Público
Público

Un error del tribunal del cas Adigsa obliga a ajornar el judici dues setmanes

Càrrecs del Govern de Pujol cerquen un pacte per evitar el judici i rebaixar les penes pel presumpte frau comès el 2003 en la gestió dels plans d'habitatge social per a joves.

Els acusats del cas Adigsa. EUROPA PRESS

europa press

Un error del tribunal al no citar el representant legal d'una empresa i la incompareixença d'un empresari -tots dos com a responsables civils subsidiaris-- ha obligat a ajornar el judici del cas Adigsa, que havia de començar aquest dimarts, per a dimarts 16 de maig. El judici havia de començar les 10 d'aquest dimarts, però l'inici de la sessió s'ha retardat per l'intent d'assolir un pacte per part d'alguns dels acusats per admetre els fets amb la finalitat de rebaixar les penes. Quatre càrrecs públics i tres empresaris s'enfronten a penes de fins el 10 anys de presó pel presumpte frau comès el 2003 amb la gestió de plans d'habitatge social per a joves promoguts per l'empresa pública de la Generalitat Adigsa.

El cas Adigsa és al que es va referir el 2005 l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall, quan va etzibar en un ple del Parlament al llavors líder de l'oposició i de CDC, Artur Mas, que el seu partit tenia "un problema, que es diu 3%". En la causa, però, no ha pogut acreditar-se que hi haguessin comissions il·legals al partit.

Més enllà de l'ajornament, pel que fa al pacte el major escull és que un dels acusats -José Antonio Salguero- hi està poc inclinat, mentre que els altres sis hi estan més oberts, cosa que podria provocar que només es jutgés l'únic que no pacti, mentre que la resta es lliurarien, admetent penes inferiors a les que demanava el fiscal inicialment.

Adjudicacions irregulars

La Fiscalia demana deu anys de presó pel que era conseller delegat d'Adigsa, Josep Antoni Fontdevila, i cinc per al supòsit fals tècnic Jose María Penin; tots dos, militants de CDC. Segons el fiscal, Fontdevila va imposar a l'estructura d'Adigsa l' "estranya intervenció" de Penin com a suposat tècnic extern per decidir l'adjudicació a empresaris d'obres de rehabilitació en els pisos destinats a habitatge jove: les adjudicacions es feien a mida i es dilapidaven fons públics en benefici de Penin i els empresaris acusats.

Els acusats van establir un sistema de contractació paral·lel per al pla jove d'habitatge -encapçalat per Penin i secundat per un encarregat d'Adigsa, Xavier Sala, i el cap de l'àrea tècnica d'Adigsa, Jordi Huguet-, amb el qual suposadament adjudicaven a dit les obres als empresaris acusats: José Antonio Salguero, Jordi Honrubia i Ángel Egido, que s'enfronten a penes de cinc a any i mig de presó.