Público
Público

Unionisme i ultradreta celebren el 'Día de la Hispanidad" a Barcelona

La marxa, convocada per Societat Civil Catalana, ha comptat amb el suport d'organitzacions com VOX, Comunión Tradicionalista, Hazte oir, Alternativa Española, Hogar Social Madrid o Legión Urbana

Manifestació espanyolista a  Barcelona per celebrar el 12 d'octubre./ REUTERS

Crits de 'Viva España", a la Guardia Civil, a la policia i a Catalunya. Amb aquests càntics, juntament amb altres més bel·ligerants com "Puigdemont i Trapero a la prisión" han celebrat milers d'espanyols el 12 d'octubre a Barcelona, en una manifestació que s'ha mogut des de La Pedrera a Plaça de Catalunya.

Convocaven Societat Civil Catalana (SCC), l'organitzadora de protesta unionista del 8 d'octubre. VOX, Comunión Tradicionalista, Hazte oir, Alternativa Española, Hogar Social Madrid i Legión Urbana, entre altres grups d'extrema dreta, s'han sumat a l'acte. A la capçalera de la marxa també s'ha vist a dirigents de C's com Inés Arrimadas García i Fernando de Páramo.

La presència ultra és rebutjada per Toni, que ve des de Vilafranca del Penedès perquè "cal expressar que som aquí també, que som catalans i espanyols". Aquest home de 38 anys que votarà a Ciutadans creu que Puigdemont "ens porta a l'abisme. La participació de l'extrema no li sembla bé" ni representa el unionisme. Aquests extremistes no respecten, igual que els extremistes al costat independentista ", etziba.

Des de SCC han remarcat que rebutgen a qualsevol tipus d'organització i simbologia que no respecti la constitució, tot i que a la marxa eren ben visibles algunes associacions d'extrema dreta, algunes de les quals han protagonitzat episodis de violència a Plaça de Catalunya.

Un d'aquests "extremistes" és Rafa Ripoll, president de la coalició de partits d'extrema dreta 'Respeto' i regidor d'España 2000 a Alcalá d'Henares (Madrid). Per a aquest representant de l'extrema dreta espanyola, aquest dia "hauria de ser un festiu i es converteix en reivindicatiu".

"Som aquí per defensar el dret dels catalans a ser espanyols i no renunciarem a fer-ho", prossegueix.

Preguntat sobre quines accions hauria de prendre el Govern respon que creu que "ja és tard per a qualsevol resposta tranquil·la. Rajoy i Puigdemont intenten allargar els temps". Ripoll carrega les tintes també contra un "Estat espanyol" que "hauria d'haver atès moltes de les demandes del poble català com la d'infraestructures o la sanitat. A Catalunya els nens estan en barracons mentre a Andalusia cada nen té una tablet". Per solucionar el conflicte català, el líder de Respeto advoca per anar a "una segona descentralització" que doni més competències a les comunitats autònomes i els municipis.

No és l'única manifestació per la Hispanidad a Barcelona. Falange i Democracia Nacional han anat cap a Montjuïc en una "marxa patriota per la unitat nacional".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?