Público
Público
L'EMERGÈNCIA PER LA COVID-19

ERC tanca un acord amb Sánchez per avalar l'última pròrroga de l'estat d'alarma

Els termes del pacte per l'abstenció d'Esquerra inclouen la gestió dels fons europeus de reconstrucció i ajudes pels treballadors de la Conca d'Òdena. La Generalitat recuperarà les competències i controlarà la part final de la desescalada. El president de la Generalitat, Quim Torra, es desvincula de l'acord i retreu al vicepresident Aragonès el pacte amb el PSOE.

Pla americà del vicepresident, Pere Aragonès, durant la compareixença d'aquest dissabte. Imatge del 2 de maig del 2020. (Horitzontal)
El vicepresident, Pere Aragonès, durant una compareixença.

PÚBLIC

Esquerra Republicana ha decidit virar en el seu rebuig frontal a la pròrroga de l'estat d'alarma que ha mantingut en les darreres votacions al Congrés. ERC ha tancat un acord amb el Govern de Pedro Sánchez que permetrà la seva abstenció a canvi de diverses contraprestacions econòmiques i el compromís de l'Executiu espanyol que aquesta serà la darrera pròrroga de l'estat d'alarma i que la resta de la desescalada es farà en col·laboració entre el Govern de la Generalitat i l'Executiu estatal. L'acord, que s'ha gestat en les negociacions de les darreres hores, ha estat ratificat per la Permanent Nacional d'Esquerra reunida d'urgència aquesta tarda de dissabte.

L'acord dels republicans amb Pedro Sánchez inclou, segons fonts d'ERC, que Catalunya pugui gestionar el fons de reconstrucció europeu que es derivi de les negociacions que s'estan mantenint en el si de la UE. Així mateix, s'inclouen compensacions als treballadors de la Conca d'Òdena, que van patir un confinament més dur durant les pitjors setmanes d'afectació del coronavirus. Finalment no s'ha inclòs la gestió de l'Ingrés Mínim Vital que algunes informacions havien apuntat que podria incloure's en el pacte.

El President Torra es desvincula de l'acord

L'anunci de l'acord tindrà però un impacte polític secundari en l'estabilitat del propi Govern de la Generalitat. Fonts de la Presidència de la Generalitat han assegurat que el President Quim Torra, i, per tant, el Govern, "no se sent vinculat per l'acord d'un partit com ERC amb el PSOE".

Torra ha traslladat al vicepresident de la Generalitat i home fort dels republicans, Pere Aragonès, que "no entén" com el número dos d'un executiu independentista "contribueix a allargar la situació que ens impedeix" recuperar les competències. En una piulada a Twitter, Torra assegura que el seu 'no' és "per respecte" a les competències de totes les conselleries del Govern, i en especial de la de Salut, ja que la pròrroga les "anul·la i centralitza".

La taula de diàleg es reunirà a principis de juliol

Tot i que el Vicepresident del Govern, Pere Aragonès no ha volgut replicar les crítiques de Torra, el coordinador nacional d'ERC ha defensat l'acord del seu partit amb el PSOE que facilitarà la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. En una entrevista aquest dissabte al matí al 'Via Lliure' de RAC1, Aragonès ha destacat que permetrà el retorn de les competències a la Generalitat a partir de la fase 3 per gestionar la desescalada i també recuperar la taula de diàleg entre el Govern i l'Estat. Aragonès ha assegurat que la taula es tornarà a reunir a "principis de juliol". En el mateix sentit s'ha expressat el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, que ha detallat a Catalunya Ràdio que "hi ha el compromís i la voluntat és que tan bon punt s'acabi l'estat d'alarma es reuneixi".

Aragonès ha explicat que la recuperació de competències de la Generalitat "vol dir que la recuperació de la normalitat la gestionarà el Govern i que ja no es regirà pel que diu el BOE". El vicepresident del Govern ha detallat que quan va signar el pacte amb el PSOE per prorrogar l'estat d'alarma en va informar al president Quim Torra. Amb tot ha volgut aclarir que "aquest és un acord entre ERC, el PSOE i Podem i no és un acord entre governs". En el mateix sentit s'ha mostrat el president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià que ha recordat que quan Laura Borràs va presentar "uns punts per negociar amb el PSOE" ho va fer "com a Junts per Catalunya". Sabrià ha considerat que "el president Quim Torra no desaprofitarà aquesta oportunitat d'ajudar els catalans". "És una bona notícia que recuperem competències, i poder cogestionar els fons europeus", ha subratllat.

