Público
Público
LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Un error de càlcul provoca que un nombre indeterminat de vacunes hagi caducat

Salut ho atribueix a què no s'han complert les previsions de reactivació de la vacunació per al setembre. Vacunada a l'Hospitalet de Llobregat la primera catalana amb una tercera dosi

Josefa Pérez, la primera persona a Catalunya en rebre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19.
Josefa Pérez, la primera persona a Catalunya en rebre la tercera dosi de la vacuna contra la Covid-19. Albert Segura Lorrio / ACN

El Departament de Salut ha reconegut que hi ha vacunes ja descongelades que no es podran posar perquè s'han trencat les condicions de conservació que fixen els laboratoris.

Salut no ha donat la xifra, però admet que ha descongelat més dosis de les que finalment han calgut perquè el ritme de vacunació continua per sota de les previsions. Les vacunes s'han tret dels congeladors i s'han passat a les neveres, per tenir-les a punt per posar, però caduquen després de 31 dies i s'han errat els càlculs i les previsions d'una possible reactivació de la vacunació al setembre.

Ha estat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, la que ha advertit que algunes de les vacunes contra la Covid-19 de què disposa el Departament de Salut ja haurien caducat i d'altres ho estarien a punt de fer. El departament va fer una previsió al mes d'agost de les dosis que necessitaria de cara al setembre, un cop represa l'activitat després de les vacances d'estiu i d'acord amb els càlculs dels experts, i que apuntaven un increment del nombre de demandants del vaccí. No obstant, aquest augment no s'ha registrat, motiu pel qual hi hauria dosis que ja haurien superat els 31 dies de vida que tenen un cop descongelades. Cabezas ha assegurat que aquestes vacunes es guardaran a les neveres i es consultarà l'Agència Espanyola del Medicament per donar-li el millor ús.

"Pot ser que alguna ja hagi caducat, i d'altres que aquests dies hem de fer tots els esforços perquè la gent se la vulgui posar", ha admès Cabezas. "Sempre calculem les dosis i es descongelen en previsió de les que es posaran en les següents setmanes, i a l'agost es va fer una previsió en base a criteris experts per al mes de setembre que no s'ha complert", ha afegit Cabezas. En aquest sentit, apuntaven que s'esperava un increment de la demanda després de les vacances d'agost que no s'ha vist reflectida en les reserves per vacunar-se, motiu pel qual fan una crida perquè tot aquell qui encara no s'hagi vacunat hi faci. "Tenim centres per vacunar i vacunes però ens falta la gent, tot i això, per sobre dels 12 anys estem en casi el 80% de la població vacunada", ha detallat.

Els responsables de Salut han explicat aquesta situació sobre les vacunes a l'Hospitalet on només 24 hores després d'aprovar-se la decisió, personal sanitaria ja ha començat a vacunar amb tercera dosi a la residència La Farga d'aquesta ciutat. La primera vacunada ha estat la mateixa persona que va estrenar la vacunació a Catalunya.