Público
Público

Escòcia anuncia un nou referèndum d'independència l'octubre del 2023

Serà no vinculant i la primera ministra, Nicola Sturgeon, subratlla la voluntat de pactar amb Londres una consulta "legal". Servirà per "conèixer l'opinió" dels escocesos i una majoria a favor del 'sí' no implicaria directament la materialització de la independència

(28/6/22) La primera ministra de Escocia, Nicola Sturgeon en una conferencia ante los medios este martes, en la cual ha anunciado el referéndum.
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon. Russell Cheyne / Reuters

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha anunciat aquest dimarts els plans del seu executiu per celebrar un nou referèndum d'independència el 19 d'octubre del 2023. Segons ha dit Sturgeon en una intervenció al parlament escocès, el referèndum seria no vinculant amb l'objectiu de "conèixer l'opinió" dels escocesos.

Una majoria a favor del 'sí' no implicaria directament la materialització de la independència

"Ara és el moment", ha indicat la primera ministra escocesa, que ha detallat que una majoria a favor del 'sí' no implicaria directament la materialització de la independència. En la presentació del projecte de llei, Sturgeon ha subratllat la voluntat de pactar amb Londres una consulta "legal".

Segons ha apuntat Sturgeon, la consulta serà per "conèixer l'opinió del poble escocès sobre si Escòcia hauria de ser o no un país independent". A diferència del referèndum del 2014, una victòria del 'sí' no implicaria directament la independència. La primera ministra escocesa ha explicat que tant el parlament escocès com el del Regne Unit haurien d'aprovar posteriorment la legislació.

En la seva intervenció, la primera ministra escocesa ha defensat els "drets democràtics" dels escocesos. "Estic disposada a negociar els termes, però el que no estic disposada és a que la democràcia escocesa sigui presonera de Boris Johnson o de cap altre primer ministre", ha remarcat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?