També el partit de Torra s'ha mostrat contrari a l'acord dels republicans amb el Govern espanyol. De fet, JxCat veu "clarament insuficient" l'acord al que ha arribat ERC amb el govern espanyol per abstenir-se a la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. La líder de la formació al Congrés, Laura Borràs, creu que el pacte "significa mantenir la subordinació a l'Estat que ha pres les competències" i tem que sigui "un nou 'a canvi de res'". Borràs ha assenyalat que els punts de l'acord, que inclouen el retorn de competències als territoris quan entrin en fase 3, toquen qüestions que "ja pertoquen" a Catalunya i avisa que "l'ús del condicional 'sempre que sigui possible' augura un incompliment flagrant".
A més, ha afirmat que el Govern espanyol "ha perdut tota credibilitat" per la manera com s'ha gestionat la darrera pròrroga "enganyant a socis de votació", en referència a la polèmica amb EH Bildu per la derogació de la reforma laboral.

"És un acord que només incorpora 1 dels 40 punts que va traslladar el president Quim Torra al president Pedro Sánchez i pot ser un acord legítim per a ERC però és clarament molt insuficient per a JxCat, perquè ho és en contraprestacions pels catalans", ha sentenciat.

Els punts de l'acord

Aquestes mateixes fonts han indicat el nivell de l'acord establert: En primer lloc el fer que aquesta serà l’última pròrroga de l’estat d’alarma, que durarà 15 dies i no n’hi haurà cap més. També el fet que Catalunya intervindrà en la gestió dels Fons Europeus per la reconstrucció que s’han anunciat aquesta setmana des de Brussel·les. "Son milers de milions per reindustrialitzar el país davant de la crisi provocada per la pandèmia", asseguren des de la direcció republicana.

Des d'ERC destaquen que tal com s'havia reivindicat de forma reiterada des del Govern, la Generalitat recuperarà totes les competències i serà l’autoritat en la presa de decisió del procés final de la desescalada a partir que les regions sanitàries entrin a la Fase 3.

A més, el Govern espanyol es compromet a impulsar els canvis legals perquè s’eviti la implantació de l’estat d’alarma els propers mesos, fins i tot en el cas de rebrot, de manera que es respectin a partir d’aquest moment els drets fonamentals i les llibertats, com havia demanat Esquerra Republicana, i es desvincularan les mesures socials i econòmiques de l’aplicació de l’estat d’alarma, que s’han de poder garantir més enllà d’aquest. S’analitzaran possibles canvis a la llei que regula els estats d’alarma i a les lleis sanitàries com la Llei de Salut Pública.

Finalment, els treballadors d'empreses de la Conca d'Òdena que viuen fora de la zona i que no van poder anar a treballar quan estava el territori confinat tindran una prestació equivalent als que viuen dins de la zona, que ja va ser reconeguda com a baixa laboral.

Segons els republicans, el Govern espanyol "s’ha vist forçat a replantejar la seva postura" després del toc d’atenció dels republicans en la negociació fallida per la pròrroga anterior. Aquest retorn a la via de la negociació "ha portat la Permanent d’Esquerra Republicana a inclinar-se per l’abstenció, tal i com ha acordat aquesta tarda de manera telemàtica, amb la condició que sigui l’última extensió de l’estat d’alarma". L'executiva nacional haurà de ratificar el pacte en la reunió de dilluns.

Les fonts d'ERC també asseguren que malgrat no incloure’s explícitament en l’acord, el Govern espanyol ja ha expressat públicament la seva voluntat de tornar a reunir la mesa de negociació entre el Govern de Catalunya i el govern de l’estat un cop la pandèmia entri en la fase de "nova normalitat".

El PNB votarà a favor i els números li surten a Sánchez

D'altra banda, el PNB ha anunciat que votarà a favor de la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. Així ho han comunicat després d'haver arribat a un acord amb el Govern espanyol, que s'ha compromès, a l'igual que en el cas d'ERC per a Catalunya, a què quan s'entri en fase 3 el president o lehendakari de la comunitat corresponent pugui gestionar la desescalada. "Li correspondrà l'adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents a la fase 3 del pla de desescalada a excepció de les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedeixin l'àmbit territorial de la comunitat autònoma", detalla l'escrit.