Público
Público

Eleccions espanyoles Esquerra avança a tot arreu, però sobretot en ciutats mitjanes de Barcelona i a les províncies de Lleida i Tarragona

Guanya 6,4 punts de mitjana a tot Catalunya, xifres que supera en ciutats com Vilanova i la Geltrú, Sant Vicenç dels Horts, Vilafranca, Manresa, Lleida, Balaguer i, sobretot, a les Terres de l'Ebre, on puja més de 10 punts als municipis més poblat. Es confirma com el partit amb una millor implantació territorial del Principat. 

Gabriel Rufián amb Marta Vilalta i Joan Josep Nuet valorant els resultats del 28-A. EUROPA PRESS.

Amb l'excepció de les eleccions europees del 2014, ERC feia més de vuit dècades que no s'imposava a uns grans comicis a Catalunya. Però més enllà de la victòria a les urnes -15 diputats, primera força a les províncies de Girona, Tarragona i Lleida i a la ciutat de Barcelona i més d'un milió de vots-, ERC es confirma com la formació amb una millor implantació territorial del Principat. Ja va passar als comicis del Parlament del 21 de desembre de 2017, on tot i veure's superat -en vots i escons- tant per Cs com per JxCat, el partit d'Oriol Junqueras va mostrar una implantació territorial més homogènia, sense zones amb una presència gairebé inexistent.

Aquest diumenge, ERC ha crescut a tot arreu -guanya 6,4 punts a tot Catalunya i arriba al 24,6%- i supera el dos dígits de representació a tots els municipis de més de 20.000 habitants. Avança amb escreix a l'àrea metropolitana, on tradicionalment ha obtingut els pitjors resultats, però ho fa amb més força a ciutats de la segona i tercera corona de Barcelona, com Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú i Sitges, i a les províncies de Lleida i Tarragona. En canvi, creix menys a Girona, on tot just avança 3,6 punts -ja hi tenia una gran implantació-, però hi obté un tercer diputat, per primera vegada.

A la província de Barcelona, Esquerra guanya 6,4 punts -com al conjunt del Principat- i 275.000 vots, en gran part pel creixement de la participació. S'imposa, per primera vegada, a la capital, Barcelona -on creix 5,7 punts-, i també ho fa en ciutats com Sant Cugat del Vallès, Manresa, Vilanova, Vilafranca del Penedès, Igualada, Sitges o Molins de Rei, entre d'altres. A la majoria creix per damunt de la seva mitjana i hi guanya al voltant de set punts. A Sant Vicenç dels Horts, el poble d'on va ser alcalde Oriol Junqueras, hi avança uns espectaculars 8,3 punts, però tot i així queda com a segona força, per darrere d'un PSC que ha recuperat bona part dels seus antics feus de l'àrea metropolitana, que el 21-D van passar a mans de Cs i a les generals de 2015 i 2016 d'En Comú Podem.

Tot i ascendir amb menys força, la formació també guanya posicions a les grans poblacions de la província i a l'àrea metropolitana i, per exemple, es converteix en la segona opció a Terrassa i Sabadell i en la tercera a Badalona, Castelldefels, el Prat, Cerdanyola o Sant Boi, sempre per darrere de PSC i En Comú. En canvi, és quarta a Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet, Cornellà o Viladecans. Ara bé, a totes elles un mínim de 4,5 punts de vot -en alguns casos dobla el percentatge- i supera el 10% de sufragis, sortint d'una certa marginalitat.

Creixement de dos dígits a les Terres de l'Ebre

Pel que fa a les altres províncies, són especialment importants els progressos a Lleida i Tarragona. A Ponent, ERC s'imposa amb molta claredat amb el 33,6% dels vots, 13 punts i 30.000 sufragis més que JxCat. A més a més, per primer cop hi obté dos diputats. En total, hi guanya 8,4 punts de suport i 30.000 vots, amb un creixement quadrat a la capital (8,4 punts), mentre que Balaguer (+9,2), Tàrrega (+8,9) i la Seu d'Urgell (+8,5) avança més i a Mollerussa (+7,6) ho fa menys.

A Tarragona, on per cert es va trencar l'empat a sis partit amb un diputat de les darreres generals, ERC també s'imposa amb el 27,2% dels vots, 7,6 més que el 2016. En xifres absolutes, passa 67.759 a 113.472 sufragis (en guanya 46.000) i supera en gairebé 25.000 el PSC i més que dobla Cs i JxCat. A la capital guanya 5,9 punts (arriba al 20,5%) i és segona força, per darrere del PSC, però en canvi s'imposa a Reus, la segona ciutat provincial, on guanya 6 punts i quasi 5.000 vots. A d'altres municipis importants de la demarcació, com el Vendrell (+6,4) o Salou (+5,9), ERC no s'imposa, però progressa. En canvi sí que guanya a Cambrils i Valls -on puja menys- i el partit obté un resultats espectaculars a les Terres de l'Ebre. Guanya a Tortosa, Amposta, Deltebre, Gandesa, Alcanar, Sant Carles de la Ràpita... però sobretot ho fa amb progressos que en molts casos superen els dos dígits: puja 11,1 punts a Tortosa, més de 12 a Amposta, 14 a Sant Carles, 18 a Deltebre,...

Finalment, a Girona el partit s'imposa amb el 29,8% i 113.546 vots, 3,6 punts i 33.000 sufragis més que el 2016. A la capital gairebé no creix (tot just sis dècimes), però és la força més votada, com també a Olot, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell o Ripoll. Menys a Olot, on avança 2,4 punts, a la resta té creixements propers o superiors als cinc punts. En canvi, és segona força a Blanes, Lloret i Salt, per darrere del PSC, però en els dos primers també hi registra creixements significatius, de 6,1 i 4,9 punts, respectivament i se situa al volant del 20% dels vots.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?