Público
Público

Escòcia 100.000 persones es manifesten a Glasgow per reclamar un segon referèndum d’independència a Escòcia

És la primera de les vuit mobilitzacions previstes en els propers mesos per aconseguir una nova consulta. Nicola Sturgeon ha reclamat al Govern britànic la transferència de les competències per convocar referèndum, però de moment el primer ministre, Boris Johnson, s'hi oposa frontalment. 

La massiva manifestació d'aquest dissabte a Glasgow per reclamar un nou referèndum d'autodeterminació a Escòcia. SNP

públic i europa press

El mal temps no ha aturat la marea humana que aquest dissabte s’ha manifestat a Glasgow, la ciutat més poblada del país, per reclamar la celebració d’un segon referèndum d’independència d’Escòcia. Segons els convocants, la mobilització ha reunit unes 100.000 persones. Impulsada per l’organització All Under One Banner (AUOB), la d’aquest dissabte ha estat la primera de les vuit manifestacions que es faran a diversos punts d’Escòcia per reclamar un segon referèndum, una votació que ja ha reclamat la primera ministre escocesa, Nicola Sturgeon, però que rebutja el seu homòleg britànic, el conservador Boris Johnson.

La convocatòria s’ha mantingut tot i el temporal de pluja i vent que afecta Escòcia i que ha provocat talls en la circulació de trens i carreteres. La marxa ha transcorregut pel centre de la ciutat, entre Kelvingrove Park i Glasgow Green. Entre els manifestants predominaven les banderes d'Escòcia, però també hi havia banderes de la UE i pancartes amb la paraula 'sí'. L'ambient ha estat pacífic i festiu, amb tambors marcant la marxa. Entre d'altres lemes, es reivindica que els escocesos tenen dret a decidir. 

La manifestació ha reunit sobretot partidaris de la independència d’Escòcia. Sturgeon no hi ha assistit, però en un tuit ha desitjat “sort” als manifestant. La també líder del Partit Nacional Escocès (SNP, per les sigles en anglès) va sol·licitar formalment el passat 19 de desembre la cessió de competències al Govern britànic per convocar un nou referèndum d'independència després de la victòria del 'no' a la consulta del 18 de setembre del 2014. En aquella ocasió, el 55% dels votants va decantar-se per mantenir-se al Regne Unit, mentre que un 45% va votar a favor de la independència.

El triomf del brexit en el referèndum per decidir la sortida o la continuïtat del Regne Unit a la Unió Europea i la recent victòria de Boris Johnson a les eleccions britàniques han escurçat els terminis dels independentistes escocesos per plantejar un segon referèndum d’autodeterminació. En el cas del brexit, a Escòcia l’opció de continuar a la UE va imposar-se amb claredat, a diferència del que va passar al Regne Unit i, a més a més, l’SNP no ha perdut força a les urnes, ja que el 2016 va mantenir-se amb claredat com la primera força al Parlament d’Escòcia i a les eleccions britàniques del 12 de desembre va rebre el 45% dels vots al territori i va aconseguir 48 dels 59 diputats en joc.

Des del moment en què es va conèixer els resultats d’aquests darrers comicis, Sturgeon ha reclamat a Johnson la cessió de competències per convocar referèndums, però de moment el dirigent conservador s’hi oposa frontalment.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?