Público
Público

ESTALVI Caiguda dels plans de pensions poc abans de la campanya anual de captació de clients

Tancament del tercer trimestre amb un rendiment nul a un any, menys patrimoni i menys partícips.

Un grup de pensionistes a les portes d'una sucursal bancària, a Màlaga. REUTERS/Jon Nazca

La pèrdua d'atractiu dels plans de pensions, la rendibilitat de les quals porta temps decreixent, s'ha traduït en un descens del seu patrimoni, que a 30 de setembre ascendia a 110.657, 7 milions d'euros un 0,42% menys que al tancament de 2017.

Segons les últimes dades facilitades per l'associació d'institucions d'inversió col·lectiva Inverco, no només ha disminuït el patrimoni dels plans de pensions, sinó també el nombre de partícips, en passar de 9,7 a 9,6 milions de persones durant el mateix període (-1,03%).

Aquestes dades es coneixen just en el moment en què les institucions financeres fan un esforç més gran per promocionar les seves ofertes, abans que acabi l'any i, per tant, les possibilitats de desgravar-se la inversió a la propera declaració de la Renda.

El descens del patrimoni dels plans de pensions en el que portem d'any obeeix al fet que les aportacions (2.587,2 milions d'euros) han estat molt inferiors a les prestacions (3.186,3 milions); és a dir, al fet que dels seus fons han sortit més diners dels que han entrat.

Durant els nou primers mesos del 2017 també es va produir un desfasament entre ingressos i despeses, fins i tot una mica més gran, doncs el saldo negatiu va ascendir a 603,3 milions d'euros, enfront dels 599,1 milions registrats a finals de setembre del 2018.

De totes maneres, està per veure com tanca l'any, després d'un quart trimestre en el qual les entitats financeres acostumen a augmentar significativament les seves xifres de captació de clients, recolzades en fortes campanyes publicitàries.

Entre octubre i desembre del 2017, per exemple, les aportacions van sumar 2.512,2 milions d'euros, molt per sobre dels 800 milions obtinguts de mitjana en els tres trimestres anteriors.

Aquesta concentració en l'últim tram confirma que els qui inverteixen en els plans de pensions ho fan més pels beneficis fiscals que per la rendibilitat financera, molt minvada pels baixos rendiments dels seus principals actius: la Borsa i el deute públic.

Les aportacions als plans de pensions representen una de les cada vegada més escasses possibilitats de desgravar que es mantenen en l'IRPF, del qual, de seva  base imposable, es poden deduir fins a 8.000 euros anuals o 24.500 si les beneficiàries són persones discapacitades.

La rendibilitat financera és pràcticament nul·la en l'actualitat: 0,02% a un any al setembre, la qual cosa en realitat suposa una pèrdua de valor per a la inversió, perquè els preus van experimentar en els nou primers mesos de 2018 una pujada del 0,8%.

En el mateix període del 2017, amb una inflació negativa del 0,3%, la rendibilitat mitjana a un any dels plans de pensions va ser del 3,88%.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?