Público
Público

ERC proposarà dissabte Aragonès com a candidat a les eleccions al Parlament amb l'aval de Junqueras

Els republicans trenquen així amb les especulacions d'un retorn del president del partit com a cap de llista gràcies a l'amnistia. La mateixa direcció en farà la proposta, amb el vistiplau també de Marta Rovira

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president del Govern, Pere Aragonès
El president d'ERC, Oriol Junqueras, i el president del Govern, Pere Aragonès. Miquel Vera / ACN

El president del Govern, Pere Aragonès, tornarà a ser el candidat d'ERC a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. Segons ha avançat El Periódico, el líder de l'executiu català repetirà com a cap de llista, en una decisió que Esquerra formalitzarà al Consell Nacional que celebra aquest dissabte.

La mateixa direcció en farà la proposta, que té l'aval del president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, segons ha transcendit. D'aquesta manera els republicans trenquen amb les especulacions d'un possible retorn del líder del partit com a cap de llista gràcies a la previsible entrada en vigor de la llei d'amnistia.

El Consell Nacional d'ERC constatarà que Aragonès és la persona escollida, però no se'l proclamarà oficialment. Això passarà ja quan s'aproximi la data de les eleccions, a hores d'ara previstes per al febrer de 2025. Esquerra obrirà un procés de primàries obert a la militància al qual Junqueras no presentarà candidatura, segons fonts del partit. 

Les fonts consultades afegeixen que a la seu del carrer Calàbria hi ha certs dubtes sobre si Junqueras ja estarà amnistiat de cara a les eleccions del Parlament, puix depèn de l'aplicació de la llei d'amnistia i dels temps judicials i de la seva aplicació. Cal recordar que va ser el mateix president del partit qui va designar l'actual cap del Govern com a successor, a conseqüència de l'empresonament.

ERC tanca files amb Aragonès

Amb la confirmació d'Aragonès com a cap de llista, ERC pretén ara donar un cop damunt la taula i enfortir la figura del president de la Generalitat, ja amb la vista posada a les urnes. Els republicans defensen que tenen "un gran candidat", de qui en remarquen la capacitat de "gestió" al capdavant de l'executiu i d'haver "reactivat" el procés de negociació amb l'Estat.

El mateix Aragonès, així com la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la totalitat de l'executiu han insistit que no hi haurà avançament electoral. Tot i això, la legislatura es podria escurçar si s'aproven els pressupostos del 2024, tal com admeten fonts de l'entorn dels republicans.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?