la construcció d'un nou partit al voltant dels Comuns, per demanar-los que "no mirin a un altre costat" i es sumin al procés cap al referèndum si realment volen "transformar la realitat" i una societat més justa a Catalunya.

Aposta pel canvi social

En sentit similar s'ha pronunciat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que s'ha adreçat als que "aposten pel canvi social" per dir-los que el referèndum és imprescindible.

I ha carregat també contra l'Estat per haver-se negat a negociar un referèndum pactat amb la Generalitat. "Un Govern espanyol del segle XIX no deixa votar als catalans en ple segle XXI", ha dit.

Rovira ha volgut trencar qualsevol dubte sobre la celebració  del referèndum i ha evitat el debat sobre si s'ha d'avançar o no. Serà al setembre i es farà amb la llei de transitorietat jurídica perquè li donarà "legalitat i fonament".

"Insubmissament, si cal"

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que el sobiranisme està davant d'una oportunitat única per convocar un referèndum i proclamar la independència i ha vaticinat que aquesta opció política guanyarà "cívicament, pacíficament i, si cal, insubmissament".

Tardà ha adreçat, d'altra banda, paraules ben amables al partit soci de govern i de causa sobiranista, el PDeCAT, i pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pel que ha arribat a demanar "un aplaudiment".

Entre el públic ha destacat la presència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; els presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; els consellers Carles Mundó i Meritxell Serret; l'exlíder d'ERC Joan Puigcercós, i també el dirigent del PDeCAT Albert Batet, entre d'altres